Ne apropiem cu pași repezi de jumătatea toamnei, ceea ce ar trebui să ne influențeze și lista de lecturi. Nouă ne place să asortăm cărțile ce ne așteaptă cuminți să fie descoperite în acest anotimp cu sezonul de afară. Ce trăsături căutăm în octombrie? Opere care să reflecte frumusețea frunzelor căzătoare, nostalgia zilelor ploioase, dar și fiorii pe care ni-i dă apropierea iernii și a Halloween-ului. Am ținut cont de aceste influențe și în rândurile de mai jos: iată care sunt cele 4 cărți de citit când frunzele cad!

4 cărți pe care să le citești în timp ce frunzele cadTe deranjează sărbătoarea Halloween-ului deoarece o consideri cu totul incompatibilă cu spiritul românesc? Ce ai spune dacă ai lupta împotriva acestor senzații dând acum întâietate unei cărți autohtone? Și literatura română poate fi înfiorătoare, doar nu degeaba suntem tărâmul care l-a inventat pe Dracula. Iar recomandarea pe care ți-o vom face nu are cum să nu îți dea fiori: este vorba despre „Domnișoara Christina” de Mircea Eliade. Considerată fie nuvelă fantastică, fie roman, opera a fost inspirată de folclorul popular și a inaugurat o nouă direcție, fantastică, în scrierile lui Eliade. Christina e o fată de boier ucisă în timpul Răscoalei de la 1907, care se preschimbă în strigoi și vrea să revină la viață cu ajutorul dragostei, încercând să seducă bărbați tineri. Alesul ei e pictorul Egor Pașchievici, ce sosește la moșia din Câmpia Dunării alături de Sanda, fiica cea mare a surorii mai mici a Christinei. Eliade descrie cu talent atmosfera tradițională a conacelor boierești interbelice, bântuite de fantome și de secrete, sinistre și înfiorătoare, care îți vor da fiori în serile lungi și reci de toamnă. Primul titlu de pe lista noastră de cărți de citit când frunzele cad trebuie neapărat savurat într-o noapte ploioasă, alături de o cană de vin fiert aburind.

4 cărți pe care să le citești în timp ce frunzele cad

Rămânem pe aceeași direcție întunecată, dar o mai îndulcim puțin cu al doilea roman de pe lista noastră de cărți de citit când frunzele cad. Este vorba de această dată de o operă Young Adult mai puțin cunoscută publicului larg, dar care te va fascina într-o seară de octombrie când simți că ai nevoie de puțină magie în viața ta. „Casa Heap” de Edward Carey reprezintă prima parte din trilogia Iremonger și spune povestea lui Clod, care locuiește alături de clanul său în Casa Heap, ridicată pe o mare de gunoaie, în Londra victoriană. În ciuda ambientului sumbru, niciunul dintre membrii casei Iremonger nu vrea să își părăsească locuința, iar caracterele stranii se desfășoară în voie: fiecare personaj primește la naștere un obiect, dar numai protagonistul are un dar, aceea de a auzi cum aceste obiecte șoptesc unele altora. Atunci când în casă își face apariția Lucy Pennant, o orfană, lumea lui Clod se întoarce cu susul în jos, iar secrete întunecate încep să fie dezvăluite ca într-un castel sfărâmat de cărți de joc. „Casa Heap” va constitui o lectură perfectă pentru luna octombrie datorită atmosferei sumbre, gotice, de basm din alte perioade, când literatura pentru copii nu era în integralitate dulce și nevinovată. Precum aventurile lui Lemony Snicket, acest titlu va fi savurat de mici și mari, deopotrivă! Bonus, te vei îndrăgosti de ilustrațiile de pe coperta acestui bestseller New York Times.

4 cărți pe care să le citești în timp ce frunzele cadContinuăm pe același ton și te invităm să descoperi un nou bestseller despre Dracula, respectiv „Colecționarul de istorie” de Elizabeth Kostova. Unul dintre romanele de debut cu cel mai mare succes, a intrat pe lista de bestseller New York Times direct pe prima poziție, o reușită cu adevărat excepțională. Cartea nu e un horror, ci un mix incitant de ficțiune istorică, thriller, roman polițist și gotic, jurnal de călătorie; într-un cuvânt, un amestec eclectic ce o face perfectă pentru serile lungi de toamnă. Eroina, o tânără de 16 ani, descoperă în biblioteca tatălui un plic cu scrisori îngălbenite de vreme și  o carte fără cuvinte, ce par să indice spre străvechiul mit al contelui Dracula. Pentru a decoda secretul ce îi amenință, între altele, și familia, fata va pleca într-o călătorie care o duce și la București și care o poartă pe urmele pașilor fantomatici ai lui Vlad Țepeș, în încercarea de a dezvălui adevărul ce a chinuit generații întregi de istorici. „Colecționarul de istorie” fascinează nu numai cu premisa ofertantă, dar și cu descrierile amănunțite ale orașelor europene, care îți vor face poftă de un city break de toamnă. Romanul a beneficiat de un succes uluitor și a fost tradus în 37 de țări, drepturile de ecranizare fiind cumpărate de Sony Pictures în 2007. Dacă vom avea vreodată de-a face cu un film bazat pe opera lui Elizabeth Kostova, rămâne de văzut, cert este că romanul poate fi o adiție interesantă pe lista ta de lecturi din anotimpul frunzelor căzătoare.

4 cărți pe care să le citești în timp ce frunzele cad

Unul dintre cele mai bune mixuri de nostalgie, fiori de groază și frumusețe neobișnuită este The October Country de Ray Bradbury, colecția de 19 povestiri macabre lansate de scriitorul american în 1955. Te vei întâlni cu pitici fantastici, cu amintiri care bântuie, cu nou-născuți care se transformă din visul mamei lor într-un criminal nebănuit, cu schelete care pornesc să își urmărească posesorul pentru a-l ucide. Operele lui Brandbury sunt fantastice, sinistre, înfricoșătoare, dar talentul său le face atât de captivante încât nu pot fi abandonate. Povestirile reflectă fascinația autorului pentru mistic și întunecat, iar ceea ce frapează este imaginația sa bogată; premisa fiecărei dintre cele 19 povești e originală, nemaiîntâlnită, constituind și azi sursă de inspirație pentru marii maeștri horror. A se citi într-o dimineață răcoroasă și umedă de toamnă, în care frunzele foșnesc sub picioare, iar tu ești așezat pe o verandă, acoperit de o pătură groasă și acompaniat de o băutură delicioasă și fierbinte: sau cel puțin așa arată scenariul ideal din mintea noastră.

Tu ce părere ai despre aceste 4 cărți de citit când frunzele cad? Care dintre recomandările noastre te-a tentat cel mai tare și pe care intenționezi să o incluzi pe lista ta de lecturi?

Photo by Alex Geerts on Unsplash