Iată că 1 iunie este aici și fiecare părinte se va strădui să transforme această zi într-o sărbătoare pentru copilul său. Dulciuri, mici escapade în afara orașului, plimbări prin parc, jocuri și jucării vor face probabil parte din surprizele pregătite pentru această zi. Să nu uităm însă de cărți, pentru că, pe de-o parte sunt atât de necesare în educația și dezvoltarea personalității celor mici, iar pe de altă parte au un impact emotional atât de mare și le pot crea amintiri pentru o viață. Să alegem așadar cu grijă! Pentru cei mici sau cei mai mari iată 4 cărți numai bune pentru 1 iunie!

Pentru micii cititori, dar și pentru cei mai mari o carte numai bună pentru ziua de 1 iunie este „Dragonul de gheață” de George R.R. Martin. Cărțile scriitorului american au devenit un adevărat fenomen, care a depășit granițele literaturii pătrunzând în cultura populară. George R.R. Martin este apreciat pentru modul revoluționar în care a imaginat fantasticul și pentru că a deschis imaginarul cititorilor către lumi complexe, misterioase și fascinante. „Dragonul de gheață” este o poveste care își va încânta cititorii prin atmosfera pe care o apreciază atât de mult fanii „Cântecului de gheață și foc” și ai serialului inspirat de această serie de romane („Urzeala tronurilor”). Adara este eroina povestirii „Dragonul de gheață” scrisă de George R.R. Martin înaintea seriei care l-a făcut celebru. Adara este un copil al iernii, născut în cel mai geros anotimp pe care și-l amintesc oamenii. În seara în care a venit pe lume Adara, un dragon de gheață a fost văzut zburând prin împrejurimi. Prezența sa aduce doar distrugere și teroare în jur, iar singura care simte o stranie bucurie atunci când îl vede este fiica iernii, Adara. Între dragonul de gheață și destinul fetiței este o strânsă legătură, care va influența viețile tuturor oamenilor. Povestea lui George R.R. Martin conține multe elemente pe care scriitorul le va dezvolta ulterior în seria de romane care a inspirat „Urzeala tronurilor”: conflicte armate în care sunt implicate toate ținuturile locuite de oameni, dragoni care devin parte a acestui război, eterna luptă între bine și rău și, bineînțeles, o eroină providențială. Cartea conține o serie de ilustrații foarte sugestive realizate de artistul spaniol Luis Royo.

O alt carte numai bună pentru un cadou inspirat de 1 iunie este „O vară cu Isidor” de Veronica D. Niculescu. Poveste foarte sensibilă, plină de lirism a prieteniei neobișnuite dintre o fetiță și un bătrân condor, „O vară cu Isidor” este o poveste pentru micii cititori care au deprins de ceva vreme gustul lecturii. Aceștia vor putea să aprecieze și pasajele descriptive, atât de necesare în economia narațiunii pentru a putea observa nașterea și consolidarea relației atât de speciale dintre fetiță și Isidor, dar și profunzimea mesajului transmis de autoare. Fetița în vârstă de 13 ani salvează condorul de la Grădina Zoologică de la Băneasa pentru a-i face un mare dar: libertatea de a zbura din nou. Însă, după atâția ani în captivitate, Isidor nu mai știe să zboare. Cei doi pornesc într-o expediție aventuroasă spre Sinaia, pentru a-și îndeplini acest vis. Însă, pe parcurs, fiecare dintre acești neobișnuiți prieteni va primi o lecție de viață importantă pentru el. Ilustrațiile realizate de Radu Răileanu completează sugestiv povestea.

Ordinul iepurilor regali din Londra” scrisă de soții Santa și Simon Sebag Montefiore este o carte pe care o vor citi cu plăcere și copiii și adulții. Numele autorilor constituie o recomandare în sine. Istoric și romancier ale cărui volume sunt în mare parte bestselleruri traduse în 40 de limbi, Simon Sebag Montefiore a scris această carte pentru copii împreună cu soția sa, scriitoare de succes ea însăși. Producătorii seriei „Ice Age” au achiziționat imediat drepturile pentru a realiza un film de animație inspirat de cartea scrisă de soții Montefiore. „Ordinul iepurilor regali din Londra” este o carte care își va încânta cititorii prin stilul plin de umor, imaginația autorilor, care pare să nu aibă limite și prin detaliile realiste, care ne fac să ne simțim în Regatul Iepurilor ca la noi acasă! Nu ne-am fi imaginat, desigur, că fiecare „urecheat” are un loc bine stabilit în aceste ținuturi. Însă Montefiore este istoric și ține la exactitatea relatării. Un Sprinter este, spre exemplu, un iepure mare și puternic, iar Bocănitorul face parte din trupe speciale de comando. Shylo este doar un iepure mic și sfios, ținta ironiilor tuturor. Dar când o bandă de șobolani complotează împotriva reginei, Shylo înțelege că misiunea sa este aceea de a ajunge la Iepurii Regali și a deturna planurile complotiștilor.

O poveste care continuă să rămână de interes și pentru copiii din generațiile de azi este „Tigrul care a venit la ceai” de Judith Kerr. La 50 de ani de la publicarea ei, povestea scrisă și ilustrată de autoarea britanică încântă micii cititori prin figura atât de simpatică a tigrului flămând și însetat, care apare pe nepusă masă la ora ceaiului. Uneori, o scurtă întâlnire ne poate produce o amintire de lungă durată. Este ceea ce va constata micuța Sophie, într-o zi când bea ceaiul alături de mama ei. Un tigru vărgat sună la sonerie și întreabă politicos dacă poate rămâne la ceai. Bineînțeles că este acceptat cu încântare, deși apetitul lui este de nepotolit. A doua zi, Sophie face rost de mâncare pentru tigri, însă prietenul ei neobișnuit nu-și mai face apariția. Este oare posibilă o revedere? Micii cititori vor descoperi ei înșiși deznodământul și suntem convinși că, după cum a reușit de fiecare dată Judith Kerr și această poveste le va face plăcere.

Vouă ce cărți v-au plăcut cel mai mult în copilărie?

Photo by Annie Spratt on Unsplash