Perioada cea mai frumoasă a anului tocmai a început. Indiferent dacă ai 9 sau 99 de ani, momentul în care se aprind pentru prima dată luminițele de Crăciun are în el ceva magic pe care nici măcar cele mai raționale persoane nu îl pot nega. Poate că e vorba despre sclipirea oglindită în dansul fulgilor cristalini, despre perspectiva de a aduce bucurie în viața celor dragi printr-un cadou inspirat sau despre râsul zglobiu al prichindeilor, cert este că perioada premergătoare lui 25 decembrie e cu totul specială. Azi, noi îți recomandăm să renunți la griji, la teama de consumerism și să încerci să absorbi cât mai mult din puritatea acestor zile. Cum? Cu ajutorul unor titluri de suflet, firește: 4 cărți de citit când se aprind luminițele de Crăciun!

4 cărți pe care să le citești când se aprind luminiţele de CrăciunCapote e, fără urmă de îndoială, unul dintre marii scriitori ai umanității. Iar ceea ce e și mai extraordinar în cazul său este că printre operele ilustre ce îi stau mărturie a talentului remarcabil se numără și o mică bijuterie numită „O amintire de Crăciun”. Cu tente autobiografice, prima operă de pe lista noastră de cărți de citit când se aprind luminițele e infuzată cu căldura, tandrețea și bucuria de a dărui, specifice Crăciunului, dar și cu caracterul dulce-amar al amintirilor din copilărie, cu aluzii subtile la singurătate și la pierderile suferite. Povestea a devenit un clasic al perioadei Crăciunului, aducând în centrul atenției un băiețel pe nume Buddy (Capote) și cea mai bună prietena a sa, verişoara sexagenară cu suflet de copil. Buddy și Sook, așa cum vom afla că se numește femeia, petrec Crăciunul împreună într-o casă cu rude distante și reci, reușind să îl umple de magie, deși situația lor financiară e una mai mult decât precară. Cu toate acestea, an de an, cei doi pun bani deoparte, cumpără whiskey și fructe pentru a pregăti 30 de prăjituri pe care să le trimită apoi tuturor oamenilor pe care îi admiră (printre care și Președintele Roosevelt), își taie singuri un brad din pădure, își confecționează podoabele și își pregătesc câte un cadou unul pentru celălalt. Plină de nostalgie și de emoție, cea mai caldă povestire a lui Capote a fost publicată pentru prima dată în revista Mademoiselle, în decembrie 1956, și a devenit de atunci un clasic în toată puterea cuvântului, dovada că dragostea sinceră și simplă poate fi găsită în cele mai neașteptate locuri.

4 cărți pe care să le citești când se aprind luminiţele de Crăciun

Dacă te-ai îmbarcat cumva în misiunea de a decide care sunt cei mai norocoși copii din lume (în afara a lor tăi, dacă există), atunci avem noi răspunsul: cei ai lui J.R.R.Tolkien. În fiecare an, timp de mai bine de 20, copiii maestrului genului fantasy primeau câte o scrisoare din partea lui…Moș Crăciun. Ți-am spus că erau speciali! Scrise de mână și ilustrate personal de Tolkien, scrisorile au fost adunate și publicate postum de către Baillie Tolkien, cea de-a doua soție a fiului mai mic al autorului, Christopher. Reflectând interesele personale din viața micuților și răspunzând dilemelor și problemelor lor, scrisorile abundă în imaginația și creativitatea pentru care Tolkien a fost celebru. Moșul povestește prin intermediul lor despre necazurile de la Polul Nord, despre poznele spiridușilor sau despre supărările pe care i le provoacă renii ori Ursul Polar. În același timp, fragmentele evocă însă în mod excepțional și maturizarea copiilor, sugerând inclusiv evenimente mai puțin fericite, așa cum sunt al Doilea Război Mondial sau amenințarea nazistă. Letters From Father Christmas a avut parte de o primire călduroasă din partea publicului și a criticii deopotrivă, determinând sute de părinți să preia exemplul lui Tolkien și să îi atragă pe cei mici într-un joc al imaginației de o valoare inestimabilă. Sunt voci care consideră că a doua carte de pe lista noastră a inspirat inclusiv părți din „Stăpânul inelelor”, un motiv în plus ca să nu o ratezi.

4 cărți pe care să le citești când se aprind luminiţele de CrăciunLuminițele au farmecul lor, așa că pot rezista și fără dulceața picurată de cărțile cu subiect de Crăciun. Când simți că ți s-a luat de la atâta magie, testează puterea unei cărți care are puține în comun cu bărbosul de la Polul Nord și elfii săi făuritori de jucării: „Jurnalul lui Bridget Jones”. Romanul care a dat naștere de unul singur curentului chick lit e acum un clasic retro în toată puterea cuvântului: aventurile lui Bridget, o femeie de 30 și ceva de ani care se luptă cu viciile, kilogramele în plus și provocarea de a-și găsi sufletul pereche, într-o manieră delirant de amuzantă, sunt un antidot la toată veselia care pare de multe ori forțată, specifică sărbătorilor. Pentru toate momentele când te simți ca un mic Grinch și nu ai nici cel mai mic chef de luminițe cu aromă de turtă dulce, Bridget e acolo ca să îți demonstreze faptul că, uneori, viața se împiedică și se dă de-a dura când ți-e lumea mai dragă, dar că tocmai asta o face mai frumoasă.

4 cărți pe care să le citești când se aprind luminiţele de Crăciun

Magia strălucește mai abitir ca niciodată în The Red Garden de Alice Hoffman, cu o rezonanță magnetică specifică spiritului de Crăciun: e mistică, nu întotdeauna veselă și cu un strop de întuneric în ea. Hoffman e celebră pentru faptul că infuzează supranatural în toate operele ei, amestecându-l cu realitatea în mod ideal. În ultima carte de pe lista noastră, scriitoarea împletește cu iscusință povești petrecute pe parcursul a mai mult de 300 de ani, de la fondarea unui mic oraș din Massachusetts până în epoca prezentă. Elementul central, ce unește toate aceste povești, e o grădină misterioasă în care cresc numai plante roșii, de unde și titlul romanului (și asemănarea cu Crăciunul) și care poate transforma dorințele în realitate. Ultima carte de pe lista noastră e stropul de magie matură de care ai nevoie în preajma celei mai importante sărbători a umanității, picurat din penelul creativ al uneia dintre cele mai talentate scriitoare a momentului.

Tu ce părere ai despre lista noastră de cărți de citit când se aprind luminițele? Pe care dintre aceste titluri le vei primi în viața ta, în preajma acestei perioade magice?