Pe 17 iunie, Islanda și-a sărbătorit Ziua Națională, celebrând data la care a fost proclamată republică. Dacă această veste te duce cu gândul la peisaje nordice care îți taie răsuflarea, află că micuțul stat e mult mai mult decât un obiectiv turistic de neratat în această viață. Un studiu din 2013 ne informa asupra unui fapt mai mult decât îmbucurător pentru orice devorator de lectură: unul din 10 islandezi va scrie și va publica o carte pe parcursul existenței sale. Iată un procent cu totul impresionant, chiar dacă raportat la o populație destul de restrânsă. Avansul cultural, dezvoltarea și civilizația înfloritoare, specifice țărilor nordice, dar și numeroasele cafenele boeme și obiceiul de a nota idei geniale pe șervețele au determinat acest boom literar și ne provoacă să afirmăm că Islanda e patria scrisului contemporan. Descoperă în rândurile de mai jos 4 scriitori islandezi de succes!

4 scriitori care te vor convinge că Islanda e patria scrisului contemporanGenul care se bucură de cea mai mare popularitate în Islanda acum, romanul polițist, e pur și simplu adorat în Islanda. Nu degeaba a fost inventat conceptul de noir scandinav! Arnaldur Indriðason e unul dintre principalii săi reprezentanți, fiind distins cu numeroase premii celebre în crime fiction: a câștigat de două ori la rând Nordic Crime Novel Prize, dar și Crime Writers’ Association Gold Dagger Award și RBA Prize for Crime Writing, numai omagii de seamă în literatura cu detectivi. Ceea ce caracterizează în primul rând proza lui Indriðason este discreția sa: crimele rareori sunt violente, ci expun motivații profunde. Adesea, personajele autorului au de plătit pentru fapte sângeroase ale părinților, aici fiind evident un motiv regăsit în marile saga islandeze. Protagonistul preferat al islandezului este detectivul Erlendur, tăcut, antisocial, dar incredibil de inteligent. În „Uitare”, acesta se află la începutul carierei sale, ajungând să investigheze un caz complicat, desfășurat în timpul Războiului Rece, ce are în centru evenimentele misterioase desfășurate într-o bază militară a Statelor Unite. Tradus în 40 de limbi, cu o cifră de vânzări impresionantă, Indriðason e primul dintre motivele pentru care considerăm Islanda patria scrisului contemporan.

4 scriitori care te vor convinge că Islanda e patria scrisului contemporanPare o obligație pentru orice scriitor islandez care se respectă să își încerce penița cu un roman polițist. Este și cazul autoarei Yrsa Sigurðardóttir, pentru care crimele, misterele și morțile violente sunt specialitatea casei. De profesie inginer civil, funcție pe care o mai deține încă, Sigurðardóttir a alternat scrierile pentru adulți cu romane Young Adult și literatură pentru copii, fiind recompensată în 2003 cu premiul Icelandic Children’s Book Prize pentru Biobörn. În „Renegații”, autoarea ne poartă pe urmele unor evenimente înfricoșătoare ce s-au petrecut cu mai bine de 30 de ani înainte de momentul narațiunii și care îl afectează încă pe protagonistul Odinn, convins că moartea aparent accidentală a soției sale are de-a face cu trecutul sângeros. Vei regăsi aceeași atmosferă stranie, întunecată a romanului polițist nordic, Sigurðardóttir având grijă să țină departe paginile ei luminoase, pentru copii, de cărțile serioase pentru adulți. E unul dintre scriitorii islandezi pe care nu ai voie să îi ratezi dacă vrei o porție suculentă de literatură a nordului.

4 scriitori care te vor convinge că Islanda e patria scrisului contemporanSingurul câștigător de premiu Nobel de pe meleagurile islandeze (până acum, cel puțin) este Halldór Laxness. Omagiat pentru proza epică puternică, plină de viață, Laxness a fost poet, romancier, dramaturg, eseist, autor de povestiri scurte și de jurnale de călătorie. Și-a încercat penița cu tot ce putea, a locuit în America și pe continentul european, s-a lăsat inspirat de modernism, expresionism, a avut perioade pline de experiențe spirituale și s-a numărat printre adepții socialismului. Cu alte cuvinte, a gustat din viață cu bune și cu rele, întorcându-se la 28 de ani pe tărâmurile natale. „Sub ghețar” reprezintă una dintre cele mai bune opere ale sale, narând evenimente ce au loc în sânul unei comunități excentrice, poate bizare, dar extrem de bogate în credințe și concepte filosofice. Laxness și-a încheiat cariera în spiritul vibrant de saga islandeză, cu opere de inspirație istorică, alături de eseuri și memorii. Din păcate, în ultimii ani de viață se îmbolnăvește de Alzheimer și moare într-un azil, un sfârșit atât de tragic pentru cel considerat a fi cel mai mare scriitor al Islandei.

4 scriitori care te vor convinge că Islanda e patria scrisului contemporanÎncercând să dovedim că literatura islandeză nu e doar martora avansului stelar al romanului polițist, ți-o prezentăm acum pe Auður Ava Ólafsdóttir. Scriitoarea a absolvit Sorbona, unde s-a specializat în istoria artei, și e recunoscută pentru meticulozitatea cu care își plăsmuiește romanele. Poetă, romancieră, dramaturgă, le-a încercat și ea pe toate într-o patrie unde, din fericire, experiențele literare sunt mai mult decât încurajate. Parcă în antiteză cu marele roman polițist, Butterflies in November e o poveste adesea amuzantă, emoționantă, un chick lit profund, în care eroina e o tânără ce nu are succes în dragoste și care e forțată să aibă grijă de copilul cu deficiențe auditive al unei prietene. Ceea ce pare un scenariu mai degrabă dramatic se transformă într-o aventură uluitoare atunci când protagonista câștigă la loterie cu ajutorul numerelor alese de băiat, iar cei doi pleacă într-o călătorie prin Islanda, într-un tărâm aproape magic, acoperit de fluturi pe care uneori doar naratoarea îi vede. E cu siguranță o experiență literară cu totul și cu totul specială, de care ai nevoie pentru a înțelege că, dacă vrei să te faci scriitor, Islanda e una dintre cele mai bune țări pe care să le vizitezi.

Tu ce părere ai despre acești scriitori islandezi? Pe care dintre ei îi vei adăuga neapărat pe lista ta de lecturi? Erai la curent cu boom-ul literar din această micuță țară nordică?

SaveSave

SaveSave

SaveSave