Vacanțele la munte se numără printre cele mai frumoase modalități de a ne recrea. Peisaje superbe, care ne taie respirația, măreție dincolo de posibilitatea noastră de înțelegere, aer curat și drumeții: ce ar mai putea lipsi din tabloul fericirii? O carte bună, va spune orice cititor. De această misiune ne ocupăm noi în rândurile de mai jos: îți recomandăm 4 cărți de citit la munte, care îți vor transforma experiența într-una de neuitat. Îmbină peisajele incredibile în care pui piciorul cu imagini la fel de feerice în paginile tale preferate și intensifică sentimentul de a fi conectat la natură și la sinele tău cu senzațiile pe care le trăiești citind aventurile personajelor. Nici nu mai contează cât cântăresc: merită să incluzi în rucsac titlurile de mai jos!

4 cărți de citit în vacanță la munte. Merită să le cari în rucsacDovadă a faptului că munții există pentru a ne învăța ce înseamnă măreția, Himalaya a fascinat omenirea din cele mai vechi timpuri, dar nu e carte care să surprindă mai bine ce înseamnă sălbăticia și generozitatea vârfurilor solitare decât „Seven Years in Tibet”. Bestseller-ul a fost tradus în mai mult de 50 de limbi și reprezintă și până azi una dintre cele mai intime perspective în sânul a ceea ce înseamnă budismul și tradițiile tibetane. Alpinistul austriac Heinrich Harrer a fost foarte aproape de o viață sângeroasă de soldat atunci când se înscria în Partidul Nazist și devenea ofițer SS, dar, din fericire pentru el, nu a îmbrăcat haina militară decât la propria nuntă. Soarta avea să decidă altfel atunci când, în 1939, este invitat să cucerească alături de alți oameni ai muntelui vârful Nanga Parbat, al nouălea ca înălțime din lume. Între timp, însă, izbucnește Al Doilea Război Mondial, iar alpiniștii sunt făcuți prizonieri de către britanici. Atunci când scapă, în cele din urmă, decid să încerce să caute refugiu în Tibet, dar numai Harrer și Peter Aufschnaiter vor reuși să atingă destinația după peripeții pe munte care te vor lăsa fără suflare. Experiența în Tibet e încă și mai captivantă, cu scene aproape incredibile care au loc între alpinist și Sfinția Sa Dalai Lama. Relatarea e profundă, izbitoare și de o umanitate care te va lăsa de multe ori cu ochii în lacrimi, una dintre cele mai frumoase povești despre om, munte și spiritualitate pe care le-am citit vreodată. „Șapte ani în Tibet” a fost ecranizat într-un film cu Brad Pitt care a făcut istorie, dar, ca întotdeauna, te sfătuim să nu ratezi cartea.

4 cărți de citit în vacanță la munte. Merită să le cari în rucsac

Una dintre cele mai acaparatoare și mai emoționante totodată cărți de citit la munte este „Căzând în gol” de Joe Simpson. Vândută în peste un milion de exemplare și tradusă în mai mult de 20 de limbi, cartea a făcut subiectul unui documentar inclus printre cele mai bune din toate timpurile și distins cu un premiu BAFTA în 2004. Plecăm din Himalaya și ajungem în Anzi, acolo unde alpiniștii britanici Joe Simpson și Simon Yates escaladează cu succes pentru prima dată masivul Siula Grande, urcând de pe fațada sa vestică. Problemele apar însă la coborâre, atunci când Simpson alunecă pe un perete de gheață, cade în gol, își rupe piciorul și mai este susținut doar de coarda aruncată de prietenul său. În momentul în care izbucnește furtuna, Yates trebuie să facă o alegere tragică și, realizând că își pot pierde ambii viața, decide să taie frânghia. Ceea ce urmează bănuiești, dat fiind autorul acestei cărți publicate în 1988, dar numai citind vei descoperi infernul amestecat cu speranță, cu o umanitate profundă cum numai în munți vei găsi și cu o prietenie care te va inspira în ciuda dificultăților sale. Cartea este atât despre escaladarea munților, dar și o lecție de supraviețuire, despre determinarea de a trăi, și merită cărată în orice rucsac, pe orice pisc.

4 cărți de citit în vacanță la munte. Merită să le cari în rucsacO călătorie în munți îți inspiră o dragoste pentru simplitate neegalată de alte experiențe. În loc de lecturi grele, de ce nu ai include în rucsac un clasic al copilăriei? Noi am purta cu noi peste tot superbul „Heidi, fetița munților”, fermecătoarea și calda capodoperă a lui Johanna Spyri. Fie că o cunoști sau nu, povestea trebuie degustată într-un sat din Apuseni, fiind la fel de savuroasă ca pe înălțimile Alpilor elvețieni. Heidi este o fetiță orfană trimisă de mătușa sa Dete să trăiască cu bunicul ursuz după ce femeia primește un job la Frankfurt pe care nu îl poate refuza. Firește că firea drăgălașă, veselă și afectuoasă a copilei îi cucerește bunicul, dar ceea ce pare a fi o viață idilică alături de capre pline de personalitate, de peisaje superbe și de păstorul Peter se lovește de revenirea mătușii, care o ia pe Heidi să îi țină companie bogatei Clara, o fetiță imobilizată într-un scaun cu rotile. Ce reiese de aici este atât povestea unei prietenii care poate muta, la propriu, munții din loc, dar mai ales una dintre cele mai fermecătoare istorisiri pe care ne-a fost dat să le descoperim. Cartea te va face să poftești la brânză proaspătă de capră, la peisaje alpine impresionante și la câțiva oameni cu care să râzi la fel de plin de viață precum micuța Heidi.

4 cărți de citit în vacanță la munte. Merită să le cari în rucsac

Considerată un clasic, ficțiunea istorică Cold Mountain a cucerit inimile criticilor și ale cititorilor deopotrivă, a fost recompensată cu un National Book Award, vândută în mai bine de 3 milioane de exemplare și, poate mai glorios, asemuită cu Odiseea lui Homer. Protagonistul W. P. Inman dezertează dintr-un spital militar în timpul Războiului de Secesiune american, sătul de violență, moarte, pustiu și dezolare. Singura hotărâre pe care o poate lua este aceea de a se întoarce la iubirea vieții sale, Ada Monroe, care îl așteaptă într-o comunitate rurală montană din Carolina de Nord, Cold Mountain. Pe drum, Inman întâlnește personaje fascinante, e tratat cu violență sau cu generozitate, meditează la dezastrul pe care umanitatea îl lasă în urmă, dar și la speranța pe care o poate aduce dragostea. Un roman intens, de o frumusețe aparte, Cold Mountain nu e o lectură ușoară, punând accent pe detaliu, pe interiorizare, dar te va răsplăti, precum titlurile de mai sus, cu o experiență a umanității surprinsă într-o altă ipostază tragică. Cartea a fost ecranizată într-un film câștigător de Premiu Oscar în 2003, cu Jude Law, Nicole Kidman și Renée Zellweger.

Tu ce părere ai despre aceste cărți de citit la munte? Care dintre cele 4 titluri își va face loc și în rucsacul tău?