Uneori avem chef să citim romane, care să ne poarte în lumi mai bune (dacă nu cumva alegem vreo distopie), unde să cunoaștem personaje interesante, să avem noi experiențe de viață. Alteori, poate suntem în căutarea unor răspunsuri și atunci alegem acele cărți care pot pune „degetul pe rană” și ne pot orienta în aflarea soluțiilor pentru problemele care ne frământă. Vă propunem astăzi 4 cărți care vă invită la meditație pe diferite subiecte. Sperăm să le găsiți interesante.

Filozoful și scriitorul britanic Alan Watts a rămas în istoria culturală (și în cultura populară, prin referințe în muzică, producții tv sau cinematografie) mai ales prin modul în care a popularizat spiritualitatea răsăriteană în lumea occidentală. Autor al „Căii Zen”, unul dintre primele bestselleruri apărute în Statele Unite care avea ca temă budismul, Alan Watts este autorul a peste 25 de volume influențate de spiritualitatea răsăriteană. „Înțelepciunea nesiguranței” este o carte al cărei mesaj rămâne la fel de actual și azi, la mai bine de cinci decenii de la publicarea ei. De altfel, autorul spune clar, chiar dintru început, că volumul său se constituie ca un mesaj pentru o epocă a insecurității. Și iată că, după o jumătate de veac de la publicarea cărții lui Watts, un astfel de mesaj este chiar mai potrivit pentru lumea în care trăim. Ideile susținute de filozoful britanic în această carte sunt, de asemenea, inspirate de gândirea orientală. Vulnerabilitatea în fața neprevăzutului vieții ne determină să avem o nevoie psihologică accentuată de securitate. Însă paradoxul acestei situații este că, din ce vom căuta mai mult securitatea, din aceea anxietatea noastră va spori. Ironia „legii efortului inversat” ne spune autorul. Acceptând însă faptul că nu putem realiza strategii pe termen lung pentru a ne salva și îmbrățișând prezentul putem ajunge la echilibru, mult mai prețios decât o incertă și de scurtă durată senzație de securitate. Extrem de actuală ca mesaj, cartea lui Alan Watts ne oferă câteva teme generoase de meditație.

Influența invizibilă. Forțele ascunse care ne modelează comportamentul” scrisă de profesorul de marketing Jonah Berger este o altă carte care ne va pune pe gânduri. Deși concluziile la care vom ajunge poate nu ne vor flata întotdeauna este util să ne întrebăm câte dintre deciziile pe care le luăm sunt influențate de normele și acțiunile oamenilor din jur. Decidem întotdeauna noi, folosindu-ne de libertatea de gândire sau ne conformăm grupului, de teama de a nu greși. Jonah Berger citează experimente uimitoare, ca, spre exemplu, cel al lui Solomon Asch, care își supune studenții unui test, a cărui rezolvare era mai mult decât evidentă. Surpriza a fost să constate că 75% dintre ei au răspuns în mod greșit, împotriva evidenței, determinați fiind de presiunea grupului. Jonah Berger trece dincolo de aparențe și descifrează în acest studiu sociologic mecanismele psihologice care determină o alegere sau alta. Dorința oamenilor de a se simți unici (pentru că în fapt chiar sunt) poate condiționa multe alegeri, începând cu cele mai simple. Spre exemplu, alegem să bem cafeaua de la un lanț celebru de cafenele, pentru că ne face să ne simțim speciali – deși „speciali” sunt toți cei care stau la rând în fața noastră, ne atrage atenția autorul. Cartea scrisă de Jonah Berger ne creează oportunitatea de a privi multe situații din viață cu luciditate și ne atrage atenția când renunțăm la libertatea de gândire pentru a funcționa „pe pilot automat”.

O altă carte care invită cititorii la meditație și o face cu succes încă din secolul 6 înainte de Hristos, când a apărut prima dată este „Arta războiului” concepută de Sun Tzu, general și strateg militar, dar și scriitor și filozof. Cu toții cunoaștem sfatul „Ține-ți prietenii aproape, iar dușmanii și mai aproape” aparținând acestui general. „Arta războiului” este mai mult un astfel de ghid de însemnări, reflecții și strategii pentru a gestiona un conflict (armat sau nu). Inițial, cartea a fost concepută pentru a fi citită de cei aflați în subordinea generalului, însă de secole bune încoace cititorii ei descoperă aplicabilitatea principiilor lui Sun Tzu în multe situații ale vieții. „Nu-ți fie teamă că înaintezi prea încet, teme-te dacă te oprești.” Acest îndemn poate fi semnificativ atât pentru trupe militare, cât și pentru orice persoană care urmărește să atingă un obiectiv de interes personal. „Culmea abilităţii” spune Sun Tzu „nu este să câştigi o sută de victorii într-o sută de bătălii. Măiestria supremă este să îngenunchezi inamicul fără luptă.” Astăzi am numi această calitate diplomație foarte abilă, care ne prinde bine în orice negociere, fie că suntem în familie, la locul de muncă sau în fața unui partener de afaceri. „Arta războiului” este o carte pe care e indicat să o citim pe îndelete, pentru a ne rezerva timpul să medităm la cuvintele înțeleptului chinez.

Inteligența materiei” scrisă de neurologul și profesorul Dumitru Constantin Dulcan este o carte care a stârnit discuții și pasiuni intense în momentul apariției ei pe piață, în perioada comunistă – când a fost și interzisă o vreme, după ce a fost înțeles mesajul real transmis de autor. În „Inteligența materiei” Dumitru Constantin Dulcan ne vorbește despre esența spirituală a universului și despre faptul că viața are o inteligență intrinsecă. Neurologul afirmă chiar că știința deține deja dovezile acestui fapt. Omul este „substanţă, energie şi informaţie”, iar „lumea are un sens, un destin”. Este viața rezultatul hazardului sau este construcția unei inteligențe superioare, „mâna unui architect inteligent și nevăzut”? Autorul aduce argumente științifice în sprijinul afirmațiilor sale, iar demonstrația este extrem de pertinentă. Cu siguranță însă că fiecare cititor va medita pe marginea temei propuse de Dumitru Constantin Dulcan și va ajunge la propriile sale concluzii.

Pe voi ce cărți v-au pus pe gânduri?