Tot mai multe studii atestă o realitate cruntă: copiii nu mai citesc din cauza faptului că nu își văd părinții îndeletnicindu-se cu acest obicei. Noi știm că printre prietenii Cărții de la ora 5 nu poate fi vorba de așa ceva, dar tot considerăm că este imperios necesar să atragem atenția asupra importanţei de nu ne delecta doar noi cu magia lecturii, ci de a o dărui și micuților din viața noastră, fie aceștia copiii, nepoții sau frații mai mici. Azi luăm exemplu de la cei mai buni: descoperă ce cărți citesc 4 scriitori cunoscuți copiilor lor!

4 cărți pe care scriitorii le citesc propriilor copiiAnnie Barrows este o scriitoare americană cunoscută mai ales pentru seria de cărți pentru cei mici Iby and Bean, dar în portofoliul ei se regăsesc și câteva titluri dedicate adulților. Deschidem lista noastră cu exemplul ei, deoarece ne-a oferit una dintre cele mai emoționante și mai pline de umanitate pilde legate de creșterea armonioasă a unui copil: Barrows le-a citit celor două fiice ale sale încă de la cele mai fragede vârste din People, superba carte dedicată copiilor, scrisă de Peter Spier. Publicată în anii 80 și devenită rapid un bestseller printre cei mici și cei mari, People reprezintă o incursiune printre populațiile și culturile fascinante ale globului. Însoțită de ilustrații superbe, care redau obiceiurile, festivitățile, alimentația, religia, locuințele și animalele de companie ale oamenilor, pe tot cuprinsul pământului, prima noastră recomandare de pe lista de ce citesc scriitorii copiilor ilustrează un mesaj profund: acela că suntem cu toții diferiți, dar că putem fi uniți în diversitatea noastră. Celui mic îi va fi mult mai ușor să își accepte propria identitate, dar și să dezvolte încă din copilărie înclinația magică spre toleranță, să fie curios în legătură cu umanitatea și deschis mereu la nou. Pentru toate aceste argumente, noi considerăm că „People”, sugestia de lectură oferită de Annie Barrows, trebuie reținută de fiecare dintre noi.

4 cărți pe care scriitorii le citesc propriilor copiiAnthony Doerr a primit premiul Pulitzer pentru ficțiune grație uluitorului său roman „Toată lumina pe care nu o putem vedea”, iar ceea ce e remarcabil în cartea care redă evenimente petrecute în preajma celui De-al doilea război mondial este că ne oferă protagoniști tineri, pe franțuzoaica oarbă Marie-Laure și orfanul de origine germană Werner, ceea ce îl face pe autor perfect pentru lista noastră. Scriitorul american mărturisea că îi citește fiului său în principal cărți pentru copii despre și cu câini, profitând de faptul că și locuința lor a devenit cămin unor necuvântătoare adoptate. Noi te îndemnăm să profiți de exemplul oferit de unul dintre cei mai apreciați autori contemporani și să îi încânți pe proprii prichindei cu povestea din One Dog and His Boy. Hal și-a dorit dintotdeauna un câine, dar părinții săi l-au refuzat, așa că atunci când îl întâlnește pe Fleck, un terrier de la agenția de închiriat Easy Pets, nici nu vrea să conceapă că îl mai poate da înapoi. Peripețiile prin care vor trece cei doi prieteni drăgălași sunt concepute exact pe sufletul celor mici, și îți vor oferi garanția că vei crește un copil cu o inimă mare.

4 cărți pe care scriitorii le citesc propriilor copiiMichael Lewis are în portofoliu titluri precum The Big Short, Moneyball și The Blind Side, cu toate transformate în filme de succes, așa că suntem siguri că este perfect capabil să facă cele mai bune alegeri și atunci când vine vorba despre ce citește celor mici înainte de culcare. Autoarea preferată a scriitorului prieten cu Oscarul este Babette Cole, o scriitoare și ilustratoare de cărți pentru copii de origine britanică. În Mami nu mi-a spus, ea vine în ajutorul părinților cu răspunsuri inteligente, de un umor nebun, la teribilele de ce-uri ale celor mici. Pline de o fantezie debordantă, cărțile regretatei englezoaice au marcat generații întregi de cititori, demonstrând o înțelegere perfectă, uimitoare a psihologiei și dorințelor celor mici.

4 cărți pe care scriitorii le citesc propriilor copiiLisa Brown este una dintre cele mai apreciate ilustratoare și autoare, ale cărei titluri includ Picture the Dead, How To Be sau The Latke Who Couldn’t Stop Screaming. Folosind adesea pseudonimul Sarah “Pinkie” Bennett, Brown și-a cucerit legiunile de fani grație interpretării pline de candoare, originale pe care o oferă unor concepte horror sau aparținând literaturii „pline de fiori”. Este exact motivul pentru care răspunsul ei la întrebarea „ce cărți citesc scriitorii copiilor lor” nu putea fi unul ingenuu. Dimpotrivă, scriitoarea recomandă cărți stranii, poetice, dar diferite, care să le prezinte celor mici personaje precum vampirii sau vrăjitoarele, dar fără a-i speria. Ce ar putea fi mai potrivit decât Stories of Witches (carte însoțită și de CD), în care copiii se vor delecta cu trei povești despre vrăjitoare: una care și-a pierdut mătura, alta care și-a pierdut stăpânirea de sine și o a treia care pierde tot în fața unui fermier deștept. Crește acei prichindei plini de imaginație, cărora nu le este frică de întuneric sau de monștrii culcați sub pat.

Tu ce părere ai despre recomandări, de cărți pe care scriitorii le citesc copiilor lor?