Ținem minte perioada liceului, când ne era atât de ușor să ne punem la punct cu clasicii recomandați: în vacanța de vară, la țară, seara (ieșeam rareori) sau imediat ce ne întorceam de la școală; părea că viața e plină de ocazii oportune pentru un cititor pasionat. Însă anii au trecut, pentru mulți dintre noi, și azi descoperim că ne e din ce în ce mai greu să găsim timp pentru a citi. Bineînțeles că un împătimit al lecturii va reuși întotdeauna să mai strecoare câteva momente dedicate cititului, însă sunt acestea suficiente pentru a da gata acele cărți pe care ne-am promis să le citim, la un moment dat? Noi îți sugerăm să faci din 2019 anul în care te vei reîmpăca cu titlurile lăsate baltă după atâtea timp. Vezi 4 cărți pe care trebuie să le citești dacă te consideri un pasionat al lecturii!

4 cărți pe care ți ai propus toată viața să le citești. Ai reuşit?Chiar și Encyclopædia Britannica recunoaște că „niciun roman în limba engleză nu atinge universalitatea din „Război și pace”, al rusului Leo Tolstoi”. Deși nu apare în topul oficial al cărților despre care mințim că le-am citit, capodopera lui Tolstoi pune dificultăți și e practic cea mai bună definiție a lecturii epice, mărețe și cuprinzătoare, pe care tindem însă să o abandonăm mult prea devreme. Descriind incursiunea lui Napoleon în Rusia țaristă și efectele pe care războiul le-a avut asupra tuturor păturilor societății, de la țărani la aristocrați, prima carte de pe lista noastră e un exemplu uluitor de operă ce reușește să surprindă umanitatea în esența sa. Însuși Tolstoi o considera atât de complexă încât nici măcar nu o caracteriza drept roman, considerând că mai degrabă Anna Karenina s-ar putea „lăuda” cu această titulatură. Dacă nu ai reușit încă să citești „Război și pace”, fă din 2019 anul în care îți vei respecta această promisiune acordată literaturii. Reîntoarce-te la ea și dacă ai reușit să o termini în liceu, fiindcă ultimele pagini sunt atât de profund filosofice încât trebuie înțelese și cu mintea de adult.

Adevărul e că înțelegem perfect dacă nu ai reușit nici până acum să citești „Mizerabilii”, 4 cărți pe care ți ai propus toată viața să le citești. Ai reuşit?deși ți-ai promis să o faci. Romanul e unul dintre cele mai lungi scrise vreodată, cu nu mai puțin de 1500 de pagini în varianta în engleză și 1900 în franceză. Conținând în varianta inițială 365 de capitole și fiind structurat în ediția în limba română în 3 volume, capodopera lui Victor Hugo este cu siguranță un monument care trebuie cucerit încet-încet. Povestea lui Jean Valjean, a hoțului care ajunge să se transforme într-o forță a binelui, devine o parabolă a a grației divine din fiecare om ce ajunge să fie pătată de lege, de structurile sociale, de moravuri și fatalitate. Întinsă pe parcursul a mai mult de 15 ani și atingând și evenimente istorice majore precum Rebeliunea din Iunie 1832, această carte reușește să îmbine în mod genial drama cu nedreptatea, narațiunea istorică cu povestea de dragoste. Nu te opri după ce Jean Valjean o salvează pe Cosette și descoperă această poveste în toată plenitudinea sa.

4 cărți pe care ți ai propus toată viața să le citești. Ai reuşit?Printre cele mai de seamă cărți pe care trebuie să le citești nu se numără doar capodopere ale literaturii străine, dar și titluri autohtone. „La Medeleni” e cartea copilăriei multora dintre noi: ce prichindel nu s-a regăsit în năzbâtiile Olguței, în seriozitatea lui Dănuț sau în dulceața și cumințenia Monicăi? Primul volum din ciclul Medelenilor e o adevărată desfătare, purtându-ne pe tărâmul de basm al unei moșii moldovenești în care vacanța mare devine o stare de spirit, o etapă în maturizare. Din păcate, „La Medeleni” se oprește pentru mulți dintre noi după „Hotarul nestatornic” și puțini ne mai încumetăm să citim despre aventurile eroilor atunci când cresc, să îl urmăm pe Dănuț devenit Dan Deleanu în viața de avocat și pe cele două fete studiind la Paris. Dă din nou o șansă Medelenilor în 2019 și ia-ți inima în dinți, confruntându-te inclusiv cu perspectiva dureroasă a finalului tragic, despre care am aflat mulți dintre noi.

Știi ce se spune, că există două categorii de cititori, cei care au citit „Stăpânul Inelelor” și 4 cărți pe care ți ai propus toată viața să le citești. Ai reuşit?cei care urmează să o facă? Nu despre capodopera lui Tolkien îți vom vorbi însă acum, ci despre o altă carte fantasy pe care fiecare devorator al genului și-a propus să o descopere, dar pe care puțini am reușit să o ducem la bun sfârșit. Dacă în ceea ce privește povestea lui Frodo suntem mândri să ne situăm în categoria „bună” de cititori, nu același lucru poate fi afirmat despre saga „Materiile întunecate” a lui Philip Pullman. E adevărat că și ecranizarea din 2007, considerată mai degrabă un eșec în ciuda distribuției stelare (Nicole Kidman, Daniel Craig, Eva Green, Dakota Blue Richards) a contribuit la ignorarea de către mulți cititori a capodoperei lui Pullman, dar cei care au citit „Luminile Nordului” (The Golden Compass) afirmă răspicat că (și de data aceasta) cartea e mult mai bună decât filmul. Eroina noastră este Lyra Belacqua, o fetiță ce trăiește într-o lume populată de creaturi magice și în care saltul în alte universuri este posibil. Pentru a-și salva cel mai bun prieten care a fost răpit, Lyra pornește spre nordul înghețat, dar nu are nici cea mai mică idee că întreprinderea sa va schimba cursul lumii. Complexă, răvășitoare, profundă, „Materiile întunecate: Luminile Nordului” a fost inclusă printre cele mai bune 100 de cărți ale tuturor timpurilor de către Newsweek, a primit nenumărate premii și va fi cât de curând transformată într-un serial!

Tu ce părere ai despre aceste cărți pe care trebuie să le citești? Ai reușit până acum? Cu ce alte exemple ai putea completa lista noastră?