Vestea că adaptarea cinematografică după popularul desen animat al anilor 90, „Regele Leu”, a întrecut toate așteptările și a doborât recorduri de box-office a luat prin surprindere lumea cinefililor, mai ales că filmul regizat de Jon Favreau nu s-a bucurat de aprecierea criticilor. Nu ne rămâne decât să tragem o concluzie: leii au parte de momentul lor de glorie, și, ca orice cititor, abia așteptăm să ne satisfacem pofta de aventuri începută pe marile ecrane cu câteva titluri în care să regăsim regele savanei. Mai jos ți-am pregătit câteva recomandări numai bune pentru sfârșitul verii: 4 cărți despre lei!

4 cărți despre lei, de citit la sfârşit de varăÎncepem cu un clasic care revelează mai bine decât oricare altul măreția leului. „Leul, vrăjitoarea și dulapul” este al doilea titlu din universul Narnia, dar totodată cel mai celebru. „Cronicile din Narnia”, publicate la Londra între anii 1950-1956, se numără și azi printre cele mai bine vândute serii pentru copii, comercializate în mai mult de 100 de milioane de ediții și traduse în peste 47 de limbi. Mai puțin cunoscut publicului larg este faptul că autorul, C.S.Lewis, una dintre cele mai mari personalități literare ale secolului trecut și prieten de suflet cu J.R.R.Tolkien, credea cu fervoare și a lăsat numeroase referințe biblice în scrierile sale. Inclusiv Leul Aslan, personajul nostru vedetă de azi, este considerat a fi un simbol al Mântuitorului, al Salvatorului, deși sunt și voci care contestă aceste interpretări și îl acuză pe Lewis de păgânism și de inspirația din religiile Egiptului Antic. În fapt, autorul a insistat că principalul punct de pornire al primei părți din „Cronicile din Narnia: Leul, vrăjitoarea și dulapul” este fotografia unui faun care i-a dat naștere Domnului Tumnus. De asemenea, nu putem ignora nici că scriitorul a găzduit în Al Doilea Război Mondial 3 fetițe în reședința sa, ceea ce i-a oferit ideea de a imagina Narnia ca un tărâm magic în care ajungi printr-un dulap străvechi și în care pătrund 4 frați care fug din calea războiului. Cronicile din Narnia conțin 7 titluri și reprezintă unul dintre cele mai bune exemple de cărți despre lei.

 

4 cărți despre lei, de citit la sfârşit de vară

Una dintre cele mai tragice realități ale societății contemporane este reprezentată de pericolul invadării continue a habitatului natural a mai multe specii de animale, printre care și leul. Progresul uman și dezastrele naturale pun sub semnul pericolului supraviețuirea, iar una dintre cele mai frumoase lecții despre cum putem schimba situația este reprezentată de Born Free: A Lioness of Two Worlds de Joy Adamson. Povestea reală a leoaicei născute în captivitate și adoptate de un cuplu iubitor pentru a fi apoi eliberată în sălbăticie e atât de emoționantă deoarece reușește să șteargă prin iubire barierele dintre două lumi care azi par mai opuse ca niciodată. Atunci când leoaica Elsa a fost în sfârșit pregătită să recucerească sălbăticia, ceea ce s-a dovedit mai dramatic a fost faptul că ea nu reprezenta un animal oarecare, ci pentru Joy și George Adamson era parte din familie. Povestea din anii 60 e plină de inspirație și sperăm să reprezinte neapărat un exemplu și pentru complicata și atât de dura societate în care trăim azi.

4 cărți despre lei, de citit la sfârşit de varăRevenim la cărți despre lei cu încă un exemplu pe care îl considerăm perfect pentru lumea actuală și te încurajăm să citești, orice vârstă ai avea, The Lion and The Mouse de Jerry Pinkney. Emoționanta și superba poveste are ca punct de plecare o fabulă a lui Esop, cu un subiect înduioșător de simplu. Un leu nemilos cruță viața unui șoarece și în schimb este salvat mai târziu de acesta, într-o înlănțuire de fapte care îți va demonstra că bunătatea nu e nicicând inutilă și nu rămâne niciodată fără recompensă. Dar pilda cu, din nou, atât de multe valori pentru societatea contemporană, nu e doar o lecție de viață plină de însemnătate, ci va deveni un adevărat stimul pentru imaginație grație peisajelor superbe redate de către autor, care reliefează atât de fascinant bogăția luxuriantă a vegetației, a faunei și a vieții din savană. Cartea despre lei e perfectă pentru a fi făcută cadou unui copil care abia a început să citească și pe care îl dorești transformat într-un adult frumos din toate punctele de vedere, dar noi ne-am dori să fie citită și de adulți deopotrivă. Autorul său o considera și un îndreptar perfect pentru viața politică, încurajând la necesitatea colaborării și cooperării universale pentru un viitor mai fericit și mai luminos.

4 cărți despre lei, de citit la sfârşit de vară

Ce aștepți de la cărți despre lei? Noi ne dorim să retrăim acel sentiment de libertate absolută pe care regele junglei pare să îl emane la fiecare pas prin teritoriile sale. Este exact ceea ce vei experimenta parcurgând pagină după pagină din Dreaming of Lions: My Life in the Wild Places de Elizabeth Marshall Thomas. Cu o existență fascinantă, autoarea a fost dintotdeauna îndrăgostită de Africa, re-reprezentând una dintre primele voci care au arătat lumii întregi cum trăiesc cele mai îndepărtate și mai exotice triburi și care a îndrăznit chiar să își imagineze cum ar fi arătat existența omului preistoric de pe continentul negru. În anii 50, scriitoarea pleca alături de familia sa în Deșertul Kalahari și de atunci întreaga sa perspectivă se schimba. Marshall Thomas a fost una dintre primele voci feminine din domenii rezervate de altfel bărbaților, așa cum este antropologia, iar experiența sa este edificatoare în acest sens. Sinceră, onestă, curajoasă, fără a se teme vreodată să spună ce gândește și părând să fie delicios de neinteresată de ceea ce cred ceilalți despre ea, autoarea este genul de persoană capabilă să schimbe lumi. Dragostea pentru animale, toleranța și înclinația spre universalitate au transformat-o în cea mai bună prietenă a leilor din savană, a elefanților sau a câinilor din propria gospodărie. Dreaming of Lions: My Life in the Wild Places e mai degrabă un set de memorii decât o autobiografie și este acea carte despre lei pe care nu o vei mai putea lăsa din mănă.

Tu te numeri printre fanii regescului animal? Dacă da, cinstește-l literar și descoperă titlurile pe care ți le-am indicat: cărți despre lei pline de dramatism, de aventură și de emoție. Abia așteptăm să ne spui care este preferatul tău!