De Black Friday, alegerea celei mai potrivite cărți pe care ne-am dori să o citim nu este întotdeauna cea mai ușoară sarcină. Bineînțeles că vrem ca următoarea carte din lista de lecturi să fie „acea carte”, cea care ne marchează, la care ne vom gândi multă vreme după ce am terminat-o și pe care o vom recomanda la rândul nostru. Sperăm ca sugestiile următoare să vă fie de folos. Iată 4 cărți pe care trebuie să le pui în lista de favorite de Black Friday.

4 cărți de pus în lista de favorite de Black Friday Cine a citit „Laur” cu siguranță s-a îndrăgostit de stilul magic al lui Evgheni Vodolazkin, de profunzimea temelor abordate și de nenumăratele subiecte de meditație pe care le oferă romanele unuia dintre cei mai apreciați scriitori ruși ai momentului. „Aviatorul”, roman apărut în limba română la scurt timp după „Laur”, oferă cititorilor o cu totul altă perspectivă narativă decât cea din cartea care i-a adus lui Vodolazkin recunoașterea internațională. „Aviatorul” este un roman care va aduce cititorilor provocarea unei teme neobișnuite. Îl cunoaștem, la începutul cărții, pe Innokenti Platonov, aflat pe un pat de spital. Este tânăr sau bătrân și de ce boală suferă? – sunt primele întrebări care ne vin în minte. Aflăm ulterior că protagonistul romanului este și tânăr și bătrân în același timp, iar boala de care suferă a fost declanșată de istoria dură, sângeroasă, dezumanizantă a instaurării comunismului în Rusia. Are aspectul unui tânăr, dar este de-o seamă cu secolul, pentru că a fost subiectul unui experiment înfiorător – înghețat în azot lichid la mijlocul anilor ’20 și dezghețat în 1999. Platonov primește de la medicul său îndemnul de a ține un jurnal și astfel, dramaticele epoci istorice sunt reînviate prin intermediul conștiinței sale. Sunt interesante și observațiile pe care un om din alte vremuri le face asupra istoriei și civilizației contemporane (îi vom da dreptate întru totul!). „Teroarea istoriei” (cum ar spune Eliade) și modul în care i te poți opune, vina, timpul istoric și intersecția sa cu existența personală, la care se adaugă mărturia unei conștiințe care se ridică deasupra vremurilor, asemeni unui aviator sunt teme abordate într-un mod surprinzător, original și inovator de Evgheni Vodolazkin în „Aviatorul”.

4 cărți de pus în lista de favorite de Black FridayCei care sunt în căutarea unui roman de dragoste atipic, surprinzător prin arhitectura narațiunii și complex prin temele abordate pot alege „Istoria iubirii” de Nicole Krauss, pentru că nu vor da greș. Este adevărat că romanul solicită atenția cititorului, pentru că împletește trei fire narative distincte, care vor deveni un tot unitar către final. Este povestea Almei Singer, o fată de 14 ani, care dorește să își ajute mama, prăbușită în tristețe după moartea tatălui ei. Soluția pe care o găsește este să afle cine este misteriosul necunoscut care i-a oferit acesteia o sumă impresionantă pentru a traduce o carte numită „Istoria iubirii”. Leo Gursky, un personaj foarte pitoresc, pe care cititorii îl vor îndrăgi de la primele descrieri, este un evreu bătrân, de peste 80 de ani, supraviețuitor al Holocaustului. Una dintre amintirile sale recurente este cea legată de o femeie pe care a iubit-o în tinerețe – se numea Alma și este cea care i-a inspirat o carte, „Istoria iubirii”. În scenă apare și un al treilea personaj, Zvi Litvinoff, a cărui viață este legată în mod misterios de o carte cu același nume. Ce rol joacă acest volum în viețile tuturor vor descoperi pe cont propriu cei care vor pune cap la cap piesele acestui complex puzzle creat de Nicole Krauss.

4 cărți de pus în lista de favorite de Black FridayȘi pentru că am amintit-o pe Nicole Krauss, să zăbovim și asupra mult lăudatului roman al fostului ei soț – „Iată-mă” de Jonathan Safran Foer. Autorul american de origine evreu propune cititorilor povestea modernă a patru generații de evrei stabiliți la Washington. Cu mult umor (negru, de cele mai multe ori) și printr-o sensibilă analiză a sentimentelor, Foer provoacă cititorii la o reflecție despre toate acele alegeri din viață pe care le facem sau le ratăm, despre sensul profund al cuvântului „acasă”. „Iată-mă” este o carte atât despre identitatea unui neam, cât și despre gesturile mici, cotidiene și acele decizii care ne definesc identitatea ca persoane.

4 cărți de pus în lista de favorite de Black FridayO stranie poveste de dragoste, halucinantă, care proiectează cititorii într-o atmosferă la granița dintre realitate și iluzie este „Arta corpului” de Don DeLillo, scriitor de două ori nominalizat la Premiul Pulitzer. Putem alege să citim această carte dacă ne dorim un roman bine scris, care să ne surprindă prin complexitatea personajelor și prin proiecția vieților acestora într-o lume ce pare născută din abisurile subconștientului. Autorul urmărește drama trăită de Lauren Hartke, o tânără body artist al cărei soț, un regizor mult mai în vârstă, se sinucide. Deși este sfătuită de toată lumea să nu se reîntoarcă în locuința de la malul mării în care și-au petrecut ultimele clipe împreună, Lauren pare decisă să se cufunde într-un abis al durerii. Într-o zi, tânăra descoperă într-una dintre încăperile casei o ființă misterioasă – bărbat și copil în același timp, fără nume și memorie, care are strania capacitate de a reda cu fidelitate ultimele dialoguri dintre Lauren și soțul ei. Tânăra artistă îl va numi domnul Tuttle, iar între cei doi se va naște o relație la fel de ciudată ca și apariția sa de niciunde.

Vouă ce carte v-ar plăcea să citiți dintre cele recomandate?