Unele personaje literare au o asemenea forță încât trec nestingherite din lumea fictivă în cea reală, cu complicitatea noastră, a cititorilor, bineînțeles. Personaje ca Elizabeth Bennet și domnul Darcy, Hermione Granger, Harry Potter și Scarlet O’Hara – ca să dăm doar câteva exemple – au stârnit adevărate „furtuni” emoționale, iar fanii lor de peste tot din lume nu obosesc să le celebreze – și astfel să le păstreze vii în memoria noastră.

Cine n-ar sta pe stănoaga podiștei alături de Ilie Moromete ca să asculte cu încântare modul în care interpretează el cum mai merge politica țării? Pentru că, de fapt, acest lucru ni-l dorim de la personajele care ne inspiră sau ne servesc drept model de personalitate: să facă parte din lumea noastră. Și pentru că tot vorbim despre prietenii care desființează granița dintre lumea fictivă și cea reală, iată 4 personaje literare cu care ne-ar plăcea să ne împrietenim.

V-ar plăcea să petreceți puțin (sau mai mult) timp în compania lui Zorba Grecul? Suntem convinși că da. Personajul creat de Nikos Kazantzakis în romanul cu același nume a devenit legendar. Cu siguranță mulți îl știu din ecranizarea, la fel de celebră, câștigătoare a trei premii Oscar, în care Anthony Quinn a interpretat rolul principal.

Personajul din romanul lui Kazantzakis este însă mult mai nuanțat – fiecare artă se folosește de mijloacele proprii de expresie artistică. Ne-ar plăcea să ne împrietenim cu Zorba Grecul pentru că este „o inimă vie, un suflet mare, neșlefuit, care avea buricul legat de maica lui, Pământul.” Ne place pentru că este „un bărbat în adevaratul sens al cuvântului. Un bărbat cu sânge cald și oase zdravene, care, când suferă, lasă să îi curgă lacrimi groase pe obraz, când e fericit, nu-și alterează bucuria trecând-o prin sita fină a metafizicii.”

Zorba este la fel de viu ca însăși viața și are o bucurie de a trăi molipsitoare. Iubește vinul și femeile, îi place să cânte și, când cuvintele nu reușesc să exprime intensitatea a ceea ce simte, dansează. Zorba nu pune pasiune în ceea ce face. El este pasiune. S-ar putea simți cineva deprimat în compania lui? Mai mult ca sigur nu, pentru că ceea ce radiază personalitatea lui magnetică este terapie adevărată. Să ne gândim că tânărul narator al romanului (inspirat de o întâmplare adevărată din viața scriitorului) pleacă în Creta, hotărât să treacă la fapte. Nu mai vrea să fie „șoarece de bibliotecă”, ci „laolaltă cu oamenii simpli, muncitori, țărani, departe de tagma șoarecilor de bibliotecă.”

Așa îl cunoaște pe Alexis Zorbas, care îl învață nu numai să îndrăznească să trăiască, ci mai mult – fie că este câștigător sau pierde, să savureze viața clipă după clipă și respirație după respirație.

Să trecem acum la un personaj diametral opus, pe care, cel puțin în primele zeci de pagini ale romanului, aproape că-l vom detesta. Este vorba despre „Un bărbat pe nume Ove” din romanul scris de Fredrik Backman. Cartea scriitorului suedez a fost favorita cititorilor din această țară, iar simpatia pentru Ove s-a extins apoi la nivel internațional. A fost realizată chiar și o ecranizare a acestei cărți.

Ove este un bărbat de 59 de ani, proaspăt silit să se pensioneze, în doliu trăit cu discreție după soția sa și cu gânduri sinucigașe. Mai mult, este taciturn, urâcios și nu este sociabil. Cu toate acestea, este un personaj cu care ne-ar plăcea să ne împrietenim. De ce? Pentru că Ove este întotdeauna acolo unde este nevoie de el. S-a stricat ceva în casă, avem nevoie de sprijin moral, să parcăm cu spatele o camionetă, să mergem în grabă la medic sau să ne luptăm cu autoritățile? Bombănind și oftând, Ove va fi întotdeauna acolo. Are o inimă mare – la propriu și la figurat – și știe clar că „bărbații sunt ceea ce fac, nu ceea ce spun”. Dincolo de aparența unui tip antisocial, pe Ove ne-am putea baza în orice situație. Prietenia lui se câștigă greu și cu insistență, dar este cu atât mai prețioasă.

4 personaje literare atipice cu care ne ar plăcea să ne împrietenim

Citește mai mult despre “Un bărbat pe nume Ove”

Un alt personaj atipic, cu care ne-ar plăcea să ne împrietenim, este Renée Michel, din „Eleganța ariciului” de Muriel Barbery. Renée umblă în cea mai mare parte a timpului „sub acoperire”. Este o femeie de 54 de ani, văduvă, grăsuță și urâtă, portăreasă la un imobil cu apartamente destinate celor bogați. Sub acest camuflaj, care îi permite să observe, dar să nu interacționeze decât atât cât presupune umila ei slujbă, Renée ascunde o femeie care jongleză cu eleganță cu ideile abstracte, foarte cultivată, inteligentă cu mult peste medie, rafinată și cu mult umor. Mediul social din care face parte ar fi izolat o astfel de personalitate.

Însă Renée este mult prea inteligentă ca să nu se adapteze. Joacă perfect rolul portăresei față de toți bogătașii din imobil, prea preocupați de viețile lor pentru a mai da atenție cuiva (darămite portăresei). Renée cade însă în capcana lui Kakuro Ozu, japonezul care cumpără un apartament în imobil și-i răspunde spontan acestuia la o întrebare care îi trădează anvergura intelectuală. Ce se va întâmpla cu Renée sunt invitați să descopere cei care nu au citit încă această carte. Putem să vă spunem doar atât: romanul este foarte liric, chiar dacă personajele principale se ascund sub o platoșă a durității.

4 personaje literare atipice cu care ne ar plăcea să ne împrietenim

Citește mai mult despre “Eleganța ariciului”

Dacă simțim nevoia unui prieten bun, care să ne înțeleagă, cu toate „păcatele” noastre, o bună ascultătoare, trecută prin multe, încă luptându-se cu demonii alcoolismului putem apela cu încredere la Hildy Good, eroina romanului „Ora de aur” de Ann Leary. Hildy este unul dintre cei mai buni agenți imobiliari din Noua Anglie. A divorțat de soț după câteva decenii de căsătorie, după ce a descoperit că o înșela cu bărbați. Fiicele au crescut, iar Hildy a rămas cu cele două cățelușe, „companioanele” ei și cu vinul, prietenul ei constant, care o ajută să fie dezinhibată, pe de-o parte sau să treacă mai ușor peste greutăți, pe de altă parte.

Hildy este genul de personaj alături de care am putea petrece momente foarte agreabile la o cafea, spre exemplu. Nimic nu este prea grav, în mentalitatea lui Hildy, mereu există o a doua șansă. „Ora de aur” este o realitate, o oportunitate în viața fiecărui om. Hildy ne va învăța să nu o ratăm. Și ne va mai învăța să fim umani, să iubim bucuriile simple ale vieții – lumina crepusculului, frunzele copacilor toamna sau străzile pline de povești ale locurilor în care am crescut.

4 personaje literare atipice cu care ne ar plăcea să ne împrietenim

Citește mai mult despre “Ora de aur”

Acestea sunt câteva dintre personajele literare alături de care nouă ne-ar plăcea să petrecem „timp de calitate”. Vouă cu ce personaj literar v-ar plăcea să vă împrieteniți?