Puține sentimente sunt comparabile cu miracolul dragostei, cu acele clipe inefabile când simți că inima nu îți mai aparține, ci își ia zborul către pieptul celui drag. E cu siguranță unul dintre miracolele existenței, iar noi, cei de la Cartea de la ora 5, considerăm că nu poate fi trăit ca atare decât alături de o carte de o valoare pe măsură. Ne dorim să contribuim și noi la starea de extaz pe care o experimentezi și de aceea îți recomandăm în rândurile de mai jos 4 cărți pe care să le citești când ești îndrăgostit! Îți promitem că vor revela întreaga complexitate a iubirii, de la sentimentele dulci-amărui la dulceața primelor mărturii, trecând prin disperarea de a pierde iubirea și ascuțimea pătrunzătoare a geloziei!

4 cărți pe care să le citești când te îndrăgosteștiÎn „Istoria iubirii”, Nicole Krauss se joacă cu cea mai mare speranță a bărbatului îndrăgostit: aceea că nu va iubi decât o singură femeie pe tot parcursul vieții sale. Leo Gursky își trăiește ultimele zile în Manhattan, amărât și conștient de faptul că și-a pierdut cele două mari daruri ale existenței. Unul dintre ele este Alma, singura femeie pe care a iubit-o vreodată, de care s-a îndrăgostit la 10 ani, de care a fost despărțit împotriva voinței lui odată cu lagărele de exterminare naziste și pe care a regăsit-o în America, deja căsătorită. Al doilea este cartea pe care a scris-o și a cedat-o prietenului său, pentru a fi pierdută pentru totdeauna. Dacă, în vâltoarea sentimentelor, deja te strâmbi în fața acestui tablou și îl consideri atât de necaracteristic pentru perioada dulce în care ești îndrăgostit, află că autoarea compune și un al doilea plan naratorial, în care strălucește adolescenta Alma, numită astfel după femeia pe care Leo a iubit-o; în realitate, romanul său a fost publicat, dar în Spania, acolo unde s-a bucurat de succes. Nicole Krauss scrie cu talent și har despre acel gen de iubire pe care îl simți pentru toată viața, care nu te părăsește până în ultimele clipe, care îți aparține pentru vecie, și o face cu tandrețe, într-un stil dulce-amar care păzește cartea de capcana sentimentalismelor inutile. „Istoria iubirii” a fost finalistă a Orange Prize for Fiction în 2006. Nicole Krauss este căsătorită din 2004 cu un alt prozator american de mare valoare, Jonathan Safran Foer, ceea ce demonstrează că dragoste transcede pagina!

4 cărți pe care să le citești când te îndrăgostești

Orice vârstă ai avea, perioada în care te îndrăgostești seamănă tulburător de mult cu adolescența. Nu contează că ai deja un job responsabil și ai avut partea ta de suferință, dintr-odată parcă inima îți bate mai repede, obrajii ți se îmbujorează și tot ce contează este dacă el sau ea te va suna înapoi. E de la sine înțeles că o carte Young Adult e cea mai potrivită lectură în acest moment. Jenny Han a dat lovitura în 2014 cu „Tuturor băieților pe care i-am iubit”, un roman catalogat de către cititori drept „adorabil” și de către critică drept „o emoționantă explorare a iubirii adolescentine” (Kirkus Reviews). Lara Jean e o tânără cu descendență asiatică și caucaziană, care se înțelege minunat cu surorile ei și are un obicei mai puțin obișnuit: acela de a scrie scrisori de dragoste lungi și pline de profunzime tuturor băieților pe care i-a iubit. E timidă, așa că nu le-a trimis niciodată, până ce inimaginabilul se produce și toate scrisorile ei își iau zborul către destinatarii lor. E clar că din acel moment viața lui Lara Jean se va schimba, așa cum se întâmplă și cu cititorul amorezat. Al doilea roman de pe lista noastră de cărți pe care să le citești când te îndrăgostești a avut parte și de două continuări: PS.I Still Love You și Always and Forever, Lara Jean, iar în acest an va fi transformat într-un film marca Netflix.

4 cărți pe care să le citești când te îndrăgosteștiDragostea în vremea holerei” nu a fost inițial una dintre cele mai apreciate cărți ale lui Gabriel Garcia Marquez, reprezentând mai degrabă o redescoperire a epocii contemporane. Publicat pentru prima dată în 1985, romanul împlinește superb promisiunea primului titlu de pe lista noastră: acela că poți iubi un singur om pe parcursul vieții. Serios, sensibil, aparent lipsit de farmec, Florentino Ariza știe, atunci când o vede pe fermecătoarea Fermina Daza, că o va iubi pentru tot restul vieții. Despărțiți de condițiile sociale, cei doi se îndrăgostesc și încep o poveste romantică, trăită pe ascuns, până ce Fermina se îmbolnăvește și îl cunoaște pe puternicul, bogatul și charismaticul doctor Juvenal Urbino. Realizând că el trebuie să fie alegerea logică a inimii ei, Fermina se căsătorește, dându-l uitare pe Florentino. Dar bărbatul nu o face și, după 50 de ani, 9 luni și 4 zile (și 622 de relații amoroase), are iar șanse la inima ei. Cu mai puține infuzii din realismul magic ce l-a făcut celebru pe Marquez, „Dragostea în vremea holerei” e una dintre cele mai seducătoare, mai tandre și mai improbabile povești de dragoste, și totuși cea care va rezona cel mai bine cu sufletul unui proaspăt îndrăgostit.

4 cărți pe care să le citești când te îndrăgostești

Una dintre cele mai frumoase cărți ale lui Neil Gaiman e „Pulbere de stele”. Scrisă într-un stil cu totul diferit de restul operei sale, „Stardust” e un basm împletit cu elemente de fantasy ce amintește mai mult de Tolkien decât de ceea ce a mai scris britanicul ce ne-a dăruit și „Zei americani”. Tristan e copilul unui om și al unei zâne și trăiește într-un oraș micuț din Anglia rurală, numit Wall. Băiatul e îndrăgostit de Victoria, cea mai frumoasă fată pe care a văzut-o vreodată, în realitate o ființă superficială și egoistă. Pentru că nu poate scăpa de el, Victoria îl trimite pe Tristan în căutarea unei stele căzătoare, care se dovedește însă cât de poate de reală: Yvaine, nemuritoare, dar vulnerabilă, vânată de prinți cu sânge albastru, de vrăjitoare feroce și de pirați, ce alege să își dăruiască inima eroului nostru. O atmosferă superbă de basm, o poveste care îți merge direct la suflet și pentru care nu putem decât să îi fim pentru totdeauna recunoscători lui Neil Gaiman. „Pulbere de stele” captează perfect magia din primele zile ale iubirii și este ultima și poate cea mai reprezentativă dintre cele 4 cărți pe care să le citești când te îndrăgostești.

Tu ce părere ai despre aceste cărți pe care să le citești când te îndrăgostești? Cu ce alte titluri ai completa lista noastră cu totul și cu totul specială?