Adevărul e că nu resimțim plăcere mai mare decât să auzim vorbindu-se despre noutățile literare. E o mică sărbătoare de fiecare dată când unul dintre scriitorii noștri preferați lansează un titlu nou în librării, dar nu suntem prea pretențioși; orice carte nouă e un subiect fascinant pentru un cititor loial, o comoară ce așteaptă să fie deschisă, să se reveleze în fața ochilor noștri. În aprilie avem parte de 4 „prospături” din lumea cuvântului scris, cărți cu care te vom îmbia în rândurile de mai jos. De la o apariție autohtonă mult-așteptată, aparținând uneia dintre cele mai bine vândute scriitoare ale ultimilor ani la un roman din partea unui autor de renume pe plan internațional, trecând prin thrillere și titluri Young Adult, acestea sunt cele 4 noutăți literare de citit în această primăvară!

4 noutăți literare de devorat în această primăvarăIrina Binder a cucerit piața de carte din România, transformând seria „Fluturi” într-un fenomen literar cum nu am fi putut crede că este posibil la noi. Tânăra autoare s-a bucurat de un succes pe care nici măcar veterani de renume ai literaturii române nu l-au atins și a fost, firește, criticată intens pentru stilul simplist de a povesti, pentru personajele-clișeu și abundența citatelor motivaționale și a lecțiilor de viață. În replică, Binder accentuează că nu scrie pentru critici, ci pentru cititorii care îi așteaptă cu sufletul la gură fiecare nouă lansare. În 2018, autoarea excela în topurile de vânzare de carte cu „Străinul de lângă mine”, estimându-se că în doar primele ore de la lansare, cartea se vânduse în 1000 de exemplare, cu siguranță un număr record pentru o piață atât de mică precum cea din România. În aprilie, Irina Binder urmează să lanseze „Până la sfârșit”, prin intermediul căreia revine la cuplul Irina-Robert, de data aceasta perspectiva naratorială aparținându-i personajului masculin. Caracterizată drept o carte în care vei descoperi „pasiuni autentice și slăbiciuni profund umane”, „Până la sfârșit” este disponibilă la precomandă între 10 aprilie și 8 mai, în limita stocului disponibil, iar cartea va fi livrată începând cu data de 9 mai. Indiferent ce părere ai despre stilul Irinei Binder sau despre seria „Fluturi”, nu putem contrazice faptul că avem în față un nou fenomen.

4 noutăți literare de devorat în această primăvară

A doua carte de pe lista noastră pare să fie condamnată la început la statutul de „clișeu”. Thrillerul a devenit poate specia preferată a cititorilor în ultima perioadă, așa că deja nu ne mai surprinde cu nimic apariția unui nou titlu de gen. Din fericire, „Ceva în apă” se detașează de acest gen de scrieri, fiind un thriller alert, inteligent scris și care nu prefigurează o femeie dispărută sau una cu probleme emoționale, despre care am tot citit în ultima perioada. Dimpotrivă, Erin Locke e o realizatoare de filme documentare pe cale să dea lovitura, căsătorită cu un investitor bancar chipeș și cu ambiții mari. Consumându-și luna de miere într-o locație exclusivistă din Bora Bora, cei doi găsesc sub apă ceva ce le va schimba viața pentru totdeauna. Așteaptă-te la decizii mai mult sau mai puțin inspirate, la răsturnări de situație cu iz de franciza Bourne și la o autoare debutantă cu un stil elegant cum nu am mai văzut până acum la un thriller. Fun fact: Catherine Steadman e actriță la origine și a interpretat un rol de succes în serialul Downton Abbey (dacă te-ai numărat printre fani, îți spunem că a jucat-o pe Mabel Lane Fox), iar cartea sa pare-se că e the next big thing, urmând a fi ecranizată de Reese Witherspoon într-un film pe care abia îl așteptăm.

4 noutăți literare de devorat în această primăvarăÎncă de când „Hoțul de cărți” a apărut pe suprafața pământului, Markus Zusak a devenit un nume de rezonanță în literatura universală. Dat fiind faptul că tocmai am numit „Mesagerul” Cartea săptămânii, nu putem decât să ne bucurăm că australianul a lansat un nou roman tradus și la noi, respectiv „Podul de lut”. Dacă încă mai duci dorul hitului „The Book Thief”, află că unul dintre personajele preferate (în mod neașteptat) ale lui Zusak, respectiv Moartea, reapare în centrul atenției, acesta fiind motivul pentru care „Podul de lut” e considerat a fi un soi de sequel al marelui hit al autorului. De data aceasta, în centrul acțiunii stau 5 frați din Australia, care trăiesc singuri după ce mama lor a murit de cancer, iar tatăl i-a părăsit. Naratorul, Marttew, cel mai mare dintre frații Dunbar, e vocea care îi singularizează pe ceilalți, dar cel care se va remarca e Clay, singuratic, tăcut, antrenându-se la nesfârșit pentru o competiție sau un sport pe care nimeni nu îl ghicește. Atunci când tatăl rătăcitor se întoarce acasă, mecanica poveștii se schimbă; acesta le cere băieților să-l ajute să ridice un pod, dar primește doar susținerea lui Clay, într-un act pe care ceilalți îl cataloghează drept trădare. Ceea ce urmează e o poveste despre iertare, mult mai plină de lumină decât „Hoțul de cărți”, dar la fel de captivantă, așa cum numai Zusak ne putea dărui.

4 noutăți literare de devorat în această primăvară

De la Love Story încoace, trecând prin „Sub aceeași stea” a lui John Green, am avut parte în literatură și în film de numeroase cupluri de îndrăgostiți adolescenți a căror relație era contra cronometru din cauza afecțiunii mortale a unuia dintre ei (sau a amândurora). Cu aceleași concepte se joacă cu tandrețe și „La cinci pași de tine”: personajele noastre sunt cum nu se poate mai diferite, dar ambele suferă de o boală de plămâni, fibroză chistică. Stella Grant a fost toată viața concentrată pe tratamentele pe care trebuie să le urmeze pentru a trăi, iar acum e nevoită să păstreze distanța față de orice posibilă amenințare care i-ar putea transmite o infecție, căci e foarte aproape de transplantul ce i-ar putea dărui cinci ani de viață liniștită. Dar atunci când se îndrăgostește de Will Newman, un tânăr ce împarte aceeași afecțiune cu ea, dar care abia așteaptă să scape de spital pentru a vedea lumea și nu-i pasă nici cât negru sub unghie de reguli, distanța nu mai reprezintă o siguranță, ci o pedeapsă. Cartea a fost ecranizată în acest an și abia te așteaptă să o descoperi.

Tu ce părere ai despre aceste noutăți literare de citit în această primăvară? Care dintre ele ți-a făcut cel mai tare cu ochiul?