Iubim o serie de cărți bine scrisă deoarece ne introduce într-o lume în permanentă dezvoltare. Știm că, atunci când cartea pe care o citim se va încheia, vom avea șansa de a-i continua aventurile în altă parte decât în mintea noastră. Fie că au fost concepute de autorul originalului, dar nu s-au mai bucurat de aceeași popularitate, fie că au fost reluate de un cu totul alt scriitor, sequel-urile de mai jos au rămas neștiute de marea masă a cititorilor. Tocmai de aceea, noi îți recomandăm să arunci un ochi asupra lor: cine știe, poate vei descoperi că există o continuare a unei cărți pe care o iubeai! Îți oferim 4 sequeluri necunoscute de cei mai mulți dintre noi!

4 sequeluri despre care probabil nu știai că existăProbabil cea mai iubită și cu siguranță cea mai populară ficțiune istorică americană rămâne „Pe aripile vântului”. Epopeea unei frumoase sudiste ce trebuie să facă față Războiului de secesiune și apoi efectelor sale e una dintre cele mai bune definiții ale epicului în literatură. Capodopera lui Margaret Mitchell s-a încheiat pe o notă nesigură, cu Scarlett declamând eroic al ei „Și mâine e o zi”, sfâșiată de eșecul relației cu Rhett, singurul bărbat pe care l-a iubit cu adevărat. Majoritatea cititorilor au înțeles și au apreciat finalul lipsit de valențele roz ale happy-end-ului, dar au existat și voci care au cerut mai mult: ca maturizarea frumoasei cu ochi de pisică să aibă și o recompensă. Dorindu-și să o cunoască mai mult pe noua Scarlett, scriitoarea Alexandra Ripley, celebră pentru romanele sale a căror acțiune se desfășoară în Sud, ne-a dăruit unul dintre sequelurile necunoscute de majoritatea dintre noi, „Scarlett”. Cele două romane o poartă pe Scarlett mai întâi în Charleston, pe urmele unui Rhett pe care speră să îl recucerească (și care s-a cumințit), iar apoi în Irlanda, căutându-și moștenirea din partea tatălui. Eroina suferă o schimbare profundă, descoperă pentru prima dată emoțiile maternității, iar Rhett este la rândul său portretizat ca fiind un bărbat blând, bun, doritor să îi facă pe plac mamei sale. Continuarea s-a bucurat de un oarecare succes, fiind și adaptată într-o miniserie pentru televiziune, dar reacția generală a fost aceea de critică. Părerea noastră? „Scarlett” nu reușește să atingă măreția scriiturii din „Pe aripile vântului”, dar, dacă reușești să te bucuri de ea fără a o compara cu originalul, e cu siguranță un sequel care merită descoperit.

4 sequeluri despre care probabil nu știai că există Lois Lowry e considerată a fi una dintre marile autoare de literatură pentru tineri și copii, fiind în special celebră pentru abilitatea de a scrie despre subiecte controversate, dificile sau sensibile, cum ar fi crimele, bolile terminale sau Holocaustul. Renumită pentru romanul „Darul lui Jonas”, declarat în urma unui sondaj realizat în SUA a patra cea mai bună carte pentru copii a tuturor timpurilor, Lowry nu a scris doar o carte despre societatea utopică, ci nu mai puțin de 4! Marea „problemă” cu „Făuritoarea de albastru” și motivul pentru care foarte puțini cititori știu despre existența ei e legată de faptul că protagonistul nu mai e Jonas, ci o fată cu un beteșug la picior, Kira. Chiar și lumea în care are loc acțiunea e diferită: de data aceasta, nu emoțiile, culoarea și amintirile lipsesc, ci cei slabi sunt alungați. Însă între cele două romane există o legătură certă, fiind explicat finalul oarecum ambiguu din „Darul lui Jonas” în „Făuritoarea de albastru”. Cei doi protagoniști revin în al treilea roman al seriei, „Messenger”. În timp ce prima carte din tetralogie e extrem de cunoscută, „The Giver” fiind și ecranizat într-un film cu Meryl Streep și Jeff Bridges, sequelurile au rămas în mare parte necunoscute.

4 sequeluri despre care probabil nu știai că existăÎn ceea ce privește al treilea titlu de pe lista noastră, criticile vehemente care l-au acompaniat i-au provocat uitarea. „Fiicele Doctorului March” (Little Women) e un clasic al literaturii pentru tineri, iar Louisa May Alcott și-a epuizat rapid primele tiraje. Asaltată de scrisori din partea fanilor, care îi cereau să scrie în continuare despre aventurile lui Jo și ale surorilor sale, autoarea s-a regăsit însă într-un impas. Marea masă a cititorilor îi cerea să o mărite pe protagonistă cu Laurie, în timp ce voința lui Alcott era să o lase singură, urmând modelul creatoarei ei și luptând pentru o carieră înfloritoare. Insistențele din partea editorilor au urmat presiunii fanilor, cu toții dorind neapărat ca Jo să aibă o familie, pentru a respecta tendințele secolului XIX. În cele din urmă, Little Women a fost acompaniată de două sequeluri: Little Men și Jo’s Boys. În ambele este vorba despre cei doi copii ai cuplului format din Jo și Profesorul Bhaer, alături de un grup de 12 orfani de care cei doi soți au grijă acum. Ceea ce lipsește din continuări este puterea, independența și feminismul din Little Women: acum surorile nu mai sunt protagoniste sclipitoare, ci simple observatoare, iar băieții pur și simplu nu reușesc să cucerească o audiență care, deși își dorea viață conjugală, se aștepta la altceva. Cele două sequeluri ale lui Alcott au rămas în obscuritate și azi aproape că nimeni nu mai vorbește despre ele.

4 sequeluri despre care probabil nu știai că există„Cartea junglei” e una dintre cele mai frumoase și mai pline de semnificații povești scrise vreodată, jonglând cu teme precum libertatea, demnitatea, prietenia, ordinea socială, dar și aspecte mai puțin plăcute, ca sălbăticia și iresponsabilitatea oamenilor. Mai faimoasă datorită filmelor și desenelor animate produse pe baza ei, cartea e de fapt o colecție de povestiri ce îl au în mare parte protagonist pe Mowgli, băiatul crescut de lupi. Opera de căpătâi a laureatului cu premiu Nobel, Rudyard Kipling, are și o continuare, mai puțin cunoscută: „A doua carte a junglei”. Incluzând personaje din primul titlu și jonglând din nou cu tendințele contradictorii care îl poartă pe Mowgli fie în junglă, fie în civilizație, incapabil să își dea seama unde se află cu adevărat inima sa, sequelul nu s-a bucurat de același succes și este în mare parte trecut cu vederea de cititori, care preferă să oprească aventurile băiețelului în momentul confruntării acestuia cu tigrul Shere Khan.

Suntem extrem de curioși: tu știai despre existența acestor continuări? Câte titluri din lista noastră de sequeluri necunoscute de cei mai mulți dintre cititori cunoșteai? Cu ce alte exemple ne-ai putea completa?

SaveSave

SaveSave