Viața e compusă din fericire și deziluzii, din greutăți și satisfacții, dar de multe ori acest ciclu mai degrabă ne doboară decât să ne umple de speranță. Iar scriitorii nu sunt străini de fluxul neîncetat de tragedii: având la activ poate mai multe respingeri și critici decât oricare dintre noi, ei trebuie să învețe să accepte refuzurile cu demnitate și să năzuiască mereu că va exista cineva care să le citească poveștile. Azi vom încerca să îți oferim tocmai aceste exemple de oameni care au reușit să își depășească în mod extraordinar condiția, să se ridice din situații dramatice și să atingă succesul așa cum nici măcar ei poate nu ar fi sperat. Descoperă mai jos 4 exemple de scriitori cu povești de viață inspiraționale și lasă-te ghidat de ei în drumul prin propria ta existență!

4 scriitori cu povești de viață inspiraționale care te vor convinge să nu te dai bătutȘtim că povestea de viață a lui J.K.Rowling e probabil arhicunoscută, dar simpla ei rememorare ne face să credem că putem depăși orice obstacol pe care ni l-a pus viața în cale. După o căsnicie eșuată, Rowling a ajuns în situația de a trăi din ajutorul social acordat de stat, părinte singur al unei fetițe, lipsită de perspective și de venituri și diagnosticată cu depresie clinică. După propriile sale cuvinte, Joanne era „pe atât de săracă pe cât poți fi în Marea Britanie modernă fără a fi homeless”. Schimbarea a început atunci când, nemaisuportând să stea acasă, viitoarea scriitoare a început să frecventeze cafenelele alături de bebelușul său, cerând de cele mai multe ori doar apă de la robinet. Așa a debutat primul său roman, „Harry Potter și piatra filosofală”, pornind de la o idee pe care Rowling a scris-o în grabă pe un șervețel într-un tren. După ce a trimis draft-ul la mai multe edituri, a primit nu mai puțin de 12 scrisori de respingere și doar Bloomsbury a acceptat să îi publice volumul, avertizând-o că probabil nu va face prea mulți bani. Firește, adevărul îl știm cu toții: Rowling a ajuns primul scriitor miliardar al tuturor timpurilor și una dintre cele mai bogate femei din Marea Britanie, dovedind că da, te poți ridica la ceruri din cele mai adânci genune.

4 scriitori cu povești de viață inspiraționale care te vor convinge să nu te dai bătut

E unul dintre cei mai bogați scriitori din lume, iar majoritatea operelor sale au fost adaptate pentru TV sau în cinematografe. E recunoscut drept cel mai mare autor de horror-uri, dar a publicat și fantasy, și drame. Stephen King face istorie cu fiecare carte nou lansată, însă începuturile sale în breaslă nu au fost deloc la fel de fructuoase. După ce a absolvit cursurile Universității din Maine, a căutat un post de profesor, dar în zadar, ajungând în schimb să lucreze în benzinării sau în spălătorii industriale (de unde și-a tras probabil inspirația pentru romanele care îl vor face celebru, ce prefigurează de cele mai multe ori eroi complet obișnuiți, din clasa de jos). Trăind alături de soția sa Tabitha King și copiii într-o rulotă, King a scris romanul „Carrie”, iar restul nu e deloc istorie, așa cum te-ai fi așteptat. Dacă Rowling a avut parte de 12 scrisori de respingere, King se poate lăuda cu nu mai puțin de 30, acestea determinându-l în cele din urmă să își atunce disperat romanul și să înceapă să aibă probleme cu alcoolismul. Soția sa a fost cea care l-a convins să încerce în continuare, să își revizuiască în mod constant cărțile și să ajungă astfel maestrul genului horror. Citește și despre cărți pe care am fi putut jura că nu King le-a scris.

4 scriitori cu povești de viață inspiraționale care te vor convinge să nu te dai bătutE una dintre cele mai cunoscute scriitoare afro-americane ale tuturor timpurilor și primul autor care a primit premiul MacArthur Fellowship pentru opere de domeniul science-fiction, alături de numeroase omagii Hugo și Nebula. Cu toate acestea, începuturile Octaviei E Butler au fost mult mai sumbre. S-a născut într-o familie săracă, fiind crescută de o mamă văduvă. Extrem de timidă în copilărie, Octavia se adăpostea în scrieri fantasy și își crea o lume imaginară care să o scape de crunta realitate. A lucrat ca agent de telemarketing, dar și ca spălătoare de vase sau inspector alimentar, iar pe lângă joburile de zi, se trezea la ora 2 dimineața ca să poată scrie. Dacă tabloul nu ți se pare suficient de provocator, află că suferea și de dislexie, dar nimic din toate aceste obstacole nu au împiedicat-o să reușească. Și-a vândut primele povestiri în anii 70 și din acel moment a reușit să se întrețină suficient din meseria de autor publicat. De atunci, a reprezentat pentru toți o pildă de excepție, o demnă reprezentantă a categoriei de scriitori cu povești de viață inspiraționale.

Dacă ai citit I Know Why the Caged Bird Sings, cea mai celebră operă semnată Maya 4 scriitori cu povești de viață inspiraționale care te vor convinge să nu te dai bătutAngelou, știi deja că scriitoarea de origine americană a avut o viață ce poate rima fără probleme cu un coșmar. Azi e renumită pentru cele 7 autobiografii publicate, pentru volumele de eseuri, poezii, dar și pentru rolul pe care l-a jucat în adaptarea pieselor, filmelor și serialelor de televiziune pentru mai mult de 50 de ani. În copilărie, Angelou a fost însă abuzată sexual, și-a născut copilul la 17 ani și a lucrat ca „lucrătoare sexuală”, dansatoare și cântăreață. Abia atunci când a reușit să își câștige existența și-a revelat adevăratul talent, cel mai profund, acela de scriitoare capabilă să conjure imagini atât de emoționante și sentimente atât de înălțătoare, în ciuda originii lor sumbre. De-a lungul vieții, Angelou a primit nenumărate premii și distincții literare, fiind de asemenea invitată să își recite un poem la investirea lui Bill Clinton ca Președinte al Statelor Unite ale Americii.

Tu ce părere ai despre acești scriitori cu povești de viață inspiraționale? Care dintre aceste exemple ți se pare cel mai edificator?