Dacă avem o grădină, suntem norocoși. Dacă avem la dispoziție doar un balcon sau o terasă, cu un strop de creativitate și multă pasiune, o putem transforma într-o mini grădină de vis, o oază de verdeață printre betoanele cenușii. Deci suntem la fel de norocoși. Avem nevoie doar de informație pentru a pune în practică ideile noastre. Cum primăvara va începe încet-încet să se simtă „în largul ei”, iar în mugurii ce stau să plesnească ghicim deja explozia de verdeață care ne va bucura ochii, ne simțim îmbiați să o invităm și în casele și curțile noastre. Ce vom planta acum ne va aduce satisfacție până târziu, în toamnă sau chiar întregul an. Așa că, înarmați cu ustensile potrivite, să mergem la grădinărit. Cele patru cărți de mai jos ne vor învăța și cum să facem aceasta.

Pentru un grădinar începător o carte cu adevărat utilă este „Grădinăritul anotimp cu anotimp” de Klass T. Noordhuis. De origine olandeză, arhitectul de grădini Klass T. Noordhuis este autorul mai multor enciclopedii despre plante, grădinărit și design de grădini. „Grădinăritul anotimp cu anotimp” este o carte cu o structură mixtă, în sensul că oferă informațiile unei enciclopedii a plantelor de grădină, dar totodată este și un ghid practic pentru toți cei care vor să-și proiecteze singuri un colț cu verdeață – indiferent de spațiul pe care-l au la dispoziție. Cu ilustrații foarte bogate, fotografii și desene ale plantelor de grădină, cartea lui Klass T. Noordhuis oferă idei despre modul cum ne putem proiecta propria grădină și informații despre îngrijirea plantelor, fie că sunt de interior sau exterior, în orice climat și pentru orice tip de sol. Klass T. Noordhuis atrage atenția și asupra problemelor care ar putea interveni și oferă din timp soluțiile. Fie că vrem să plantăm arbori, garduri vii, plante perene, anuale sau flori în ghivece, arhitectul de grădini olandez ne învață cum să facem acest lucru cu cele mai bune rezultate posibile.

Grădina de mirodenii” de Megyeri Szabolcs este o altă carte utilă pentru pasionații de grădinărit care vor să cultive plantele aromatice preferate în propria grădină. Sau, de ce nu, și pe balcon. Volumul semnat de Megyeri Szabolcs oferă informații complete despre proiectarea grădinii de mirodenii, lucrările de amenajare necesare, detalii despre plantele condimentare și aromatice cel mai des întâlnite și întreținerea grădinii. Megyeri Szabolcs explică în detaliu care sunt mirodeniile care pot fi cultivate și pașii necesari pentru a vedea în mod concret rezultatul muncii noastre. Cum să alegem locul potrivit pentru cultivarea mirodeniilor așa încât acestea să reziste, ce lucrări de grădinărit sunt necesare pentru a fi preîntâmpinate problemele și cum să folosim mirodeniile pentru a da un aspect cât mai plăcut grădinii noastre sunt doar câteva dintre temele dezvoltate de această carte.

Dacă iubim grădinăritul, dar considerăm că nu avem spațiul necesar pentru a practica acest hobby, cartea lui Natalie FasmannGrădina din balcon” vine să ne demoleze definitiv această prejudecată. Nu trebuie să ne resemnăm cu ideea că locuim la bloc, iar balconul este un simplu spațiu de depozitare. E posibil să transformăm cei doar câțiva metri pătrați într-o desfătare pentru privire sau o ocazie de a cultiva (bio), cu mâinile noastre, câteva dintre plantele aromatice preferate. Ideile și modalitățile de îngrijire ale plantelor care pot fi cultivate pe balcon ni le oferă Natalie Fasmann, care ne spune ce legume și fructe putem crește în acest spațiu, dar și cum putem realiza „balconul mini-delicateselor”. E provocator să descoperim că putem cultiva fructe în ghiveci și să ne putem bucura de arome asiatice, pariziene sau italienești din propria mini grădină. Cartea lui Natalie Fasmann este utilă pentru pasionații de grădinărit pentru că ne „deschide ochii” asupra multiplelor posibilități pe care le avem pentru practicarea unui astfel de hobby într-un spațiu care, la prima vedere, nu este chiar foarte ofertant.

Orhideele sunt unele dintre cele mai spectaculoase plante ornamentale, iubite de foarte multe persoane pentru delicatețea și frumusețea lor exotică. Există însă destul de răspândită și concepția potrivit căreia orhideele sunt plante pretențioase, care au nevoie de îngrijire specială pentru a rezista, așa că mai bine nu ne încurcăm cu ele. Ideea aceasta este falsă ne spune Lutz Röllke în cartea sa „Orhideele – minuni multicolore”, cu ajutorul căreia vom descoperi cele mai simple și eficiente metode ca să ne bucurăm tot anul de multicolorele orhidee. Specializat în îngrijirea acestor plante, Lutz Röllke ne oferă câteva noțiuni de bază despre orhidee și îngrijirea lor, pentru ca apoi să ne introducă în lumea colorată a celei mai numeroase și răspândite familii de plante. Vom descoperi specii noi de orhidee, cum să le întreținem sau să le înmulțim prin divizare și care sunt dăunătorii și bolile care pot afecta frumusețea delicată a acestor flori. Dacă nu știați că există orhidee parfumate sau miniaturale, vă invităm să le descoperiți prin intermediul cărții semnate de Lutz Röllke.

Voi sunteți pasionați de flori și îngrijirea lor? Aveți grădină sau v-ar plăcea una?