Atunci când tristeţea ne dă târcoale, cărţile sunt una dintre cele mai potrivite terapii. Dacă suntem stresaţi din cauza job-ului, tocmai am încheiat o relaţie, nu ne mai împăcăm cu noi înşine ori indiferent ce alt motiv am avea, literatura ne oferă medicamentul potrivit pentru a ţine tristeţea departe.

Un top de cărți bune de citit când ești trist

Noi vă propunem 5 cărți pentru o schimbare totală a perspectivei atunci când sunteţi trişti. Le puteţi completa însă şi voi cu preferinţele proprii.
123Dacă motivul tristeţii este o neînţelegere sau neplăcere la serviciu, cel mai bun remediu este să-l însoţim pe Jerome K. Jerome cu ai săi „Trei într-o barcă (fără a mai socoti şi câinele)” într-o călătorie pe Tamisa. Romanul publicat în 1889 de Jerome K. Jerome dărâmă toate prejudecăţile legate de sobrietatea britanicilor, iar întâmplările fireşti ale vieţii, notate de autor cu un acut simt al observaţiei şi umor, sunt la fel de actuale azi, ca şi în urmă cu peste un veac.

Şi astăzi felia de pâine unsă cu unt cade invariabil cu faţa în jos, când ne grăbim mai tare, atunci ne răsar în faţă cele mai multe obstacole, iar dacă citim o broşură medicală ni se pare că suferim de toate bolile descrise acolo. ,,Întotdeauna mi se pare că muncesc mai mult decât s-ar cuveni! Nu că aş avea obiecţii împotriva muncii, ferit-a sfântul! Munca mă fascinează: sunt în stare să stau ceasuri întregi şi să mă uit la cei ce robotesc!” se destăinuie unul dintre personajele romanului devenit un clasic al literaturii universale.

Aventura pe Tamisa a celor trei eroi – autorul, amicii săi, George şi Harris şi Montmorency, câinele lui Jerome – s-a vândut în peste un milion de exemplare după lansare (tiraj colosal pentru acea vreme) şi a avut şi efecte economice favorabile: Tamisa a devenit o adevărată atracţie turistică în anul următor lansării cărţii, iar procentajul bărcilor de pe fluviu a crescut cu 50% datorită admiratorilor romanului care sperau să se distreze la fel de bine în realitate, ca şi personajele lui Jerome K Jerome.

2O carte bună de citit când eşti trist din motive sentimentale – sau, până la urmă, de orice alt fel de motive – este „Mănâncă, roagă-te, iubeşte”, cartea lui Elisabeth Gilbert, care a fost 187 de săptămâni în topul bestseller-urilor New York Times.

Povestea plină de umor a călătoriei autoarei în câteva ţări şi descoperirile pe care le face despre ea însăşi cu această ocazie demonstrează că ruptura dureroasă a unei relaţii nu este întotdeauna un punct final, ci poate doar un început – în cazul ei, unul mult mai bun. Bucuria molipsitoare de viaţă a italienilor (descrisă în prima parte, „Mănâncă”), întoarcerea către spiritualitate în ashram-urile indiene („Roagă-te”) şi împărtăşirea unei noi iubiri cu un om de afaceri brazilian, în Bali („Iubeşte”), dar mai ales stilul amuzant şi plin de spontaineitate al autoarei americane pot face şi cea mai tristă persoană să zâmbească.

123415

O schimbare totală de perspectivă şi soluţii neaşteptate pentru diferite probleme putem găsi la lectura „Povestiri Zen. 100 de povestiri despre iluminare” – o carte numai bună de citit atunci când eşti trist, indiferent de motivele care au provocat această stare. Maeştri ai filosofiei orientale se angajează într-un dialog plin de savoare şi înţelepciune cu cititorii acestor povestiri scurte, ajutându-i să se oprească preţ de câteva zeci de clipe din vâltoarea vieţii tocmai pentru a reflecta la frumuseţea și profunzimea ei.
21341354

 

Cel mai bine vândut autor britanic al anilor 90, devenit celebru pentru scrierile sale umoristice în stilul fantasy, sir Terry Pratchett oferă cărţi bune de citit atunci când eşti trist indiferent ce am alege din opera sa. „Zei mărunţi”, cel de-al treisprezecelea volum din longeviva serie „Lumea Disc”, în care autorul povesteşte despre originea zeului-Om şi relaţia sa cu profetul Brutha, este o alegere perfectă pentru a ţine tristeţea departe.

 

asdasdasdDacă ne-am întristat judecându-ne vreodată cu asprime, comparându-ne cu alţii, cu siguranţă nu o vom mai face odată ce am lecturat cartea lui Christophe Andre „Imperfecţi, liberi şi fericiţi”. Psihoterapeutul francez ne explică în acest ghid practic al dezvoltării stimei de sine, într-un stil accesibil şi degajat, cum să ne acceptăm și să ne înţelegem mai bine cu propria persoană.

Cel mai mare câştig pe care-l putem avea, este de părere psihoterapeutul francez, este acela de a ne exprima cu încredere unicitatea. Putem fi liberi şi fericiţi chiar dacă nimeni dintre noi nu poate sta constant în vecinătatea perfecţiunii.

Voi ce alte cărţi antidot împotriva tristeţii aţi adauga la acestea?