Celor care obișnuiesc să își întocmească riguroase liste cu romanele pe care urmează să le lectureze le oferim 3 sugestii de cărți de citit în luna mai. Bineînțeles că autorii și romanele propuse sunt la fel de potriviți în orice lună a anului. O experiență de lectură deosebită, o carte pe care o citim cu interes și plăcere este oricând binevenită și din această cauză credem că momentul nu trebuie întârziat.

Alături de cei care doresc să includă aceste titluri în lista de lectură pentru luna în curs oferim sugestiile noastre tuturor celor care iubesc să iși petreacă timp cu o carte în mână și cu gândul la lumea imaginată de scriitor. Dacă ai citit aceste romane, așteptăm cu interes din partea ta să ne sugerezi alte titluri. Cărțile care ne-au plăcut suntem convinși că trebuie împărtășite cu cât mai mulți oameni.

Cei cărora le-au plăcut romanele „Samarkand”, „Stânca lui Tanios” sau „Leon Africanul” pot descoperi în Scările Levantului același povestitor excepțional care este Amin Maalouf, într-o acțiune plasată mai aproape de zilele noastre. Scriitorul de origine libaneză ne-a obișnuit cu povești cu parfum exotic, cu capacitatea sa uimitoare de a recrea epoci istorice îndepărtate în cele mai mici detalii și prin personaje puternice cu aură mitică.

În „Scările Levantului”, o poveste frumoasă și tristă a vieții lui Ossyan Ketabdar, pasiunea lui Amin Maalouf pentru episoade istorice mai mult sau puțin cunoscute doar interferează cu subiectul romanului. În stilul care l-a consacrat, scriitorul de origine libaneză reconstituie istoria unei vieți tumultuoase, cu elemente de senzațional, dozând cu precizie toate „ingredientele” pentru a păstra alert interesul cititorilor. Și oricâte scenarii ar încerca să realizeze aceștia din urmă, tot nu vor ghici deznodamântul. Finalul deschis al romanului lasă de altfel oricui posibilitatea să completeze cu propria imaginație povestea protagonistului.

O carte scrisă într-un stil plin de eleganță, cu un umor rafinat este Eleganța ariciului a scriitoarei franceze Muriel Barbery. Romanul s-a bucurat de un succes impresionant nu numai în Franța, unde a fost reeditat de 50 de ori, ci și în multe alte țări ale lumii, inclusiv în România. Renee Michel, portăreasa cultivată, de o inteligență sclipitoare și Paloma Josse, o fetiță la fel de dotată intelectual, care se gândește la sinucidere ca la o formă de protest împotriva ordinii existente în lume sunt două personaje în compania cărora ne place să ne petrecem timpul.

Vocile acestor două personaje, gândurile intime surprinse în jurnalele lor, care alcătuiesc structura de bază a romanului, se împletesc într-o fină observație a naturii umane și a societății franceze, în general, deși eroii acestei mici lumi sunt locatarii imobilului numărul 7, din Rue de Grenelle – o copie în miniatură a lumii mari.

„Doamna Michel are eleganţa ariciului: pe dinafară e plină de ţepi, o adevărată fortăreaţă, dar am senzaţia că pe dinăuntru este la fel de rafinată ca şi aricii, care sunt nişte făpturi în chip înşelător indolente, cumplit de singuratice şi teribil de elegante” gândește Paloma despre Renee, de care se va apropia în timp și care îi va deschide o nouă perspectivă asupra lumii. „Eleganța ariciului” nu este numai o carte despre prietenie, legături sufletești profunde și tandre.

Lumea interioară a celor două personaje se dezvăluie prin monologurile lor și descoperim astfel calea prin care fiecare dintre ele ajunge să fie mai aproape de adevărata sa esență. Uneori, chiar și contemplarea naturii, a acelei „frumuseți care nu ne datorează nimic” poate fi prilejul unor astfel de revelații.

O carte pe care o putem citi și reciti de nenumărate ori, oprindu-ne pentru a reflecta la pasajele sale de o frumusețe tulburătoare îi aparține scriitoarei de origine turcă, Elif Shafak. Cele patruzeci de legi ale iubirii” împletește povestea vieții Ellei Rubinstein cu cea a relației profunde dintre dervișul sufit Shams din Tabriz și poetul persan Rumi. Istoria unei iubiri din alte vremuri aprinde o alta, în timpurile moderne și îi face conștienți pe protagoniștii ei de întreaga sa forță transformatoare.

„Cele patruzeci de legi ale iubirii” ne poate cuceri și prin atmosfera sa orientală și prin emoția scriiturii. „Ori încotro te-ai îndrepta, îngrijește-te doar să prefaci fiecare călătorie într-una lăuntrică. Dacă vei călători înlăuntrul tău, vei putea colinda întreaga lume, cât e de întinsă și dincolo de ea” se spune la un moment dat în roman, iar acest îndemn poate fi valabil și pentru cititor. Dacă vom corela lectura cărții cu propriile noastre experiențe de viață și o vom transforma într-o „călătorie înlăuntrul” nostru nu are cum să ne lase indiferenți.

Ai citit vreuna dintre aceste cărți? Ce impresie ți-a lăsat?