Cine nu ştie că „Game of Thrones” are la bază seria de cărţi fantasy scrise de G.R.R. Martin, cel responsabil pentru „râurile de lacrimi” vărsate de fanii îndureraţi? Nu e o noutate nici că „Povestea slujitoarei”, unul dintre cele mai apreciate TV Show-uri actuale, e inspirat de distopia cu acelaşi nume ce o are drept autoare pe Margaret Atwood. Nu am fost miraţi nici să descoperim că Big Little Lies a fost produs de Reesee Witherspoon plecând de la un roman în vogă al scriitoarei Liane Moriarty. Prin urmare, nu e nimic nelalocul lui ca o mare parte dintre serialele pe care le urmărim cu religiozitate să fie inspirate de titluri literare. Ceea ce nu înseamnă că le ştim pe toate! În rândurile de mai jos îţi vom prezenta 4 seriale bazate pe o carte, cărora noi nu le cunoşteam originea! Află despre ce e vorba!

4 seriale despre care nu ştiai că sunt bazate pe o carteI, Zombie a fost lansat în 2015 pe micile ecrane şi de atunci se bucură de un succes molipsitor. Ceea ce diferenţiază serialul de marea masă a TV show-urilor cu zombie este perspectiva feminină şi amestecul revigorant de dramă, comedie şi urban fantasy. Liv e o rezidentă la medicină transformată în zombie şi obligată să consume părţi de creier uman pentru a nu-şi pierde umanitatea. Însă fata receptează nu doar celulele cenuşii ala cadavrelor, ci şi ultimele lor amintiri, ceea ce o transformă într-un ajutor nepreţuit pentru poliţie în cazurile de omucideri. I, Zombie are la bază seria de comics cu acelaşi nume, de Chris Roberson, care ne cucereşte, pe lângă personalitatea spumoasă a zombie-ului, cu anturajul său insolit, alcătuit dintr-o fantomă, câţiva vampiri şi o mumie neobişnuit de atrăgătoare. Nu rata serialul, deoarece dă dependenţă, dar nu uita nici de carte, mai ales că adaptarea şi-a asumat la un moment dat o viziune distinctă de sursă.

4 seriale despre care nu ştiai că sunt bazate pe o carteDin păcate, scandalurile sexuale în care a fost implicat Kevin Spacey şi insurgenţa mişcării #metoo au determinat excluderea talentatului actor din distribuţia House of Cards, punând accent pe soţia acestuia, Claire Underwood, interpretată de magnetica Robin Wright. Deşi serialul se filmează în continuare, nu se mai bucură de aceeaşi popularitate după ce charismaticul Preşedinte Francis Underwood şi-a luat adio de la fani. În ceea ce priveşte adaptarea, ştiam că Netflix a preluat o variantă anterioară a serialului, marca BBC, dar nu aveam habar că o carte stă în spatele acesteia. De fapt, e vorba despre o trilogie ce îl are drept autor pe Michael Dobbs şi care e centrată pe activitatea unui Prim-Ministru britanic pe nume Francis Urquhart (a se nota adaptarea numelui personajului pentru a fi accesibil publicului american), cel puţin la fel de manipulator precum eroul serialului. În a doua carte din serie, „Atac la rege”, Urquhart trebuie să facă faţă unui rege idealist şi, pentru a-l determina să joace după regulile sale, e capabil chiar să răstoarne monarhia. Un must-read şi un must-see!

4 seriale despre care nu ştiai că sunt bazate pe o carteNe reîntoarcem la serialele produse de reţeaua americană de televiziune CW cu „Cei 100”, un TV Show încadrat în categoria dramelor post-apocaliptice. După un război nuclear, umanitatea a fost distrusă, dar mai sunt încă supravieţuitori. Aceştia retrimit 100 de tineri delincvenţi pentru a verifica dacă Pământul mai poate fi populat din nou, iar ceea ce rezultă e un amestec de distopie, acţiune şi SF ce te va ţine lipit de canapea în faţa TV-ului, mai ales că realizatorilor nu le e deloc teamă să ucidă personaje centrale, a la Game of Thrones, sau să ne ameţească cu răsturnări incredibile de situaţie. Dacă ai urmărit „Cei 100”, mai trebuie să ştii că e bazat pe o serie de cărţi de Kass Morgan! Însă între carte şi show sunt destul de multe diferenţe, iar la un moment dat cursul acţiunii se desparte. Personaje importante din serial lipsesc în paginile scrise şi viceversa, iar destinele celor ucişi/rămaşi în viaţă ajung să nu mai aibă nimic în comun. Însă, dacă ar fi să reţinem un singur punct de vedere, ar fi acela că serialul e mai dramatic, iar cartea mai crudă, din multe puncte de vedere.

4 seriale despre care nu ştiai că sunt bazate pe o carteŞi în cazul ultimului titlu de pe lista noastră, e vorba mai degrabă de un serial inspirat de o carte, decât bazat pe ea. Însă nu l-am putea lăsa deoparte, dat fiind că, pentru noi, faptul că Lucifer e bazat pe o operă literară a fost destul de frapant. Serialul a făcut vâlvă în online în acest an, după ce FOX l-a anulat, fanii au protestat, iar Netflix l-a salvat pe ultima sută de metri. Aventurile Diavolului revenit pe pământ şi îndrăgostit de o muritoare au la origine seria de benzi desenate a lui Neil Gaiman, The Sandman. Îndrăgitul autor este un maestru al adaptărilor televizate, după cum se pare: „Zei americani” continuă să fie difuzat de Starz, iar Amazon ne va oferi premiera „Good Omens” în 2019. Reîntorcându-ne la Lucifer, acesta apare în comics alături de John Constantine şi de alte figuri reprezentative ale mitologiilor, folclorului şi poveştilor, aduse la viaţă de Gaiman în stilul său specific. Delectează-te cu aventurile îngerului decăzut pe micul ecran şi în paginile cărţii, fără niciun strop de discriminare!

Tu ce părere ai despre lista noastră de seriale bazate pe cărţi? Ştiai despre ele că au la origine o operă literară? Care dintre ele a constituit cea mai mare surpriză?

Photo by Siniz Kim on Unsplash