Pe Laura Cosoi o știm de pe scena Teatrului de pe Lipscani sau Teatrului Elisabeta, de la „Dansez pentru tine”, prezență grațioasă care a uimit cu aptitudinile sale coregrafice, iar mai nou, din serialele de pe canalele de YouTube. Pe blogul personal și rețele de socializare, care se apropie de un milion de aprecieri, Laura Cosoi impărtășește cu sutele de mii de prieteni pasiunile și realizările ei. „Oscarul” culinar, prestigiosul „Gourmand World Cookbook Award”, premiu la care a candidat și Jamie Oliver și pe care Laura Cosoi l-a obținut în 2015 pentru volumul „Rămâi la masă?” este doar una dintre acestea.

Pasiunea Laurei pentru cărți este o constantă în viața ei. „Multă vreme a fost o pasiune secretă” povestește vedeta. „În copilărie, citeam adesea noaptea, pe furiș, cu pătura trasă peste cap, exact ca în Romanul adolescentului miop. De multe ori, a doua zi mă așteptau antrenamente solicitante de dans sportiv sau concursuri, iar eu îmi depășisem de multă vreme ora de culcare, cufundată în lectura unei cărți. Însă atunci, ca și acum, dacă o carte mă prinde, îmi este foarte greu să o las din mână” spune Laura Cosoi. Cât privește preferințele ei în materie de cărți, acestea sunt foarte variate – de la beletristică la psihologie sau de la artă culinară la sfaturi de viață aparținând personalităților reprezentative ale spiritualității orientale. Să „răsfoim” în cele ce urmează 4 cărți recomandate de Laura Cosoi.

4 cărți recomandate de Laura CosoiRecomand „Cele 40 de legi ale iubirii” de Elif Shafak tuturor celor care vor să citească o carte sensibilă și profundă. E unul dintre cele mai frumoase romane de dragoste pe care l-am citit în ultimii ani. „Cele 40 de legi ale iubirii” este una dintre acele cărți care îți bucură în egală măsură sufletul și mintea. E un roman în roman, iar cele două povești de dragoste atât de diferite și atmosfera magică pe care scriitoarea turcă o construiește cu mult talent vor mișca profund orice cititor. Mi-a plăcut modul cum povestea de viață a Ellei se intersectează cu cea a dervișului sufit Shams și poetului persan Rumi, cum o dragoste dintr-o altă epocă aprinde cu putere o alta, în prezent. În unele fragmente am regăsit idei în care și eu cred cu convingere, iar aceasta îți creează o relație specială cu o carte. „Orice ți s-ar întâmpla în viață, oricât de îngrijorătoare ar putea părea lucrurile, nu păși pe tărâmul deznădejdii. Chiar și atunci când toate ușile rămân închise, Dumnezeu va deschide o nouă cale doar pentru tine. Fii recunoscător!” se spune la un moment dat. Iar recunoștința și încrederea sunt lucruri pe care chiar le practic pentru că sunt convinsă de forța lor. Pe lângă frumoasa poveste de dragoste, cartea abundă în astfel de mostre de înțelepciune, care se citesc cu plăcere, pentru că modul în care scrie Elif Shafak are un farmec aparte.

4 cărți recomandate de Laura CosoiCel care mă așteaptă” de Parinoush Saniee este o altă carte pe care nu o poți lăsa din mână până când nu parcurgi și ultima filă. Destinul impresionant al lui Mesumeh ilustrează drama prin care au trecut multe femei din Iranul premergător revoluției din 1979, iar cartea fascinează și prin modul cum împletește confesiunea protagonistei cu temele politice, religioase sau de familie. Mesumeh nu are o soartă mult mai rea decât a altor femei din Iranul acelor vremuri. Căsătorită forțat încă din adolescență ca pedeapsă pentru că a făcut un schimb inocent de priviri cu un băiat, Mesumeh trăiește o dramă a identității. Spune despre ea că este „victima destinului pe care l-au avut bărbații” din viața ei, a idealurilor și obiectivelor lor. Și într-adevăr, Mesumeh este sacrificată în adolescență pentru onoarea tatălui și fraților ei, plătește mai târziu pentru opțiunile politice ale soțului și pentru modul în care băieții ei înțeleg să-și facă datoria față de țară. La un moment dat, Mesumeh pare că a primit o mică șansă de a fi fericită, de a-și găsi împlinirea personală. Dar putea oare o femeie din Iranul acelor vremuri să spere la o fericire numai a ei? Nu voi dezvălui deznodământul ca să nu stric plăcerea celor care nu au citit-o încă. Pot să spun doar că și eu am citit cartea din curiozitate. Aflasem că este cea mai bine vândută carte din Iran și a fost și interzisă în mai multe rânduri. Am dorit să aflu de ce și astfel „Cel care mă așteaptă” a devenit unul dintre romanele mele favorite.

4 cărți recomandate de Laura CosoiO altă carte pe care o iubesc în mod deosebit este „Toată lumina pe care nu o putem vedea” a lui Anthony Doerr. Modul în care scriitorul american spune povestea lui Marie-Laure și a lui Werner, o tânără franțuzoiacă nevăzătoare și un german crescut într-un orfelinat, are un farmec greu de surprins în cuvinte. Mi-a plăcut stilul poetic al autorului și faptul că narațiunea te cuprinde ca o vrajă. Chiar și când eram obligată să fac pauze de lectură mă surprindeam gândindu-mă la aceste personaje și destinele lor, atât de încercate de momentele dramatice ale celui de-al doilea război mondial. „Toată lumina pe care nu o putem vedea” mi s-a părut o carte impecabil construită, în care nimic nu prisosește, dar nici nu lipsește. Mi-a dat senzația că am avut privilegiul de a pătrunde într-o lume, pe care mă bucur că am cunoscut-o.

4 cărți recomandate de Laura CosoiElif Shafak este una dintre scriitoarele mele favorite, așa că nu o să ratez ocazia de a recomanda romanul „Bastarda Istanbulului”. M-a fascinat atmosfera orientală a acestei cărți, care îți dă senzația că o poți „savura” cu toate simțurile. Povestea este complexă, cu multe personaje, puternice și foarte colorate, care ne poartă prin cultura turcă, dar și cea armeană. Este o călătorie imaginară în aceste lumi exotice, în trecut și prezent, printre secrete și drame de familie sau istorice, toate „condimentate” cu arome orientale – fiecare capitol poartă titlul unui aliment sau condiment specific acestei zone.

Sper ca sugestiile mele să vă fie de folos. Iar dacă și voi doriți să-mi recomandați vreo carte aștept cu nerăbdare. Am convingerea că un roman bun trebuie citit de cât mai mulți oameni!