Într-o lume ultra aglomerată, în care stresul e considerat a fi cel mai atroce ucigaş, să descoperi acele tehnici care te ajută să te relaxezi când în jurul tău totul se prăbuşeşte poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Cuceriţi de imaginea călugărilor tibetani pe care nimeni nu îi poate clinti din starea de beatitudine, locuitorii Occidentului au împrumutat meditaţia, considerată a fi cea mai eficientă unealtă împotriva stresului.

Studiile nu au întârziat să apară, demonstrând efectele pozitive pe care le are meditaţia în îmbunătăţirea activităţii cerebrale, pentru o viaţă lungă şi sănătoasă. Însă nu e atât de uşor să închizi ochii, să te concentrezi asupra respiraţiei tale şi să îţi goleşti mintea de orice fel de gânduri, sau cel puţin nu atât de simplu precum o fac să pară maeştrii Zen! Ca întotdeauna, cărţile noastre dragi ne sar în ajutor: azi vom conjura titlurile considerate a fi cele mai adecvate pentru adepţii meditaţiei, indiferent de stadiul în care aceştia au ajuns. Fie că te lupţi încă cu gândurile tumultuoase sau reuşeşti să stai nemişcat zeci de minute în şir, titlurile de mai jos vor reprezenta o experienţă de lectură cu totul specială: cărţi despre meditaţie, pentru o viaţă împlinită!

carti despre meditatieAtunci când te gândeşti la cărţi despre meditaţie, există o parte a creierului care promovează imaginea unor guru gravitând, urmaţi de adepţi cu niveluri de succes mai mult sau mai puţin impresionante. Misticismul şi inadvertenţa acestei imagini e motivul pentru care mulţi dintre noi am renunţat la meditaţie; părea ceva desprins din miturile orientale, cu totul incapabil de a se adapta mediului nostru de viaţă. Tocmai de aceea, prima carte de pe lista noastră e considerată a fi cea mai bună alegere pentru cei care descoperă acum puterea meditaţiei, pentru cei neiniţiaţi, pentru curioşi şi sceptici, dar şi pentru maeştri: „Cu 10% mai fericit”. Principalul argument pentru care ne-am început lista cu această operă este autenticitatea ei: autorul său, Dan Harris, este, la un moment dat, fiecare dintre noi. Inteligent, cu poftă de viaţă şi o minte zgomotoasă care l-a propulsat departe în carieră, Harris a suferit un atac de panică în direct, la nivel naţional, la celebra emisiune Good Morning America şi de atunci a ştiut că trebuie să facă ceva! Soluţia, după cercetări intense, a fost meditaţia. Tratatul său e mai puţin despre spiritualitate şi mai mult despre umanitate şi despre aplicabilitatea practică a teoriei. De la necredincios convins, Harris a început să accepte că rezultatele meditaţiei asupra corpului şi minţii sunt dovedite de cercetările neurologice şi, în cele din urmă, a încercat şi el „marea cu sarea”. Autorul continuă să aibă parte de eşecuri, dar este, aşa cum spune şi el, „cu 10% mai fericit” sau, cum zic americanii, „a believer”. O carte simplă, care te va ajuta însă mai mult decât ai putea crede!

carti despre meditatie

În afara cazului în care eşti suficient de norocos încât să găseşti în interiorul tău toate resursele necesare, primele şedinţe de meditaţie au nevoie de un profesor, de un îndrumător. Pema Chodron e cea mai bună alegere. Călugăriţa tibetană de origine americană ne-a convins în How to Meditate with Pema Chodron: A Practical Guide to Making Friends with Your Mind că putem fi capabili să liniştim tumultul interior şi să atingem mult dorita pace, la care râvnim cu toţii. Principalul motiv pentru care ar trebui să o alegi pe Pema drept îndrumător spiritual în misiunea de a-ţi găsi sinele nemuritor este legat nu doar de uluitoarea sa experienţă, ci de compasiunea, de umanitatea şi de umorul pe care le infuzează în practicile sale. De la cele mai bune poziţii şi practici de meditaţie, la tehnicile de respiraţie, cum să ajungi să contempli prezentul şi să îţi dezvolţi atenţia, toate sunt acoperite în lucrarea de faţă. Ne-a plăcut modul în care îndrumătorul spiritual ne convinge că de fapt obstacolele pe care ţi le pune mintea ta pot fi transformate în mijloace de a atinge desăvârşirea! Ai la dispoziţie 5 CD-uri, înregistrate live în sesiunile de meditaţie desfăşurate de Pema Chodron şi elevii ei la Abaţia Gombo din Noua Scoţie, din Canada.

carti despre meditatieUna dintre cele mai importante componente ale mindfulness-ului este legat de aprecierea şi contemplarea momentului prezent. „Acum” este singura clipă din viaţa ta asupra căreia ai putere: ai pierdut-o pe cea asupra trecutului şi, oricât de mult ţi-ar plăcea să consideri astfel, nu o ai nici pe cea asupra viitorului. Jon Kabat Zinn ne oferă o lecţie preţioasă şi ne-o serveşte în chiar titlul cărţii sale: „Mindfulness zi de zi – oriunde vrei să mergi, acolo eşti deja”. Poate părea relativ dificil să renunţi la planuri şi obiective pentru a trăi exclusiv în prezent, şi nici nu este ceea ce ne îndeamnă experţii în meditaţie: în momentul în care eşti conştient de ceea ce vrei, te detaşezi şi nu te mai încrâncenezi, vei descoperi că ai ajuns deja acolo, pe „drumul cel bun”. Vei înţelege mai bine necesitatea de a te concentra asupra prezentului, caracteristică meditaţiei, după ce vei citi această carte.

carti despre meditatie

Ce este meditaţia pentru tine? E acel moment preţios în care stai cu picioarele încrucişate, într-o tăcere deplină, concentrându-te pe respiraţie şi eliberându-ţi mintea? Ai dreptate…şi nu! Meditaţia nu e o practică ce are nevoie de un concurs de împrejurări externe ce trebuie neapărat bifate pentru a fi posibilă. Meditaţia profundă poate avea loc când speli vasele, când îţi faci duş sau când decojeşti o portocală, iar acest adevăr va fi cu atât mai preţios pentru aceia dintre noi care se plâng că nu mai au când să mediteze cu atâtea responsabilităţi pe cap. Maestrul Zen Thich Nhat Hanh oferă în The Miracle of Mindfulness: An Introduction to the Practice of Meditation (Gift Edition) sfaturi practice nepreţuite, dar şi anecdote despre meditaţie care îţi vor descreţi fruntea şi îţi vor demonstra că nu e cazul să te iei atât de în serios. Aşa cum îi spune şi titlul, cartea poate fi un cadou fabulos pentru toţi oamenii tăi dragi!

Tu ce părere ai despre aceste cărţi despre meditaţie? Le vei include pe lista ta? Ai încercat până acum această tehnică de relaxare, esenţială unei vieţi îndelungate şi sănătoase?