Anotimpul vacanțelor se află abia la început, așa că există destul timp pentru planuri și visuri dintre cele mai îndrăznețe: incursiuni pe nepusă masă la mare sau la munte, vacanțe pe plaje îndepărtate, hoinăreală de voie prin țară sau străinătate. Dar să nu uităm să punem în bagaj și o carte, potrivită pentru momentele de dulce-leneveală pe plajă sau de citit cufundați în iarbă, la umbra unui copac. Ca inspirație, vă recomandăm noi 3 romane Young Adult cu care să vă începeți vacanța.

Prințul nemilos”, primul volum din seria „Făpturile văzduhului” de Holly Black este un roman care va stârni adolescenților apetitul de lectură pentru întreaga vară. Scriitoarea americană oferă cititorilor ei un roman fantasy scris cu o imaginație impresionantă, a cărui acțiune se petrece preponderant pe Tărâmul Zânelor. „Prințul nemilos” nu este totuși o simplă poveste pentru cei mici, ci o narațiune care include multe elemente și personaje populare în fantezia modernă: impi, hobi, goblini şi grigi și bineînțeles o sumedenie de zâne. Succesul acestui roman, bestseller New York Times, a fost însă asigurat și de intriga complexă, de genul „Stăpânul inelelor”. Există și în romanul lui Holly Black un tron râvnit de multă lume, intrigi, jocuri de putere, spioni, iar zânele nu sunt atât de cumsecade precum ne-am putea imagina. Personajul principal al cărții este Jude Duarte, o adolescentă care, la vârsta de 7 ani, a fost răpită pe Tărâmul Zânelor împreună cu surorile sale, după ce părinții le-au fost uciși. Autorul crimelor este Madoc, generalul Înaltului Rege al Tărâmului, care a fost căsătorit cu mama lui Jude. De altfel, el este și tatăl lui Vivi, sora mai mare a lui Jude, iar datoria de onoare îi cere să crească toate fetele ca și când ar fi ale sale. Dar viața în regatul Elfhame nu este ușoară pentru muritori, ființe vulnerabile, considerate inferioare. Jude este o tânără ambițioasă și mândră, care refuză să-și accepte condiția limitată, așa încât se implică în jocurile de putere. O rivalitate dură în care fascinația constituie o latură importantă se naște între Jude și prinţul Cardan, cel de-al șaptelea născut al regelui, un tânăr „frumos ca o sabie făurită în foc divin”, însă nemilos și arogant.

În același gen fantasy, dar mai dur și mai întunecat este cel de-al doilea volum al trilogiei „Tinerele elite”, „Societatea trandafirului” scris de autoarea americană de origine chineză, Marie Lu. Cei care au citit deja primul volum au cunoscut-o pe signorina Adelina Amouteru, o tânără privilegiată odinioară. Însă după ce l-a ucis din greșeală pe Enzo, iubitul ei, iar prietenii din Societatea Pumnalului au trădat-o, Adelina părăsește regatul, își ia o nouă identitate, Lupul Alb și încearcă să racoleze alte tinere elite pentru a-și forma o societate nouă. Cu o armată de mercenari aflată în slujba nou întemeiatei Societăți a Trandafirului, Adelina vrea să lupte nu doar împotriva Axei Inchiziției, ci și a Pumnalelor care au trădat-o. Autoarea americană descrie atent modul cum puterile Adelinei încep să pună treptat stăpânire pe ea, iar tânăra avidă de răzbunare ajunge să se hrănească cu frica și emoțiile negative ale celor din jur. După ce află un plan secret al Pumnalelor Adelina își schimbă strategia cu una mai sofisticată și vicleană.

Și ca să schimbăm puțin registrul, un roman Young Adult pentru un început de vacanță excelent este „Genul ăla de fată” de Tanaz Bhathena. Condiția femeii în state musulmane, restricțiile religioase și sociale la care este supusă și izolarea pe care o încearcă atunci când vrea să-și afirme independența sunt temele pe care scriitoarea de origine indiană le dezvoltă în romanul său. Zarin Wadia, o adolescentă de 16 ani, este „genul ăla de fată”, adică o tânără care se remarcă la prestigioasa academie Qala din Arabia Saudită prin inteligență, frumusețe și în primul rând prin îndrăzneala cu care sfidează toate regulile. Flirturile ei cu băieții sunt deja subiect de bârfă pentru toți din jur, dar Zarin nu pare afectată. Orfană de mică, tânăra crescută în casa părinților adoptivi este un spirit rebel, greu de îmblânzit. Iar dacă toată lumea o evită, Porus, un băiat cu doi ani mai mare, este fascinat de personalitatea lui Zarin. În urma unui accident teribil, pe autostrada din Jeddah, trupurile celor doi tineri sunt descoperite de poliția religioasă, iar în urma lor rămân multe întrebări ce par fără răspuns. Interesant este faptul că autoarea reconstituie povestea lui Zarin din multiple perspective (inclusiv a ei și a lui Porus), ceea ce scoate la lumină un destin în egală măsură interesant și tragic.

Voi v-ați făcut provizii de cărți pentru vară? Pe care dintre aceste romane v-ați dori să le citiți?

Photo by Jairph on Unsplash