Pe 21 iulie, Belgia şi-a sărbătorit Ziua Naţională, celebrând adoptarea Constituţiei din 1831, atunci când statul devenea monarhie constituţională, iar Leopold de Saxe-Cobourg, primul său monarh. Nouă ne place mereu să cinstim alte culturi, surprinzându-le specificul, aşa că nu ne deranjează să ne bucurăm chiar şi retrospectiv de Ziua Naţională a Belgiei citind din cei mai celebri autori ai săi. Află din rândurile de mai jos cu ce scriitori belgieni ne delectăm azi!

3 scriitori belgieni cu care să te delectezi acumCel mai faimos scriitor belgian este, în mod ironic, considerat de mulţi ca aparţinând spaţiului mai prolific, cel puţin din punct de vedere literar, al Franţei. Georges Simenon se numără printre cei mai prolifici autori ai tuturor timpurilor: legenda spune că putea scrie între 60 şi 80 de pagini pe zi, şi tindem să fim complet de acord cu această constatare, dat fiind că Simenon a „produs” aproape 200 de romane, peste 150 de povestiri, articole şi autobiografii. Cel mai celebru produs al său rămâne Inspectorul Maigret şi literatura poliţistă. Marele merit al lui Simonen este că, într-o perioadă în care acest gen era mai degrabă unul escapist, departe de a fi considerat artă (fenomen care apare şi azi), autorul a transformat cărţile cu detectivi în opere ce puteau fi comparate mai degrabă cu lucrările lui Camus şi Sartre decât cu Agatha Christie şi Arthur Conan Doyle. Într-adevăr, romanele cu crime ale lui Simenon au atmosferă, sunt perfect racordate în timp şi spaţiu şi fascinează cititorul nu neapărat cu misterul ce se vrea dezlegat, dar şi cu lumea pe care o construiesc, una care rămâne veridică, captivantă şi în afara crimei. Sărbătoreşte Ziua Naţională a Belgiei cu o aventură marca Maigret: în „Maigret şi hoţul de buzunare”, comisarului i se fură portofelul, pentru a-i fi restituit apoi de un hoţ ce se teme că va fi acuzat de uciderea soţiei sale şi care doreşte să i se dovedească nevinovăţia.

3 scriitori belgieni cu care să te delectezi acum

Nu ştim cu ce se hrănesc scriitorii belgieni, dar e clar că au un apetit pentru scris aproape ieşit din comun. La  fel de harnică precum Simenon, Amelie Nothomb debuta la 26 de ani cu „Igiena asasinului” şi făcea senzaţie, devenind instant autoare de bestseller. De atunci, a doua prezenţă de pe lista de scriitori belgieni a publicat un roman aproape în fiecare an, reuşind să păstreze atât priza la public, dar şi dragostea criticilor, un fenomen rar. În 1999 primeşte Marele premiu al Academiei Franceze pentru „Fear and Trembling”, fiind de asemenea onorată cu titlul de Baroneasă de către familia regală belgiană. Cinsteşte aşa cum trebuie ziua naţională a Belgiei descoperind „Igiena asasinului”, un uluitor roman, plin de vervă, ce te va lăsa cu sufletul la gură, nerăbdător să descoperi la ce va mai apela vocea cinică, lipsită de inhibiţii a autoarei. Atunci când un scriitor decernat cu Premiul Nobel, Tach, află că mai are puţin timp de trăit, intervievatorii se înghesuie la uşa sa, dornici să bifeze o ultimă confesiune senzaţională. Retras, solitar, autorul nu acceptă decât 5 solicitanţi, iar primii patru plătesc cu viaţa onoarea primită. Bineînţeles, al cincilea e o femeie, Nina, ce reuşeşte să îl impresioneze suficient de mult pe Tach pentru a rămâne în viaţă…sau nu? Rămâne să descoperi singur.

3 scriitori belgieni cu care să te delectezi acumConsiderat a fi cel mai important reprezentant al simbolismului în dramaturgie, Maurice Maeterlinck a fost recompensat cu Premiul Nobel în 1911. Deşi flamand la origine, a scris în limba franceză şi a trăit o bună perioadă în Franţa. Viaţa şi moartea, fatalismul în faţa destinului, omul ca marionetă în faţa unor forţe mult mai puternice decât el au reprezentat principalele teme ale unuia dintre cei mai celebri scriitori belgieni, toate constituindu-se în aşa numită dramă statică, în care personajele au replici succinte, nu înţeleg aproape nimic din ceea ce se petrece cu ele şi cad pradă acelor puteri de neînţeles despre care îţi vorbeam mai sus. Ceea ce nu înseamnă că Maeterlinck s-a abandonat doar misticismului cu conotaţii profunde. A scris mult despre femei, construind pentru prima dată protagoniste puternice în persoana acestora, dar şi-a exprimat şi extazul în faţa minunilor existenţei, preamărind, printre altele, florile, în „L’Intelligence Des Fleurs”, în care afirmă superioritatea acestora în lumea vegetală, într-un limbaj poetic care te va convinge ca, data viitoare când treci prin faţa unei flori, să oferi omagiile tale miraculoasei creaţii.

Care dintre scriitorii belgieni de mai sus este preferatul tău? Ce alţi reprezentanţi celebri ai acestei culturi cunoşti şi care dintre ei te-a fermecat? Abia aşteptăm să auzim recomandările tale de lectură!