S-a spus despre Haruki Murakami, scriitorul a cărui faimă a depăşit graniţele Japoniei şi a devenit în scurt timp de la lansarea primelor volume o valoare a literaturii universale, că este un fenomen. Scriitorul cu milioane de fani din cele mai variate culturi, autorul ales de revista Time în topul celor mai influente persoane din lume spune însă că talentul nu este nimic fără concentrare şi anduranţă.

Pentru Murakami, scriitorul-alergător, creativitatea este mai mult un sport decât o artă. Cu un program spartan de lucru atunci când îşi scrie romanele, Murakami mărturiseşte că sportul l-a învăţat foarte multe lucruri – de la puterea de a se concentra asupra lumii interioare şi de a-şi depăşi constant limitele şi până la atitudinea care trebuie adoptată la graniţa subţire care limitează încrederea în sine de îndoială. „Ştiu că dacă nu aş fi devenit alergător pe distanţe lungi când am devenit şi romancier munca mea ar fi arătat cu totul altfel” spune Murakami. Pentru cititori, un „maraton” literar al operelor scriitorului japonez este întotdeauna o placere. Mai jos sunt 5 romane ale lui Haruki Murakami care nu trebuie ratate!

  1. Cine va porni alături de Haruki Murakami „În căutarea oii fantastice” nu va regreta! Romanul publicat în 1982 a devenit imediat bestseller în Japonia şi i-a adus scriitorului faima internaţională. În stilul său caracteristic, de un realism magic, protagonistul fără nume din romanul lui Murakami provoacă cititorul să-l însoţească într-o aventură fantastică, de descoperire a unor noi dimensiuni ale sinelui.
  2.  „Cronica păsării-arc” publicată în 1994 va introduce cititorii în lumea stranie, plină de simboluri şi întâmplări semnificative aflată la graniţa dintre vis şi realitate. Protagonistul romanului distins cu premiul Yomiuri pentru ficţiune, Okada Tōru, care are o viaţă mai degrabă banală, este proiectat fără voia sa într-un adevărat labirint de situaţii fantastice. Elementul care declanşează toate acestea, cel care deschide porţile către noua lume magică este paradoxal unul cu nimic ieşit din comun: dispariţia motanului familiei.
  3. Kafka pe malul marii”, publicat de Murakami în 2002, reprezintă un pariu al scriitorului atât cu sine însuşi, cât şi cu cititorii. Romanul, care spune în paralel două poveşti, cea a tânărului Kafka Tamura şi cea a lui Satoru Nakata, un om în vârstă a cărui viaţă a fost marcată de un accident bizar, lasă multiple posibilităţi de interpretare. Murakami însuşi spunea că această poveste poate fi înţeleasă mai bine la a doua sau a treia lectură. Scriitorul japonez introduce în naraţiune o serie de puzzle-uri şi provoacă cititorul să le dezlege. Un pariu riscant, însă câştigat de autor! Criticii au considerat romanul „Kafka pe malul marii” o capodoperă demnă de premiul Nobel.
  4. Dacă Gabriel Garcia-Marquez şi H.G. Wells ar fi hotărât să scrie împreună un roman, rezultatul ar fi fost ceva asemănător cu „La capătul lumii şi în ţara aspră a minunilor”, publicat de Murakami în 2005. Naraţiune plină de simboluri, romanul prezintă doi protagonişti, care îşi desfăşoară existenţele în două lumi diferite, spaţii atemporale, în care fiecare dintre ei trebuie să parcurgă un adevărat labirint creat de propriile realităţi sufleteşti.
  5. Al şaselea roman al scriitorului japonez, publicat în 1988, „Dans, dans, dans” continuă povestea din „În căutarea oii fantastice”. În urma unui vis obsesiv, eroul fără nume al lui Murakami se întoarce în Sapporo, sperând să descopere un indiciu care să-l ajute să dea de urma iubitei sale. Murakami a mărturisit că a scris această carte despre experienţa abandonului şi a pierderii cu multă plăcere. Aceasta poate pentru că naraţiunea include multe întâmplări din viaţa reală a scriitorului. Un roman greu de uitat odată ce am lecturat şi ultima sa filă!

Dintre cărţile scrise de Haruki Murakami care sunt preferatele voastre?