Mai ții minte cu câtă nerăbdare și alean așteptai sărbătorile atunci când erai de-o șchioapă? În vremea copilăriei, Crăciunul avea ceva magic fie și numai pentru că îl pândeam pe Moș și eram apoi martori ai miracolului cadourilor de sub brad! Crăciunul crește o dată cu noi, dar nu își golește tolba cu minuni, cel puțin nu dacă tu nu îi permiți să se înstrăineze de tine. De data aceasta, magia trebuie să se refere la pace, la dragoste, la miracole pe care le simțim cu inima, nu le mai descoperim concret sub brad. Și cine altcineva ne poate convinge că aceste cuvinte sunt adevărate dacă nu cărțile? Renunță la lecturile tale obișnuite în luna lui decembrie și descoperă alături de noi 4 cărți de citit de sărbători! Vor reuși să te introducă în atmosfera magică a celei mai frumoase perioade a anului!

4 cărți care te vor ajuta să intri în atmosfera de sărbătoriCe poate fi mai fermecător decât o antologie de povestiri cu aromă de cozonaci, vin fiert și Crăciun? Știi că poți citi câte una în fiecare zi care se scurge până pe 25 decembrie, că ai libertatea de a abandona orice subiect care nu îți place și de a folosi acel timp pentru a reciti pasajele care au fugit cu inima ta. De aceea, My True Love Gave to Me: Twelve Holiday Stories inițiază lista noastră de cărți de citit de sărbători. Colecția conține 12 povești scrise de unii dintre cei mai renumiți și mai talentați autori de literatură Young Adult. Editată de Stephanie Perkins („Anna și sărutul franțuzesc”), cu titluri aparținând lui Rainbow Rowell (Fangirl, Eleanor & Park), Gayle Forman („Dacă aș rămâne”), Jenny Han („Tuturor băieților pe care i-am iubit”) și Laini Taylor („Visuri de îngeri și monștri”), antologia surprinde personaje pe care ajungi să le iubești, în preajma sărbătorilor. Vei citi despre relații complexe, a căror profunzime o surprinzi în diverși ani, de Revelion, despre adolescenți ce suferă de sentimentul izolării, al discriminării rasiale, al singurătății, al lipsei de bani, dar care descoperă cu toții iubirea, emoția sinceră, prietenia. Colecția e adânc ancorată în realitatea contemporană, dar are și acea doză de magie la care visăm în preajma sărbătorilor. A se degusta cu un pahar de cacao fierbinte (vorbim despre povești cu tineri, deci uită de vin) și cu inima deschisă!

4 cărți care te vor ajuta să intri în atmosfera de sărbătoriFiica unui om politic important din Irlanda, Cecelia Ahern poate că a avut toate ușile deschise pentru debutul la vârsta de 21 de ani, dar talentul în a creiona personaje și situații pline de emoție este cel care a dus-o atât de departe. Autoarea spărgea toate recordurile cu primul său bestseller, „PS: Te iubesc”, ce urma să fie și ecranizat într-un film cu Gerard Butler și Hilary Swank în rolurile principale. Chiar dacă niciunul dintre romanele sale ulterioare nu a mai depășit popularitatea debutului, succesul nu i-a fost niciodată străin. În preajma sărbătorilor, noi te îndemnăm să descoperi una dintre bijuteriile lui Ahern, „Cadoul”. O pildă înțeleaptă, plină de magie și de iubire, despre societatea contemporană și capcanele ei, The Gift spune povestea lui Lou Suffern, un tânăr om de afaceri pentru care nu contează decât munca. Atunci când e promovat, Lou abia își mai vede frumoasa familie, și se înstrăinează de toți cei care îl iubesc. Din momentul în care un cerșetor pe nume Gabe, pe care îl ajută în mod cu totul extraordinar, începe să devină o prezență tot mai constantă în viața lui Lou, iritându-l și în același timp punându-l pe gânduri cu puteri ce par supranaturale, protagonistul va înțelege că a primit un dar special…și că este pe cale să îl irosească din nou. Nu îți spunem despre ce e vorba, te asigurăm doar că te va lăsa cu ochii în lacrimi, te va determina să reflectezi la viața ta și te va surprinde cu un final deloc previzibil.

4 cărți care te vor ajuta să intri în atmosfera de sărbătoriCine spune că în perioada sărbătorilor trebuie să citești numai cărți cu substrat dulce-amar? Dacă ești fan al literaturii polițiste și al thrillerelor, nu renunța la plăcerea ta doar pentru că întreg orașul e îmbrăcat în luminițe sclipitoare. Crăciunul lui Maigret are puterea de a te induce în atmosfera festivă fără a apela nici la magie, nici la romantism. E dimineața de Crăciun și celebrul Inspector se pregătește să aibă parte de o zi liniștită, dar e tulburat de o vizită neașteptată, ce aparține unor vecine ce povestesc că nepoata uneia dintre ele fusese martora venirii lui…Moș Crăciun. Ceea ce a pare a fi o poveste amuzantă e de fapt istoria unei fărădelegi, evident, a unui infractor misterios îmbrăcat în roșu și verde. Povestirea e scurtă, așa că vei avea timp să te apuci de dereticat și de instalat bradul de Crăciun în timp ce meditezi la identitatea făptașului. Georges Simenon te va surprinde din nou: unul dintre cei mai prolifici scriitori, ce mărturisea că putea produce între 60 și 80 de pagini pe zi, e cu siguranță un nume de adăugat pe lista ta de cărți de citit de sărbători.

4 cărți care te vor ajuta să intri în atmosfera de sărbătoriPovestea o știm cu toții, dar poate că ar trebui să o redescoperim. Printre literatura cu detectivi și stropi de romantism, include pe lista de lecturi și o operă pe care ai fi devorat-o în copilărie. Cum a furat Grinch Crăciunul spune povestea „monstrului” verde care preferă să trăiască izolat, invidios pe fericirea locuitorilor din Whoville (Cinești, în traducerea din română), insensibil la magia Crăciunului și convins, precum mulți dintre noi, că nu e vorba decât despre o sărbătoare comercială. Ca atare, Grinch e hotărât să dea o lecție superficialilor săi vecini și fură toate cadourile, considerând că numai ele rețin magia sărbătorii. Firește, va avea o surpriză, așa cum e deja previzibil, dar factorul ce te va surprinde e farmecul acestei povești moderne, aparţinându-i lui Dr Seuss. Din peștera sa din vârful muntelui, cuprins de amar precum omul modern, Grinch te va convinge mai abitir ca oricine că există ceva sub poleiala cu sclipici, sub ambalajele sfâșiate și ospețele generoase, ceva suflet și magie în orice Crăciun.

Tu ce părere ai despre aceste cărți de citit de sărbători? Care dintre ele crezi că deține puterea ascunsă de a te face să vibrezi în atmosfera aparent pierdută a Crăciunului?