Cum vremea vacanțelor este atât de aproape, curând ne vom întreba ce cărți să luăm cu noi în bagaje, pentru ca timpul petrecut pe plaje, pe pajiști sau în orice alt loc să ne fie cât mai plăcut. Lecturile de vacanță sunt încărcate de un parfum aparte, pentru că par a include între paginile lor atmosfera locurilor pe care le-am vizitat, a amintirilor și emoțiilor pe care le-am trăit în (scurtele, din păcate) momente ale vacanței. Mai jos sunt 5 cărți pentru adolescenți, sugestii de lectură pentru vara aceasta, cu genuri și stiluri diferite, care sperăm să satisfacă gusturile cele mai diverse.

Prințesa de hârtie”, primul volum din seria „Familia Royal” al autoarelor care semnează sub pseudonimul Erin Watt (Jen Frederick și Elle Kennedy), s-a remarcat imediat după lansarea sa în Statele Unite. „Prințesa de hârtie” a condus topurile bestseller „New York Times” și „USA Today” și promite să devină una dintre lecturile favorite ale adolescenților care au făcut cunoștință cu lumea imaginată de Erin Watt.

Volumul, care a apărut în urmă cu o lună și pe piața de carte din Romania, a captivat cititorii prin ritmul alert al narațiunii, personajele complexe și provocatoare și suspansul întreținut la intensitate maximă, până la ultima pagină a romanului. Ella Harper, o tânără care a crescut fără tată și a cărei mamă moare de cancer, este protagonista acestei povești sofisticate, cu o atmosferă destul de tenebroasă, încărcată de secrete.

După ce Callum Royal promite că va avea grijă de ea și o duce acasă, alături de cei cinci băieți ai lui, Ella descoperă că lumea tinerilor bogați și atractivi este cu totul altfel decât își imagina. Cititorii vor fi seduși atât de complexul personaj feminin principal, cât și de povestea de iubire pe care o trăiește „Prințesa de hârtie”.

Cu siguranță mulți cititori au așteptat cu nerăbdare apariția celui de-al cincilea volum din celebra serie „After” scrisă de Anna Todd, „cel mai mare fenomen literar al generației sale”, după cum o caracteriza Cosmopolitan. Anna Todd, „cititoarea ajunsă scriitoare”, cea care din pasiunea cu care „devora” romanele a ajuns să scrie cărți cu un uluitor succes între tinerii cititori, are ea însăși o poveste care ar putea fi subiectul unei cărți.

După ce a început să publice pe platforma Wattpad seria aventurilor Tessei, în 2013, scrierile sale au devenit foarte populare și au fost citite de 1,5 miliarde de utilizatori ai acestui site. Lansarea versiunii printate a romanelor sale a fost doar pasul următor. Traduse în peste 30 de limbi și bestsellere în multe țări europene, cărțile Annei Todd sunt un eveniment așteptat cu nerăbdare de tinerii cititori. „Înainte de noi, cel de-al cincilea volum al seriei, explorează zonele mai puțin cunoscute ale turbulentei povești de iubire dintre Hardin Scott și Tessa, acest cuplu care a devenit un etalon al pasiunii în vremurile moderne. Prin dramatism, suspans și narațiunea emoționantă cititorii vor regăsi în „Înainte de noi” toate acele atribute ale unei lecturi care conferă dependență.

Cei care iubesc cărțile cu acțiune intensă, pigmentată cu scene violente și suspans până aproape de deznodamânt pot alege „Răzbunarea ciorilor” de Leigh Bardugo, autoarea trilogiei „Grisha”. Pe lângă stilul alert în care este scris, romanul propune o galerie de personaje a căror interacțiune constituie unul dintre punctele forte ale cărții.

Fiecare dintre cei șase antieroi are o poveste pe care cititorul o va descoperi cu interes. Suferințe care au mutilat suflete, pasiuni, secrete, dorință de răzbunare și violență au contribuit la formarea celor care formează banda lui Kaz Brekker, hoțul de geniu care se pregătește pentru lovitura vieții lui.

Pasionații genului fantasy pot alege între lecturile din această vară „Sabia destinului” a scriitorului polonez Andrzej Sapkowski. Acest al doilea volum din seria „Witcher” (care a inspirat jocurile video cu același nume) continuă și nuanțează povestea lui Geralt, vânătorul cu puteri magice, luptător de temut, care își poartă ca pe un blestem iubirea pentru vrăjitoarea Yennefer.

Creaturi fantastice, dragoni care pot lua orice formă, ființe înspăimântătoare populează lumea creată de Andrzej Sapkowski. Cartea va cuceri cititorii atât prin aventurile vânătorului de monștri Geralt, eroul principal și prin confruntările dintre adversari, cât și prin stilul său punctat adesea cu umor. Cei care au citit primul volum vor descoperi în „Sabia destinului” trăsături de caracter surprinzătoare la personajul Geralt, care, sub aparența unui luptător fără milă, ascunde o complexitate greu de ghicit.

O lectură potrivită pentru vara aceasta, amuzantă și cu un stil plin de spontaneitate este „Leac pentru o lume banală”, romanul de debut al autorului american Christian McKay Heidicker. Eroul cărții este Jaxon, un tânăr de 16 ani care se află într-un centru de reabilitare tocmai pentru că a căutat leacul pentru „o lume banală” în universul jocurilor video și a devenit dependent de ele.

Apariția în centru a Serenei, simpatia evidentă pe care fata o are pentru el îl determină pe Jason să-și dorească mai mult – prima întâlnire din viața lui. Dar să cucerești o fată în carne și oase e diferit de situația când cea pe care o dorești este doar o realitate virtuală. Probele prin care trece Jaxon, fără a avea vreun sens moralizator explicit, sunt cele care asigură cele mai amuzante fragmente ale acestui roman dinamic și profund și care se sugerează subtil că lumea nu este totuși chiar așa banală.

Voi ați citit vreuna dintre aceste cărți? Ce alte recomandări aveți pentru vara aceasta?