După cum cu ușurință constatăm, mai ales în ultimele decenii, între literatură și cinematografie există o legătură strânsă. Cărți celebre au stat la baza unor filme care au devenit foarte populare sau care au cules cele mai importante premii ale industriei. Situația a dat naștere chiar și unor dileme sau controverse, care au avut la fel de multe șanse de rezolvare ca și celebra întrebare „Cine a fost la început, oul sau găina?”. Spre deosebire de această situație, cunoaștem cu certitudine ce cărți au stat la baza unor filme renumite, dar cu toate acestea ajungem invariabil să ne întrebăm dacă peliculele sunt mai bune decât cărțile sau invers. Cum ideea de competiție nu credem că a stat la baza unor astfel de inițiative, nu ne rămâne decât să ne bucurăm de fiecare în parte. Astăzi însă, nu vă propunem să ne oprim asupra cărților care au inspirat filme, ci asupra scriitoarelor ale căror vieți au avut parte de ecranizări. Mai jos sunt 5 actrițe care au jucat și roluri de scriitoare. Să le descoperim.

Actriță câștigătoare a premiului Oscar, Gwyneth Paltrow a dat viață poveștii tragice de viață a uneia dintre cele mai mari scriitoare americane ale secolului 20, Sylvia Plath în filmul „Sylvia”. Era puțin probabil ca viața lui Sylvia Plath, autoare a romanului semi-autobiografic „Clopotul de sticlă” și câștigătoare a unui premiu Pulitzer pentru volumele sale de poezii să nu fie speculată într-o creație cinematografică. Marcată de pasiuni intense, drame, momente în care scria până la epuizare, depresie și sfârșind cu un suicid la vârsta de 30 de ani, Sylvia Plath a fost prin viața sa un personaj măreț și tragic în același timp. Filmul regizat de Christine Jeffs își concentrează acțiunea mai ales asupra poveștii tulburătoare de dragoste dintre Sylvia Plath și poetul britanic Ted Hughes. Din momentul când s-au întâlnit au trecut doar patru luni până când s-au trezit în fața altarului. Relația lor a fost una pasională, trăită cu intensitate în cele bune, dar și în momentele dureroase. În ciuda tensiunilor dintre ei, poetul Ted Hughes a fost alături de soția sa până la capăt – 7 ani intenși, care au concentrat în ei toate experiențele posibile prin care poate trece un om. Ted Hughes este interpretat în film de Daniel Craig.

Aventurile lui Peter Iepurașul” sunt cunoscute astăzi de milioane de copii din lumea întreagă, iar filmul „Domișoara Potter” ne propune să descoperim episoade interesante din viața autoarei acestei populare cărți de povești – Beatrix Potter. Filmul regizat de Chris Noonan o are în rolul principal pe Renee Zellweger, care a fost nominalizată la Globul de Aur pentru interpretarea sa. Ewan McGregor este partenerul lui Zellweger, cel care îl interpretează pe iubitul scriitoarei. Viața lui Beatrix Potter nu a fost nici pe departe atât de veselă cum am putea să ne-o imaginăm citindu-i povestirile pentru copii. Făcea parte din înalta societate, a fost educată acasă, cu guvernantă, iar în copilărie singurii prieteni îi erau animalele din curte. Trăind mai mult în universul construit în imaginația sa, Beatrix Potter refuză mai mulți pretendenți propuși de părinții ei, pentru că nu căuta confortul financiar, ci iubirea. O află și pe aceasta, destul de târziu și în ciuda tuturor, alături de editorul său, Norman Warne.

Nominalizat la premiul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes și la premiul César, filmul „Surorile Bronte” regizat de André Téchiné aduce în rolurile principale trei dintre cele mai proeminente nume ale cinematografiei franceze: Isabelle Adjani, care interpretează rolul lui Emily Brontë, Marie-France Pisier în rolul lui Charlotte Brontë și Isabelle Huppert care dă viață lui Anne Brontë. Viețile celor care au lăsat literaturii opere ca „La răscruce de vânturi”, „Jane Eyre” sau „Necunoscuta de la Wildfell Hall” sunt urmărite de regizorul André Téchiné de la primele încercări de a scrie și până în momentul de recunoaștere deplină a valorii lor literare. Crescute într-un stil spartan, sub controlul strict al mătușii și tatălui lor, un preot anglican, cele trei surori Bronte au avut de înfruntat nu numai prejudecățile societății în care trăiau (unde o femeie scriitoare nu era tocmai bine văzută sau acceptată), ci și evenimente care le-au marcat cu episoade tragice existențele.

Un film care trebuie văzut de toți cei care o iubesc pe Jane Austen este „Jane”/„Becoming Jane”, în regia lui Julian Jarrold, cu Anne Hathaway în rolul scriitoarei britanice și James McAvoy în rolul Tom Lefroy, tânărul de care Jane Austen se îndrăgostește nebunește. Filmul se concentrează mai mult pe scurta relație de iubire dintre scriitoare și Tom Lefroy, un tânăr avocat irlandez care venise în vizită la Steventon. Inteligența acestuia, spiritul caustic și ușor arogant o atrag imediat pe Jane. Însă legătura dintre ei este practic imposibilă: amândoi sunt săraci, iar dragostea nu intră în planurile celor din familiile lor. Aceasta este o perioadă de efervescență creativă pentru Jane Austen. Acum se nasc marile sale romane, „Mândrie și prejudecată” și „Rațiune și simțire”. Filmul însă detaliază doar episodul romantic care a ajutat-o pe Jane să devină acea Jane Austen, pe care cu toții o apreciem astăzi.

Câștigător a șase premii Goya (echivalentul spaniol al Oscarului), filmul „Rowing with the Wind” („Remando al viento”) în regia lui Gonzalo Suárez prezintă momentul conceperii unuia dintre romanele care aveau să influențeze puternic evoluția genului SF, „Frankenstein” de Mary Shelley. De altfel, în film sunt portretizați trei titani ai literaturii universale: lordul Byron (Hugh Grant), Mary Shelley (Lizzy McInnerny) și soțul acesteia, poetul britanic Percy Shelley (Valentine Pelka). În film apare și Elizabeth Hurley, în rolul iubitei lordului Byron, Claire Clairmont. La provocarea lui Byron de a scrie fiecare câte o poveste de groază, Mary Shelley imaginează personajul care avea să devină celebru, Și, chiar dacă acesta trăiește doar pe tărâmul imaginației, Mary Shelley constată că oamenii pe care nu-i place au parte de întâmplări dintre cele mai stranii. Filmul merită văzut pentru modul în care sunt surprinse relațiile dintre cei trei mari scriitori, dar și pentru că ne satisface curiozitatea de a afla cum s-a născut personajul Frankenstein.

Voi v-ați dori să vedeți ecranizată viața unei anumite scriitoare? Care este aceea?