Citim de plăcere, citim ca să aflăm lucruri noi, să ne delectam cu poveşti şi prieteni din universul imaginar al literaturii şi, de ce nu, putem citi cărți amuzante ca să ne distrăm. Terry Pratchett spunea că „scrisul este cel mai bun mod de a te distra de unul singur!”. Iar dacă unii scriitori s-au înveselit atât de bine când şi-au conceput operele, cu siguranţă că şi noi ne vom amuza la fel de bine atunci când le vom citi. Literatura poate deveni unul dintre cei mai buni parteneri de distracţie! Să experimentăm acest lucru lecturând 5 cărţi amuzante cate te vor binedispune garantat!

  1. Dacă îi vom însoţi pe Ilf şi Petrov în epopeea descoperirii comorii ascunse într-unul dintre cele „Douăsprezece scaune” ale sufrageriei răposatei soacre a unui nobil decăzut, nu ne va părea rău. Cei doi maeştri ai comediei ruse şi universale, Ilf şi Petrov, au realizat în această celebră carte a lor una dintre cele mai reuşite satire ale societăţii sovietice. Aventura nobilului decăzut Ippolit Matveevici Vorobianinov, care află de la soacra sa că bijuteriile familiei au fost ascunse de teamă bolşevicilor într-unul dintre cele douăsprezece scaune ale sufrageriei, confiscate de guvern şi vândute cu bucata, este un prilej de a surprinde întâmplări amuzante şi personaje foarte colorate. „Viţelul de aur” este o altă carte a lui Ilf şi Petrov pe care o putem citi dacă ne-am îndrăgostit de umorul acestora.
  2. De la umorul de factură rusească putem trece fără nicio problemă la cel englezesc. Vom constata, poate cu surprindere, că umorul de calitate nu cunoaşte graniţe nici de spaţiu şi nici de timp. „Trei într-o barcă”, cartea scrisă de Jerome K. Jerome la sfârşitul secolului al 19-lea a fost şi este şi astăzi un partener la fel de bun de distracţie pentru oamenii de pe mai multe continente şi din diferite culturi. Să ne petrecem puţin timp în compania lui Jerome, George şi Harris, care pornesc într-o călătorie plină de peripeţii pe Tamisa. Nu vom regreta alegerea atunci când suntem în căutare de cărți amuzante.
  3. Dacă vrem să citim un roman plin de umor al unui autor român, o alegere poate fi „Frumoasele străine” al lui Mircea Cărtărescu. Tonul plin de naturaleţe al celor trei povestiri cuprinse în acest volum (Antrax, Frumoasele străine şi Bacoviana) ne va conduce în mod firesc prin toate registrele comicului. În compania „Frumoaselor străine” vom zâmbi şi vom râde cu lacrimi iar tot ceea ce ne vom dori va fi să experimentăm un nou volum din cărţile acestui autor.
  4. Pentru iubitorii literaturii fantastice, dar şi ai umorului, o alegere potrivită ar fi cărţile lui Terry Pratchett, care le îmbină magistral pe amândouă. Dacă vom explora „Lumea Disc” alături de „Cavalerul” literaturii britanice şi ne vom lasa conduşi de ironiile subtile şi observaţiile acide ale lui Sir Terry Pratchett vom descoperi, ca într-o oglindă, o reflexie originală şi amuzantă a realităţilor lumii noastre.
  5. Confuzii, încurcături peste încurcături şi nemumarate momente amuzante care decurg de aici – reţeta perfectă a umorului ne vine de la Shakespeare, în „Comedia erorilor”. Autorul clasic englez nu lasă cititorului nicio şansă: îl captivează, îl transformă în personaj al acestei piese, îl implică în fiecare încurcătură şi îl face „victimă” sigură a umorului sau. Acest lucru ne face să îl includem pe renumitul dramaturg în topul celor mai amuzante cărți pe care să le citești.

 

Pe voi ce cărţi dintre cele pe care le-ați citit până acum v-au amuzat cel mai mult?