Puține experiențe se pot compara cu dragostea împărtășită, iar sentimentul iubirii descris în cărți se numără cu siguranță printre ele. Sub pana talentaților autori, dragostea prinde viață și se înfiripă nu numai între personajele din carte, dar și între ei și noi. Și mai acaparator devine fenomenul atunci când la mijloc se află triunghiuri amoroase, ce ne incendiază și pe noi cu pasiunea lor. Descoperă cele mai dulci forme de nehotărâre: 4 triunghiuri amoroase din cărți!

4 triunghiuri amoroase din literatură care îți vor da fioriCele mai emoționante triunghiuri amoroase aparțin legendelor, iar Guinevere, Arthur Pendragon și Lancelot du Lac sunt una dintre cele dintâi reprezentări ale unei relații complicate. Ceea ce face ca povestea lor să fie și mai complexă sunt multiplele versiuni; în câteva dintre ele, regina e sedusă prin manipulare de cavaler sau nu renunță niciodată la iubirea față de Arthur, ceea ce face ca triunghiul amoros să fie și mai incendiar. Ne vom referi însă la varianta medievală a mitului. Guinevere e o frumoasă căsătorită cu Regele Arthur, dar curând cade în patima pentru cel mai bun și mai loial cavaler al acestuia, Lancelot. Aventura dintre ei este adusă la cunoștința regelui, Lancelot fuge, iar Arthur, vrând să îl atragă în capcană, hotărăște să își condamne soția la moarte. Gestul său provoacă o sciziune între cavalerii Mesei Rotunde, are loc o revoltă, Lancelot se întoarce, iar lupta dintre cei doi îi provoacă sfârșitul lui Arthur, nefiind prea clar ceea ce se întâmplă cu amorezul nelegitim. Ceea ce se știe foarte bine este penitenţa lui Guinevere care, deși își mai vede iubitul, hotărăște să renunțe la dragoste și se retrage la mânăstire, acolo unde va trăi până la sfârșitul zilelor ei, implorând iertarea pentru aventura nefericită.

Nu toate triunghiurile amoroase sunt pline de aceeași dragoste pătimașă precum cea dintre Guinevere și adoratorii ei. Multe 4 triunghiuri amoroase din literatură care îți vor da fiorirelații complicate sunt ținute împreună de nehotărârea unuia dintre protagoniști, iar „Marele Gatsby” o demonstrează cu prisosință. Gatsby o iubește pe frumoasa Daisy, dar lipsa sa de perspective materiale o determină pe fată să se căsătorească cu mai bogatul Tom Buchanan. Hotărât să facă rost de avere, Gatsby cade în capcana unor afaceri ilicite ce îl transformă în numai câțiva ani într-un adevărat „idol” al societății, cu bani, cele mai scumpe mașini și cea mai frumoasă casă, în care suspină încă la iubirea sa din tinerețe. Văzând cum pretendentul pe care l-a iubit a devenit ceea ce a visat mereu să fie, Daisy începe o relație extraconjugală, iar cei doi amorezi ating repede fericirea. Când Gatsby îi propune să își abandoneze soțul pentru el, femeia însă ezită, iar aici triunghiul amoros ia amploare. Sunt multe voci care afirmă că Daisy îi e predestinată nu lui Gatsby, ci lui Tom, și că, dincolo de alegerile ei, soarta îi rămâne alături de individul violent și lipsit de scrupule pe care și l-a ales drept soț. Văzut drept o reinterpretare și o pervertire a visului american, triunghiul amoros format din Daisy, Gatsby și Tom e unul dintre cele mai puternice, mai originale și mai acaparatoare din literatură, tocmai prin realismul său.

4 triunghiuri amoroase din literatură care îți vor da fioriAcceptăm cu seninătate dragostea interzisă a lui Guinevere și Lancelot și trecem cu vederea imoralitatea ei, dar nu facem același lucru pentru următorul triunghi amoros de pe lista noastră. E adevărat, e destul de dificil să asemeni relația dintre Cathy, Edgar și Heathcliff din „La răscruce de vânturi” cu figura geometrică cu trei laturi, deoarece dragostea protagonistei pentru cel cu care se căsătorește e în cel mai bun caz pusă sub semnul îndoielii, în timp ce amorul pentru Heathcliff strălucește cu nesecată putere. Îndrăgostiți dintotdeauna, Cathy și Heathcliff sunt despărțiți de societate, deși e evident că își aparțin unul altuia. Căsătorindu-se cu Edgar, fata face ceea ce s-ar aștepta de la condiția ei, dar când marea ei iubire din copilărie revine, lucrurile se complică. Crud, imoral, nelegiuit: sunt numai câteva dintre cuvintele ce pot caracteriza acest triunghi amoros din cărți. Dincolo de conflicte, de bine sau rău, un lucru e cert: intensitatea legăturilor din „La răscruce de vânturi” e emblematică în literatură, iar pe lângă o dragoste precum cea dintre Heathcliff și Catherine, apariția lui Edgar e aproape fantomatică, dar atât de binevenită.

Ce au avut în comun cele trei triunghiuri amoroase din cărți de mai sus? Faptul că toate și-4 triunghiuri amoroase din literatură care îți vor da fioriau consumat în mod fizic actul iubirii, toate au trecut granița imoralității! Nu același lucru poate fi însă afirmat despre majoritatea relațiilor de acest gen din literatura Young Adult. Așa că, oridecâte ori ai nevoie de un strop de puritate cu care să condimentezi un triunghi amoros, îndreaptă-te către romanele de acest tip. În „Jocurile foamei”, Katniss are de ales între Gale, cel cu care a crescut și care îi e cel mai asemănător din punct de vedere al caracterului, și Peeta, fiul brutarului, cel care cu o pâine aruncată a salvat-o de la moartea prin înfometare și căruia îi va rămâne mereu datoare. Bineînțeles, soarta se joacă cu sentimentele ei și o dirijează când spre unul dintre băieți, când spre celălalt, iar obstacolele sunt presărate peste tot. Spre deosebire de eroinele de mai sus, Katniss e însă singura care reușește, deși împinsă de circumstanțe și de un eveniment dramatic, să facă alegerea corectă, cea care o va ajuta să trăiască fericită și împăcată cu ea (deoarece refuzăm să credem că Guinevere a reușit să își stingă dragostea în serenitate sau că Daisy a uitat vreodată de Gatsby). Din acest motiv (și nu numai), triunghiul amoros Katniss/Gale/Peeta merită să încheie lista noastră de azi.

Tu ce părere ai despre aceste triunghiuri amoroase din cărți? Cu ce alte exemple ai putea completa lista noastră? Consideri că o astfel de relație, bine schițată, poate singură decide succesul unei opere literare?