Literatura și cinematografia au făcut pereche bună dintotdeauna. Romane celebre au inspirat producții la fel de celebre, iar uneori chiar le-au pus în umbră. Fiecare artă dispune însă de mijloace proprii de expresie astfel încât ar fi nedrept să comparăm cărțile cu filmele sau invers. Dacă în romane personajele pot căpăta o profunzime mai mare, iar spațiul pentru dezbaterea ideilor este practic nelimitat, filmele le completează povestea prin mijloace vizuale specifice, dintre cele mai spectaculoase – mai ales în cazul unei povești fantasy sau SF. Să citim așadar cărțile și să ne bucurăm și de ecranizările lor, în cazul în care ne-au plăcut. Din această confluență a artelor toată lumea are de câștigat. Să descoperim 5 cărți care vor fi ecranizate în 2018.

Trilogia „Labirintul” scrisă de autorul american James Dashner a fost foarte bine primită nu numai de cititorii de cărți din categoria Young Adult, ci și de cei care preferă thrillerele science fiction. Primul volum din seria „Labirintul”, „Evadarea”, a fost 100 de săptămâni în topul New York Times al celor mai vândute cărți Young Adult, iar potențialul său de ecranizare a fost sesizat imediat. După ce primele două volume ale trilogiei au fost ecranizate, în 2014 și 2015, anul acesta va avea premiera pe marile ecrane și „Labirintul: Tratament letal”, peliculă inspirată de volumul care încheie această serie. Filmul va avea premiera în România pe 26 ianuarie, simultan cu lansarea internațională a producției. „Labirintul: Tratament letal” este o distopie, care propune imaginea unei lumi de coșmar, în care oamenii sunt cobaii unui experiment diabolic. În primele două cărți ale seriei, Thomas, protagonistul romanelor, a reușit să depășească proba labirintului, singura lume de care-și aduceau aminte cei captivi acolo, a supraviețuit în Ținutul Pârjolit și alături de prietenii săi luptă pentru combaterea cumplitului flagel care mistuie umanitatea. Acțiunea alertă a cărții aduce promisiunea unui film plin de suspans. Sunt nenumărate răsturnări de situații, culminând cu cea din finalul romanului. Cititorul va decide dacă acesta este frustrant sau doar singurul posibil într-o narațiune guvernată de imprevizibil.

Aventurile lui Peter Iepurașul”, povestea scrisă de autoarea britanică Beatrix Potter la începutul secolului 20 este una dintre cărțile pentru copii cele mai populare în lume. Gustul pentru aventură al lui Peter Iepurașul a fost pe placul copiilor de toate naționalitățile astfel încât volumul vândut în mai mult de 45 de milioane de exemplare a fost tradus în 35 de limbi. Năzdrăvanul Peter, care mai are trei surori, o mamă Iepure și un răposat tată ajuns plăcintă pe masa domnului McGregor, are stofă de lider. Este plin de umor și are o îndrăzneală nefirească pentru specia sa. Categoric, poate fi considerat un iepure super erou și extrem de simpatic! Cartea, care a fost ecranizată în regia lui Will Gluck (care a realizat și comedia „Friends with Benefits”/ „Prietenie cu folos”), va avea premiera în Statele Unite pe 9 februarie, iar în România va putea fi vizionat din 30 martie, anul acesta.

Cincizeci de umbre descătușate”, cel de-al treilea volum al trilogiei „Fifty Shades” de E.L. James, va fi ecranizat la începutul acestui an. Indiferent cât de contestat este stilul volumelor din serie de cei care nu sunt cititori ai genului, trebuie totuși menționat că succesul trilogiei a fost uriaș. Romanele s-au vândut în 125 de milioane de exemplare în toată lumea, au fost traduse în 50 de limbi, iar în Marea Britanie – țara natală a lui E. L. James – s-a înregistrat chiar și un record: Fifty Shades a fost cartea cu cea mai rapidă vânzare din istoria editorială a Regatului. Ecranizarea reprezintă deznodământul poveștii care îi are ca protagoniști pe Ana și Christian. Cei doi par ca au acum tot ce le trebuie pentru a fi fericiți. Se bucură de iubire, bogăție până la opulență și de o relație care pare perfectă – dacă ceea ce s-a întâmplat în trecut ar rămâne acolo. Bineînțeles că nu, pentru că astfel thrillerul erotic ar fi lipsit chiar de substanța sa. Filmul va putea fi vizionat în cinematografele din România chiar în ajun de Ziua Îndrăgostiților, începând cu 9 februarie – o idee care, de asemenea, lasă loc comentariilor.

O continuare a seriei „Millennium”, „Prizonieră în pânza de păianjen” de David Lagercrantz, roman care a condus topurile celor mai bine vândute cărți în Statele Unite și Marea Britanie, va fi ecranizată în toamna acestui an. Urmând îndeaproape acțiunea cărții, filmul promite a fi un thriller plin de suspans. Criminalitate cibernetică, operațiuni guvernamentale ilicite și multe secrete mai periculoase decât armele sunt printre „ingredientele” care au asigurat succesul cărții. Filmul va putea fi vizionat și în cinematografele românești din 10 octombrie.

Embed from Getty Images
Cu Johnny Depp, Eddie Redmayne și Jude Law în distribuție, cel de-al doilea film inspirat de „Animale Fantastice și unde le poți găsi”de J. K. Rowling se anunță una dintre cele mai așteptate ecranizări ale acestui an – cel puțin pentru iubitorii genului fantasy. Aventurile lui Newt Scamander continuă, ba chiar devin mai dramatice odată cu reintrarea în scenă a maleficului vrăjitor Grindelwald (Johnny Depp). Cel care i se poate împotrivi este Albus Dumbledore (Jude Law). Însă, nici chiar acesta nu poate anihila puterea răului fără ajutorul celui care l-a mai înfrânt o dată pe Gellert Grindelwald, fostul său student, Newt Scamander. Aventurile fantastice, pline ființe fabuloase, magie și clasica încleștare între bine și rău sunt potrivite pentru serile de toamnă sau iarnă. Așadar, filmul va debuta pe marile ecrane din România începând cu 16 noiembrie.

Voi ce ecranizare a unei cărți așteptați să vedeți anul acesta?