Între carte tipărită și audiobook, bibliofilii, cei îndrăgostiți de parfumul unei cărți proaspăt tipărite și de ritualul de a merge în librării, vor alege, în cele mai frecvente cazuri, prima variantă. Aceasta nu din cauza ofertei existente, cât a noutății faptului de a „asculta” o carte. Însă, în unele cazuri, tocmai formatul electronic aduce un plus de valoare cărții, transformând-o într-un obiect de cultură care ar putea avea un loc de cinste în bibliotecile noastre. Mai jos, găsiți o selecție de 5 audiobook-uri care nu trebuie ratate, fie pentru că sunt în lectura unor mari personalități contemporane, fie, pur și simplu, pentru că ne sunt mai utile în acest format.

  1. o-scurta-istorie-a-romanilor-aubiobookUn audiobook pe care cu toții ar trebui să-l avem în mica noastră bibliotecă electronică este „O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri”, de Neagu Djuvara. Audiobook-ul cuprinde 10 CD-uri, 10 lecții de istorie povestite de însuși Neagu Djuvara, în binecunoscutul său stil original și plin de farmec. Avându-l ca profesor pe eruditul istoric, fiecare tânăr va descoperi cu surprindere o „altfel” de istorie a românilor. Și aceasta pentru că Neagu Djuvara scoate la lumină fapte mai puțin cunoscute, însă revelatoare pentru epocile pe care vrea să le reconstituie prin detaliile istorice. De la geto-daci și cucerirea romană, trecând prin nașterea statelor medievale românești, „turcocrație”, perioada modernizării, și până la instalarea forțată a regimului comunist, Neagu Djuvara își poartă ascultătorul prin toate momentele importante ale istoriei Românilor. Faptul că cele 10 CD-uri care alcătuiesc „O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri” sunt chiar în lectura autorului nu face decât să aducă un plus de valoare acestei cărți în format electronic.

  2. poezii-mihai-eminescu-lectura-andrei-plesu„Ne mândrim în asemenea măsură cu Eminescu, încât aproape că nu mai simțim nevoia să-l citim”, spune Andrei Pleșu. Nu putem decât să-i dăm dreptate marelui om de cultură, gândindu-ne că n-am auzit despre multe persoane care să își petreacă serile delectându-se cu vreun volum al poetului national. Andrei Pleșu a încercat să remedieze această nedreptate oferind iubitorilor de versuri audiobook-ul „Poezii de Mihai Eminescu”. Selecția din opera poetului a fost realizată de Andrei Pleșu, care a urmărit prin aceasta să surprindă cât mai multe fațete din complexa personalitate a lui Mihai Eminescu. Bineînțeles, ascultătorii acestui audiobook se vor putea bucura și de faptul că poeziile sunt citite pentru ei chiar de Andrei Pleșu.

  3. 50-de-minute-plesu-liiceanuUn audiobook pe care nu trebuie să-l ratăm pentru că ne aduce în compania unor nume proeminente ale culturii române actuale este colecția de 10 CD-uri reunite sub numele de „50 de minute cu Pleșu si Liiceanu”. Scriitorul și eseistul Andrei Pleșu și filozoful Gabriel Liiceanu abordează în această carte în format electronic teme dintre cele mai variate. Într-un stil spumos, cu o uluitoare deschidere față de public și o sinceritate care produce adesea momente amuzante, însă niciodată lipsite de substanță, dialogul dintre cei doi oameni de cultură este captivant atât prin formă, cât și prin fond. Pleșu și Liiceanu ne vorbesc despre miracolele de lângă noi, despre sensul lecturii, iubire și speranță – între multe altele. Toleranța, umorul, prostia, frica și calomnia sunt situații de viață pe care cei doi scriitori le analizează în acest audiobook.

  4. craii-de-curtea-veche-audiobookUn alt audiobook care aduce ascultătorilor bucuria de a se afla în compania memorabilelor personaje ale lui Mateiu Caragiale este „Craii de Curtea-Veche”. Farmecul Bucureștiului secolului al 19-lea și pitorescul unor antieroi precum Pirgu, Pașadia și Pantazi sunt reconstituite prin lectura lui Andrei Pleșu, care oferă astfel ascultătorilor unul dintre cele mai originale romane ale perioadei interbelice.

  5. tu-esti-placebo-audiobookPentru cei interesați de literatura motivațională, o carte care este mai utilă în format electronic este „Tu ești placebo”, a lui Joe Dispenza. În lectura actorului Cosmin Șofron, acest audiobook reprezintă o meditație ghidată al cărei scop este eliminarea unor credințe și percepții subconștiente limitative. Specialistul în neuroștiințe Joe Dispenza, care a devenit celebru nu numai prin cărțile sale, multe bestseller international, ci și prin conferințele ținute în aproape 30 de țări, le vorbește ascultătorilor despre puterea meditației de a da un adevărat „restart” vieții. Cu ajutorul acestui audiobook, ascultătorii sunt ghidați pas cu pas pentru a intra în starea de meditație și a putea realiza astfel transformarea dorită.

Voi ce titluri de audiobook-uri ați achiziționat până acum?