Călătoriile cu trenul ne pot face martori ai unor peisaje incredibile, extrem de frumoase, dar în același timp se pot dovedi și destul de plictisitoare. Mai ales atunci când se întind pe durata a câteva ore bune, simți că timpul are prea multă răbdare cu tine. Soluția la îndemână pentru oricine? O carte bună! Aceasta poate transforma chiar și cea mai inconfortabilă călătorie cu trenul într-o veritabilă peripeție, iar dacă opera pe care o descoperi îți intră la inimă, vei ajunge ca în loc să urăști timpul petrecut în tren, să îți aduci aminte de el mereu cu drag. Este sentimentul pe care sperăm să ți-l dăruiască titlurile pe care ți le recomandăm noi în rândurile de mai jos: 4 cărți de citit în tren!

4 cărți pe care să le citești când călătorești cu trenulNu vei mai avea motive să te temi de faptul că expediția cu trenul se va dovedi plictisitoare dacă în bagaj incluzi și bestseller-ul Paulei Hawkins, „Fata din tren”. Nu doar titlul edificator ne-a convins să includem cartea pe lista noastră, dar și faptul că e vorba despre un thriller alert, unul care va face ca și cele mai lungi călătorii să treacă cât ai clipi. Paula Hawkins, scriitoarea născută și crescută în Zimbabwe, dar mutată la Londra, a luat rețeta din „Fata dispărută” și a dus-o la desăvârșire în romanul ce a fost ecranizat într-un film cu Emily Blunt și Luke Evans. Rachel călătorește în fiecare zi cu trenul spre locul său de muncă. Nefericită în dragoste și cu o pasiune pentru alcool pe care o crede ținută sub control, singurele ei clipe de bucurie se petrec atunci când surprinde, la un stop, viața boemă a unui cuplu pe care îl spionează. I-a numit Jess și Jason și i se par a fi fericirea întruchipată. Atunci când „Jess” îl sărută pe un străin, Rachel simte furie pură, de parcă femeia ar fi trădat-o chiar pe ea. Și în momentul fatidic în care, după o noapte de băutură din care nu își mai amintește nimic, protagonista află că Jess e de fapt Megan și că a fost dată dispărută, Rachel începe să se întrebe dacă nu cumva chiar ea a fost responsabilă de tulburătorul fapt. „Fata din tren” te va face să îți privești altfel colegii de călătorie și să țeși povești înfiorătoare în minte: orice escapadă cu trenul va trece cât ai clipi.

4 cărți pe care să le citești când călătorești cu trenul

Dacă te-ai trezit vreodată fermecat de o adunare sălbatică de copaci care îți mângâia geamul ademenitor, parcă nelalocul ei în fața ochilor obișnuiți cu peisajele citadine, atunci The Wild Places de Robert MacFarlane trebuie să te însoțească în următoarea ta călătorie cu trenul. Autorul a pornit într-o cruciadă ce ne pare imposibilă la prima vedere: aceea de a descoperi dacă mai există locuri sălbatice în Anglia și Irlanda. Concepută ca o o meditație pe seama dezastrelor provocate de om, a schimbărilor climatice și a încălzirii globale, cartea conchide totuși cu speranță că nu numai că mai există încă locuri neatinse de om, dar natura continuă să fie dominantă pe pământ și, în ciuda „tentativelor” omului de a o distruge, pare să se regenereze cu forțele proprii. În celebra sa carte, Robert MacFarlane s-a plimbat prin peșteri neumblate, s-a cățărat, a bătut drumuri vechi, sălbăticite, a înotat și a adormit pe culmi vitrege. Al doilea titlu de pe lista noastră de cărți de citit în tren ne impresionează nu doar cu descrierile care te vrăjesc, dar și cu erudiția și profunzimea sa, cu dizertațiile despre legătura dintre om și natură, cu poveștile despre personajele întâlnite de autor pe drum, cu discuția despre istorie și cum este ea reflectată în peisajul înconjurător. Proaspătă, plină de farmec, The Wild Places îți amintește că din când în când trebuie să te oprești pentru a-ți lăsa răsuflarea furată de superbul peisaj care se mijeşte la fereastră chiar și în toiul celor mai plictisitoare călătorii cu trenul!

4 cărți pe care să le citești când călătorești cu trenulTot despre călătorii vorbește și următoarea carte de pe lista noastră, dar nu doar despre cele fizice, reale, ci și despre cele emoționale și psihologice. Literatura Young Adult e cu siguranță una dintre cele mai de succes ale prezentului, dar într-un univers vast, în care majoritatea cărților par să nu spună nimic, din când în când apare și o bijuterie, așa cum este „Ținutul țânțarilor” de David Arnold. Protagonista sa, Mim, e o fată de 16 ani obligată să se mute după divorțul părinților din casa sa din nordul Ohio în Mississippi, acolo unde va trăi cu tatăl și malefica mamă vitregă, ce preferă să o îndoape cu antidepresive pentru a o ajuta să facă față problemelor emoționale. Situația lui Mim devine și mai tristă atunci când află că mama sa e foarte grav bolnavă și hotărăște să fugă de acasă. Cu banii furați de la mama vitregă, se îmbarcă într-o călătorie cu autobuzul care nu se va desfășura deloc așa cum speră. Ceea ce pare a fi un scenariu tipic Young Adult nu se încheie însă cu îndrăgostirea de un tip misterios, ci cu o reflecție tragi-comică a ceea ce este America azi și cum poate fi ea văzută de ochii unei adolescente rebele și extrem de inteligente. „Ținutul țânțarilor” este concepută în sensul scrierilor lui John Green, cu tineri extrem de dotați din punct de vedere intelectual, cu o viață interioară bogată, sarcasm, și speranță descoperită în locurile la care te așteptai cel mai puțin. E o carte care te va încuraja să îți odihnești ochii privind pe fereastră și reflectând la drumul pe care te duce nu doar trenul, dar și viața.

4 cărți pe care să le citești când călătorești cu trenul

Ce este o călătorie cu trenul dacă nu un prilej de a-ți imagina lucruri, răgazul de care ai nevoie pentru a nu face nimic și doar a te delecta cu povești mai mult sau mai puțin adevărate pe care ți le spui despre propria viață? Dacă te regăsești în acest scenariu și îți place să îți trăiești călătoriile cu trenul lăsându-te în voia fanteziei (J.K. Rowling a făcut același lucru și a scris epopeea timpurilor noastre), atunci cartea pe care trebuie să o citești este Mr Fox de Helen Oyeyemi. Opera pleacă în mod inteligent de la mitul lui Barbă Albastră, bărbatul ce își ucidea toate soțiile și care este apoi învins prin ingeniozitatea soției sale Mary. De data aceasta, protagonistul este Mr Fox, un scriitor care lansează romane în care își omoară în mod brutal protagonistele. Are o muză imaginată pe nume Mary și o soție, Daphne, care nu îi iese din cuvânt. În momentul în care muza prinde viață și devine nu doar o creație în carne și oase, dar și o persoană care îl sfidează, provocându-l să își schimbe stilul de a scrie, povestea lui Mr Fox ia o cu totul altă turnură. Oyeyemi are un stil fascinant de a scrie, descris cu cele mai potrivite cuvinte de către criticii The New York Times: „Scriitura lui Oyeyemi e superbă și rezonantă și proaspătă…un peisaj scânteietor pulsând de viață”. Dacă îți dorești o carte mai puțin obișnuită de citit în tren, aceasta este!

Tu ce părere ai despre lista noastră? Care dintre cele 4 cărți de citit în tren te-a tentat cel mai tare?

Photo by Kane Reinholdtsen on Unsplash