Există cărți care ne pot crește coeficientul de inteligență după parcurgerea a numai câteva sute de pagini? Probabil că nu. Există însă cărți care ne pot dezvălui lucruri neștiute despre noi înșine și despre lume sau ne pot învăța cum să folosim mai eficient calitățile pe care le avem. Există cărți care au capacitatea de a ne schimba perspectiva asupra universului nostru interior și asupra celui exterior. Însă relația nu poate fi unidirecțională. Cu informațiile din cărți și prin efortul personal putem aduce în actualitate o ipostază mai bună a noastră, să ne modelăm astfel încât să putem trăi în armonie în primul rând cu noi înșine, dar și cu ce este în jur. Beneficiul unui coeficient de inteligență crescut trece așadar în plan secund. Iată, din punctul nostru de vedere, 5 cărți care ne pot face mai deștepți.

5 cărți care ne pot face mai deștepțiInteligența umană nu se datorează numai unui IQ ridicat. Există persoane cu un IQ impresionant, dar care nu au reușit să acceadă la succesul obținut de alții, cu un IQ modest. O situație destul de frustrantă! Succesul acestora din urmă se explică printr-un joc al unor circumstanțe favorabile sau au alte calități ascunse? Un posibil răspuns îl aduce cartea revoluționară a lui Daniel Goleman, „Inteligența emoțională”. Autorul arată cu o mare precizie care este rolul exact al emoțiilor în viața oamenilor. Demonstrația sa a avut un astfel de impact asupra mediului social încât, de la data apariției cărții, în urmă cu 22 de ani, inteligența emoțională a devenit nu numai un domeniu de studiu important în psihologie, ci are și aplicații practice, în viața de zi cu zi. „Oricine poate deveni furios – e simplu. Dar să te înfurii pe cine trebuie, cât trebuie, când trebuie pentru ceea ce trebuie și cum trebuie – nu este deloc ușor”. Cu acest citat din „Etica nicomahică” a lui Aristotel, foarte elocvent, își deschide Daniel Goleman volumul. Autorul ne arată ce importanță au emoțiile pe care le trăim zi de zi și cum pot acestea să fie o rampă de lansare sau o frână. Cum am putea să folosim în favoarea noastră un tumult de emoții (care pare incontrolabil)? Cum am putea îmblânzi și trece sub controlul rațiunii acest „cal sălbatic”, care de multe ori ne face să spunem și să acționăm altfel decât gândim? Răspunsuri foarte aplicate la aceste întrebări găsim în „Inteligența emoțională” a lui Daniel Goleman.

5 cărți care ne pot face mai deștepțiO carte care ne va da mult de gândit este „Gândire rapidă, gândire lentă” a lui Daniel Kahneman. Citind-o, vom avea o adevărată revelație despre chiar mecanismele gândirii noastre. Laureat al unui Nobel pentru economie și unul dintre cei mai reputați psihologi ai lumii, specializat în explicarea modului în care facem judecăți și luăm decizii, Daniel Kahneman descrie în cartea sa (voluminoasă, însă ușor de citit) care sunt sistemele care conduc modul nostru de a gândi. Primul dintre acestea, bazat pe emoții și intuiții, este foarte rapid, al doilea, bazat pe logică și deliberare, mai lent. Erori de judecată, care uneori ne costă scump, sunt bazate pe judecăți emise la repezeală, sub impact emoțional puternic sau „primite de-a gata” prin experiența socială. „Starea voastră de spirit normală este să aveți senzații și opinii intuitive despre aproape tot ceea ce vă iese în cale. Vă plac sau vă displac oamenii cu mult timp înainte de a ști multe lucruri despre ei; aveți sau nu încredere în necunoscuți fără să știți de ce; simțiți că o întreprindere va avea succes fără să analizați” spune Daniel Kahneman. Cartea conține studii realizate de autor pe parcursul mai multor decenii de cercetare. Conține și câteva capitole dedicate antreprenorilor, deși informațiile sunt utile și celor care nu au această preocupare. Despre reacția pe care o avem în fața pierderilor, spre exemplu, aflăm că suntem „proiectați” mai mult să evităm pierderea decât să urmărim câștigul. „Avem un impuls mai puternic să evităm pierderile decât să dobândim câștiguri” afirmă Kahneman. Aceasta se aplică atât în antreprenoriat, cât și într-o relație, când un eveniment resimțit ca pierdere poate fi compensat abia printre-o serie de „câștiguri”.

5 cărți care ne pot face mai deștepțiConsiderat unul dintre cei mai influenți psihologi ai secolului 21 și „cel mai bun detector de minciuni din lumea întreagă”, Paul Ekman a schimbat total perspectiva pe care o aveam despre emoții și relația lor cu expresiile faciale în cartea „Emoții date pe față”. Și impactul acestei cărți a fost unul important. Paul Ekman ne-a învățat să descifrăm harta complexă a emoțiilor exprimate în microexpresii faciale de doar câteva secunde și să înțelegem ceea ce simt oamenii cu adevărat – dincolo de cuvinte. Utilitatea informațiilor din acest volum nu mai trebuie explicată. De la autorități ale guvernului american până la oameni de afaceri, soți înșelați sau jucători de poker, galeria celor care au dorit să învețe să descifreze emoțiile înscrise pe chipul uman a fost vastă și eterogenă. Aceasta pentru că prin cuvinte putem manipula realitatea. Însă microexpresiile faciale spun adevărul „gol-goluț” despre ceea ce simțim în realitate.

5 cărți care ne pot face mai deștepțiFost preşedinte al departamentului de psihologie de la Universitatea din Chicago și câştigător al premiului „Thinker of the Year” în 2000, Mihaly Csikszentmihalyi a devenit una dintre cele mai influente personalități din domeniul psihologiei prin teoretizarea stării de flux în cartea „ Psihologia fericirii”. Aceasta este o stare a conștiinței care presupune implicarea totală în activitatea pe care o facem, ceea ce potențează la maximum creativitatea și este asociată unei stări de euforie. Indiferent că este vorba de munca unui sudor, a unui artist sau de o persoană aflată într-o situație dificilă – un deținut, spre exemplu – starea de flux poate fi experimentată de orice persoană care se dedică 100% scopului pe care-l urmărește, devine una cu el și este implicat atât de profund încât timpul pare să se suspende. Asociată cu un proiect bine definit al vieții, adică subsumată clar obiectivului pe care vrem să-l atingem, starea de flux definește o viață împlinită, înseamnă atingerea fericirii. Căci, așa cum ne spune Mihaly Csikszentmihalyi, nu ceea ce se întâmplă în realitate ne aduce fericirea de fapt, ci modul cum interpretăm noi acea realitate.

5 cărți care ne pot face mai deștepțiAstăzi nu am mai putea concepe viața fără Internet, un instrument atât de prețios în viața de zi cu zi, care ne asigură accesul la informație nelimitată. În „Superficialii. Efectele Internetului asupra creierului uman”, carte finalistă la Premiul Pulitzer în 2011, Nicholas Carr ne arată însă și reversul acestei situații. Printr-o demonstrație tulburătoare, bazată pe o sumă impresionantă de cercetări științifice, autorul ne explică modul în care Internetul a acaparat o bună parte a creierului nostru și a schimbat profund modul în care gândim – și nu neapărat în bine. Faptul că avem acces la informație propriu-zis nelimitată și foarte variată nu înseamnă un plus pentru gradul nostru de inteligență, dacă nu avem și capacitatea de a ne-o însuși. Folosirea fără limite a Internetului ne-a creat noi legături neuronale, iar prin aceasta a influențat chiar modul în care ne raportăm la realitatea de zi cu zi. Interacțiunea cu celelalte persoane este modificată, ne concentrăm mai greu și ne este imposibil să filtrăm cantitatea de informație pusă la dispoziție de Internet. Studiile din domeniul neuroștiințelor citate de Nicholas Carr ne arată cu precizie cum ne pot schimba tehnologiile pe care le folosim însăși fiziologia creierului. Depinde doar de noi ca Internetul să rămână ceea ce ar trebui să fie de fapt – un instrument util în slujba gândirii omului.

Voi ați simțit vreodată că unele cărți v-au „luminat” în probleme esențiale ale vieții? Despre ce autori și cărți puteți spune asta?