Pe 10 iunie am sărbătorit Ziua Națională a Portugaliei, ce celebrează trecerea în neființă a lui Luís de Camões, un simbol literar al lusitanilor, autor al Luisiadelor. Dată fiind simbioza dintre poporul portughez și scriitor și pentru că data nașterii lui Camões nu era cunoscută, a fost aleasă în schimb ziua în care acesta a încetat din viață drept data reprezentativă pentru țara din Peninsula Iberică. Poate că nu suntem în dispoziția de a sărbători această ocazie plimbându-ne prin Lisabona sau citind poemul epic național portughez, dar cu siguranță reprezintă un moment perfect pentru a re(descoperi) câteva dintre numele reprezentative ale literaturii lusitane. Îți prezentăm în rândurile de mai jos 3 scriitori portughezi pe care să îi citești acum!

3 scriitori portughezi pe care să ii citești acumÎncepem cu una dintre cele mai interesante figuri din literatura portugheză, Fernando Pessoa. Extrem de prolific, poet, critic literar, scriitor, translator, și-a dedicat întreaga viață scrisului, încetând din viață la doar 47 de ani, la Lisabona. E reprezentant al modernismului lusitan și considerat unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX, deși trebuie să te avertizăm faptul că poeziile sale necesită o anumită eliberare de preconcepții. Deoarece Pessoa nu a fost doar unul, și aici nu e vorba doar despre o figură de stil din partea noastră. S-a născut la Lisabona, și-a petrecut copilăria în Africa de Sud și a fost fascinat de cultura anglo-saxonă, ceea ce conturează deja o personalitate extrem de complexă. Mai mult, Pessoa a fost unul dintre cei mai viguroși exponenți ai fenomenului multiplicării: a scris sub circa 75 de personalități cu nume și caractere distincte, care nu erau, însă, pseudonime. Le-a numit heteronime și insista că erau cu toate reprezentări ale sale, pe care și le însușea extrem de fidel. De la studenți englezi la patrioți înfocați lusitani, Pessoa a trăit mai multe existențe, asumându-și biografii, temperamente, filosofii de viață, înfățișări și chiar semnături diferite, în numele tuturor. Cu siguranță, trebuie să treci acest mare poet portughez pe lista ta de lecturi, măcar de ziua țării sale.

3 scriitori portughezi pe care să ii citești acum

Ateu convins, adept al comunismului libertarian, José Saramago e, până la ora actuală, cel mai cunoscut scriitor portughez. Operele sale s-au vândut în 2 milioane de exemplare numai în patria mamă, iar titluri ce au marcat istoria cuvântului scris,  precum „Evanghelia după Isus Cristos”, „Cain”, prezintă o viziune diferită asupra divinității, una în care aceasta e supusă greșelii și își recunoaște păcatele. Așa cum era de așteptat, perspectiva literară a lui Saramago l-a pus în conflict cu Biserica Catolică, pe care scriitorul nu s-a obosit să o critice neîncetat, așa cum a procedat și cu Uniunea Europeană și politicile ei. După publicarea controversatei „Evanghelii după Isus Cristos”, statul portughez a cerut eliminarea cărții de pe lista scurtă pentru premiul Aristeion, acordată scriitorilor ce au marcat literatura contemporană. Întristat de opoziția la adresa sa, Saramago s-a autoexilat în Insulele Canare, acolo unde a rămas până la sfârșitul vieții. Cu un stil considerat dificil din cauza absenței semnelor de punctuație, în care perspectiva poate fi una concomitent ignorantă și înțeleaptă, Saramago e mai mult decât scriitorul care s-a războit toată viața cu un Dumnezeu în care refuza să creadă. Omagiat cu Premiul Nobel în 1998 și considerat de foarte mulți critici drept unul dintre autorii exponențiali ai secolului XX, Saramago considera iubirea drept principala scăpare a umanității și își infuza scrierile cu o profunzime uluitoare. Indiferent de credințele și de concepțiile tale, nu îl uita și descoperă farmecul necuprins din cărțile sale.

3 scriitori portughezi pe care să ii citești acumA fost și în România și sperăm că ai reușit să îl întâlnești: Antonio Lobo Antunes e numele cu care încheiem lista noastră de scriitori portughezi pe care să îi citești cu ocazia Zilei Naționale a lusitanilor. Precum alegerile de mai sus, și Antunes are o poveste de viață cel puțin interesantă. Deși povestește că scria de mic, inspirat fiind de desenele animate, a ascultat de voința familiei și a urmat Facultatea de Medicină, specializându-se în psihiatrie. Însă plecarea pe front e cea care l-a schimbat complet; fiind atât de aproape de moarte, și-a descoperit un curaj interior, o temeritate despre care povestește că l-a împins din nou în brațele scrisului. Ți-am marcat aceste două evenimente semnificative din viața scriitorului deoarece le considerăm a fi edificatoare pentru literatura pe care o produce; vei regăsi în paginile sale și acea introspecție dureroasă, caracteristică psihiatrului ludic, care sondează în interioare, dar și verva celui care merge la război, care scrie la intensitate maximă. Din anii 70 a cunoscut o fecunditate uluitoare în scris, publicând câte un volum aproape în fiecare an, parcă pentru a recupera tot acel timp pierdut. Tocmai i s-a lansat și la noi „Pe râurile ce duc…”, un roman plin de emoții pure, răvășitoare, dureroase, care te va răscoli profund.

Tu cum vei sărbători Ziua Națională a Portugaliei? Cunoști cei trei scriitori portughezi pe care ți i-am recomandat mai sus? Cu ce alte exemple ai putea îmbogăți lista noastră, dedicată literaturii din țara lusitană?