N-o fi începutul lui mai chiar așa cum ne-am dorit, dar nu ne descurajăm. Până la vremea frumoasă nu mai e mult de așteptat. În acest ton, mai optimist, ne-am gândit să vă recomandăm 3 romane de citit la început de mai – scriitori în fața cărora ne scoatem „pălăria” sau autori de bestselleruri traduși în zeci de limbi. Ne-am gândit la autori care să delecteze cititorii prin rafinament stilistic și umor, la cărți care să ne relaxeze sau scrise într-o notă optimistă – așa cum se cade să așteptăm vreme sau vremuri mai bune.

Numărul 11 sau Mărturii despre nebunie” de Jonathan Coe este un roman pe care l-am ales cu interes din rafturile librăriilor. Aceasta pentru că aveam deja așteptări certe de la autorul britanic, confirmate și de acest volum, o noutate editorială. Savurăm, în paginile acestei cărți, același umor spumos cu care ne-a obișnuit Coe, dar suntem și surprinși de accentele de roman gotic, de misterele întunecate pe care le capătă pe alocuri narațiunea și care duc până la crimă. Alison și Rachel, două tinere legate de o prietenie (mai mult sau mai puțin) constantă sunt personajele-martor ale romanului. Prin intermediul poveștii lor de viață, urmărite din primii ani ai secolului 21 și până în zilele noastre, autorul observă „nebunia” lumii în care trăim în mai multe planuri: economic, social, media sau politic. Tabloul straniu al Marii Britanii din zilele noastre este conturat perfect de scriitor prin intermediul personajelor sale și tratat în notă satirică. Nimeni nu scapă umorului acid al autorului, bine camuflat sub o eleganță britanică desăvârșită. Jonathan Coe pare că se joacă în acest roman, schimbând constant naratorii și stilurile. Personaje cu care Alison și Rachel se intersectează pe parcurs ies în prim plan și ne aduc noi „mărturii despre nebunie”. „Numărul 11”, tradus în limba română de Radu Paraschivescu, este un roman care nu trebuie ratat pentru că avem ocazia de a-l descoperi pe Jonathan Coe dintr-o perspectivă nouă.

Un roman de citit la început de mai este și „Billie” de Anna Gavalda, autoare pe care mulți dintre cititorii de la noi o apreciază datorită volumelor „O iubeam” și „Împreună”. S-a spus despre „Billie” că este cel mai bun roman al apreciatei autoare franceze, traduse până acum în mai mult de 25 de limbi. Nu ne rămâne decât să ne facem propria părere despre această afirmație. Însă, un lucru este cert: Anna Gavalda ne va surprinde în mod plăcut în „Billie” prin arta narativă, atmosfera caldă și luminoasă a cărții, dar și prin personajele sale. Nu în ultimul rând, vom descoperi în acest roman o față mai puțin cunoscută a Franței, cea a parcurilor de rulote în care trăiește populația săracă și cea a micilor orășele. Vor exista însă și destule incursiuni în strălucitorul Paris, așa cum îl știm. Anna Gavalda alătură în acest roman două personaje provenite din medii sociale total diferite. Billie este o tânără puternică și curajoasă, dedicată prieteniei cu Franck, dar poartă încă amintirile unei copilării petrecute în sărăcie, în parcul de rulote de la marginea orașului. Franck are o stare financiară mult mai bună, însă traumele lui sunt de altă natură: o mamă alcoolică și un tată dominator. La începutul romanului, îi aflăm pe cei doi tineri captivi, pe fundul unei prăpăstii, din Muntii Cevennes. Franck și-a pierdut cunoștința, iar Billie, disperată, îi istorisește steluței ei nococoase povestea prieteniei lor și a sentimentelor care îi leagă. Portretul lui Franck este reconstruit prin intermediul amintirilor lui Billie. Tonul nu este însă unul de lamentare, ci mai degradă încărcat de tandrețe, bucurie, umor. Rememorarea momentelor dureroase sau fericite, „condimentate” cu expresii mai deocheate ne conduce spre ideea salvării prin iubire, tema principală a cărții.

Începutul de mai ne poate îmbia spre lecturi mai relaxante, cum este cazul romanului „Minunea imperfectă” scris de autorul italian Andrea de Carlo, unul dintre cei mai iubiți scriitori din Peninsulă, tradus în aproape 30 de țări. Vara este aproape de final în Provența, iar începutul de toamnă este marcat de un eveniment deosebit: trupa britanică de renume mondial Bebonkers va susține un concert caritabil, care celebrează și cea de-a treia căsătorie a solistului Nick Cruickshank. Pregătirile sunt în toi, supravegheate atent de Aileen, viitoarea mireasă. Dar acest eveniment din viața sa personală nu-i aduce artistului bucurie decât aparent. În realitate, se află exact în mijlocul unei crize existențiale, care-l face să se întrebe dacă este pe drumul cel bun. Milena Migliari este o tânără care a pus punct pentru totdeauna relațiilor cu bărbații. Are o relație solidă cu Viviane, partenera sa de viață, care i-a cerut Milenei să recurgă la o fertilizare in vitro. În felul ei și Milena este o artistă – în gelaterie. Înghețata preparată de ea este vestită și pentru gust și pentru formele delicate. Când viața intersectează drumurile celor doi în câteva rânduri, Milenei nici prin cap nu-i trece să se implice într-o relație cu un bărbat. Soarta are însă ghidușiile ei și adesea nu poți bănui încotro te îndreaptă.

Voi ați citit vreuna dintre aceste cărți? Dacă nu, pe care ați dori să o citiți luna aceasta?

Photo by Lê Tân on Unsplash