Cum de vacanța de Paște ne mai despart doar câteva zile, iubitorii de cărți probabil se întreabă deja ce volume vor strecura în bagaje sau le vor așeza pe noptieră, în așteptarea unui scurt răgaz favorabil lecturii. Dorind să venim în întâmpinarea acestora, vă invităm să răsfoim împreună 5 cărți bune de citit în vacanța de Paște, care ne oferă posibilitatea de a alege între autori și genuri dintre cele mai diverse.

c5-muriel-barberyDe la autoarea romanului „Eleganța ariciului”, Muriel Barbery, ne parvine o carte foarte potrivită pentru lectură în scurta vacanță de Paște. Aparut în 2000, romanul de debut al scriitoarei franceze este „O delicatesă” pe care o putem savura pentru umorul său, pentru descrierea senzuală a unei povești de viață aparte, este o carte care va satisface imaginația gurmanzilor prin descrieri detaliate de feluri de mâncare și o invitație la reflecție asupra „ingredientelor” vieții. Ultimele zile din viața unui eminent critic culinar sunt prilejul rememorării unei existențe înecate „în unt, frișcă, sos, prăjelniță”, o viață „de excese la orice oră, pregătite cu rafinament, migălos alintate”, al cărei scop pare să fi fost acela de a descoperi o unică și desăvârșită savoare.

c5-evgheni-vodolazkinO carte care cuprinde în povestea sa aproape toate marile teme ale gândirii umane, un volum care ne îmbie la meditație, liric și cu acea profunzime specifică literaturii ruse este „Laur” al lui Evgheni Vodolazkin. Bestseller tradus deja în peste douăzeci de țări, romanul scriitorului originar din Ucraina îl are ca protagonist pe Arseni, cel care avea să devină călugărul Laur. Periplul său prin Rusia și tări din Europa ne oferă prilejul de a cunoaște lumea secolului al 15-lea. Imaginea Rusiei tradiționale este seducătoare pentru cititorii care vor fi, în egală măsură, fascinați de evoluția interioară a acestui personaj. „Sunt lucruri despre care este mai uşor să vorbeşti în contextul unei Rusii străvechi. Despre Dumnezeu, de exemplu” spune scriitorul pentru a justifica faptul că numește această poveste tulburătoare „roman neistoric”. „Laur” este mai degrabă un roman al spiritualității răsăritene, un roman despre calea sinuoasă pe care o parcurge sufletul pentru a descoperi adevăruri despre propriul sine. Din această cauză simțim poate că în „Laur” autorul vorbește despre fiecare dintre noi.

c5-amos-ozO altă carte potrivită cel puțin prin temă cu perioada sărbătorilor pascale este „Iuda” a lui Amos Oz. Cel mai important scriitor israelian propune prin acest roman al devenirii eroului său Shmuel Asch o posibilă reinterpretare a gestului lui Iuda, cel al cărui nume este de peste două milenii sinomim cu trădarea. Amos Oz își plasează acțiunea în Ierusalimul anului 1959. Shmuel Asch, un tânăr a cărui viață cunoaște schimbări importante într-un timp foarte scurt, își caută propria sa cale, însă devine totodată protagonistul și martorul unor reflecții îndrăznețe asupra evenimentelor care au marcat cursul istoriei și relațiile dintre evrei și creștini pe de-o parte, Israel și lumea arabă pe de altă parte.

c5-lisa-strommeUn roman care ne atrage atenția atât prin pasionala poveste de dragoste pe care o prezintă, cât și prin structura sa atât de meticulos elaborată este „Fata cu fragi” al scriitoarei Lisa Stromme. Titlul romanului, care trimite cu gândul la un tablou al pictorului norvegian Hans Heyerdahl spune de fapt povestea romanțată a întâmplării care ar fi inspirat un alt tablou celebru, „Strigătul” de Edvard Munch. Lisa Stromme își plasează acțiunea în mica așezare de coastă Asgardstrand, prilej de a observa mentalitățile societății norvegiene a acelor timpuri. Povestea este relatată din perspectiva lui Johanne Lien, o tânără cu o condiție socială modestă, însă fascinată de mirajul culorilor și de pictorul Edvard Munch, care, departe de a se bucura de faima de astăzi, era socotit în epocă un smintit, ale cărui lucrări puteau pune în primejdie pe cei care le priveau.

c5-richard-yatesUnul dintre cele mai apreciate volume ale lui Richard Yates, autorul romanului „Revolutionary Road”, este „Paradă de Paște”, povestea vieților a două surori, Sarah și Emily Grimes, două ipostaze ale feminității total diferite. Cititorii vor putea urmări istoricul transformărilor prin care trec cele două eroine din copilărie până la maturitate și vor fi martorii unor întâmplări care îi vor ține captivi în universul romanului până ce vor parcurge și ultima filă a lui.

 Voi ați citit vreunul dintre aceste romane? Ce alte cărți ne-ați recomanda pentru vacanța de Paște?