Atunci când călătorești, ești mai mult decât un simplu vizitator? Îți place să descoperi locurile nu numai cu pasul, ci și cu mintea și cu sufletul? Ești la fel de interesat de peisaje și de atracții turistice cum ești de oameni, obiceiuri sau experiențe? O călătorie înseamnă pentru tine mai mult decât un loc bifat pe hartă, o serie de fotografii și de suveniruri, e mai degrabă un sentiment? Dacă te regăsești în această descriere, știm exact ce să citești: îți recomandăm în rândurile de mai jos 4 cărți pentru călători! Le vei degusta cu ochii, dar și cu mintea și cu sufletul, așa cum faci în expedițiile tale!

4 cărți de citit pentru cei care călătoresc cu mintea, cu trupul și cu sufletulNu toți cei ce rătăcesc sunt pierduți”: citatul celebru din „Stăpânul inelelor” este cu siguranță motto-ul a nenumărați călători, de toate vârstele și de toate categoriile. Cea mai celebră trilogie a tuturor timpurilor poate fi rezumată la expediția unui hobbit care părăsește confortul propriului cămin pentru a merge să salveze lumea. Dar marele avantaj al cărții de căpătâi a lui J.R.R.Tolkien este că te poartă prin câteva dintre cele mai spectaculoase tărâmuri ale literaturii, hrănindu-ți în același timp sufletul cu una dintre cele mai frumoase povești ale tuturor timpurilor. Din pitorescul Comitat până în Minas Tirith, la umbra Copacului Alb, englezul ne răsfață cu locuri de poveste și cu aventuri care își pun amprenta asupra ta. Tot ce putem spera este ca propriile tale expediții să fie impregnate cu magia din această carte unică, care să îți ofere curajul de a ieși pe ușă și de a porni să descoperi lumea și minunile îngropate adânc în ea.

Dacă pentru tine călătoria nu e numai fizică, ci și spirituală sau psihologică, te vei regăsi în 4 cărți de citit pentru cei care călătoresc cu mintea, cu trupul și cu sufletulexpediția de descoperire a protagonistei Mim din „Ținutul țânțarilor” de David Arnold. Ceea ce deosebește romanul de marea de literatură Young Adult este caracterul spumos, deși ușor bizar al protagonistei sale, care nu se teme să se îmbarce într-o călătorie ce se dovedește de la început periculoasă în timp ce filosofează asupra naturii lumii și a Universului. Mim are 16 ani și e obligată să se mute din casa sa din Ohio în pustiul din Mississippi în urma divorțului părinților săi. Atunci când realizează că tatăl său îi ascunde lucruri despre mama sa și află că aceasta e bolnavă, Mim fuge de acasă cu un autobuz, care, în pur spirit romancier, se strică și o obligă să traverseze peste 1500 de km de una singură, întâlnind figuri cât se poate de excentrice, scăpând la mustață de un viol și trecând prin experiențe aproape incredibile. „Ținutul țânțarilor” a fost apreciată de mulți critici drept una dintre cele mai corecte descrieri ale Americii actuale, dar noi o putem considera și o călătorie prin ceea ce e lumea acum: ciudată, bizară, uneori crudă, alteori tandră, o expediție spirituală cu o protagonistă de care vei atașa repede și pe care o vei urma cu loialitatea călătorului care pornește la drum cu mintea, cu trupul și cu sufletul.

4 cărți de citit pentru cei care călătoresc cu mintea, cu trupul și cu sufletulCălătorim, dar ce facem atunci când ne întoarcem acasă? „Girls Who Travel” este cartea perfectă pentru călători, deoarece ne învață că, pentru un suflet care s-a născut ca să descopere lumea, expedițiile sunt mai mult decât simple incursiuni, ele reprezintă un stil de viață. Plină de umor și aventură, cartea lui Nicole Trilivas vorbește despre acea tipologie de femei optimiste, pline de viață și de încredere, care nu se sfiesc să călătorească singure, convinse fiind de faptul că lumea nu e totuși un loc periculos și că oamenii sunt, în esența lor, buni. Una dintre aceste fete e și Kika, o americancă ce tocmai s-a întors dintr-o călătorie de un an prin lume, cu rucsacul în spate, și care trebuie să se reacomodeze cu viața într-o multinațională americană. Dar jobul în corporații nu i se potrivește deloc, așa că atunci când i se oferă un post de dădacă în Londra, simpla idee de a mai putea călători i se pare atât de tentantă încât acceptă imediat. Dacă povestea este una în care ne putem regăsi mulți dintre noi, ceea ce o individualizează e descoperirea protagonistei că pentru a călători și a te bucura de aventură nu trebuie să pleci neapărat departe. Cu alte cuvinte, călătoria cu trupul, cu mintea sau cu sufletul e mai mult un stil de viață, o formă de a trăi: iată o lecție superbă, predată de o autoare care consideră că avem nevoie de un nou gen, travel fiction.

4 cărți de citit pentru cei care călătoresc cu mintea, cu trupul și cu sufletul

Încheiem lista de cărți pentru călători cu una dintre cele mai profunde scrise pe tema acestui subiect. Oricare ar fi părerea ta despre talentul literar al lui Coelho, nu poți nega faptul că bogata experiență de viață îi permite să divagheze pe tema condiției umane și să o facă într-un mod care poate acapara cititorul. „Alchimistul” poate reprezenta un ocean de inspirație pentru orice călător, ducându-ne pe urmele lui Santiago, un păstor andaluz care pleacă din căminul său din Spania pentru a descoperi o comoară îngropată la Piramide. Precum în toate cărțile de mai sus, călătoria e totodată trupească și spirituală, prin deșerturile Egiptului, dar și prin hățișurile de nepătruns ale propriei ființe. Firește că bogățiile descoperite vor fi mai mult sufletești decât trupești, așa cum sunt toate comorile ce merită căutate de un adevărat călător. Un bestseller în toată puterea cuvântului, „Alchimistul” a fost tradus în peste 81 de limbi, a bătut recorduri de vânzări și l-a transformat pe Coelho într-unul dintre cei mai de succes autori ai ultimilor ani. Reeditat, romanul te va încuraja să deschizi ușa casei și să permiți aventurii să intre în viața ta, să îți zguduie lumea și apoi să o reîntregească în chip miraculos.

Aceste 4 cărți pentru călători te vor învăța că pentru a descoperi un loc nou ai nevoie nu doar de trup, dar mai ales de minte și de suflet. Abia așteptăm să aflăm ce părere ai despre propunerile noastre și să îmbogățești la rândul tău lista noastră!