Într-o lume în care totul mișcă cu rapiditate și ne angrenează și pe noi, fără să vrem, într-o goană nebună spre niciunde, asaltați prin media cu avalanșe de mesaje care ne prezintă fericirea ca pe-un ideal ușor de atins – dacă vom cumpăra cutare marcă de mașină, detergent sau lapte degresat – cuvintele lui Dalai Lama, mesajul său plin de înțelepciune și pace pun o pauză binemeritată. Fericirea nu poate fi căutată în afara noastră, ci în noi, redescoperind și cultivând anumite calități. „Creierul uman este ca o forţă nucleară ce poate fi utilizată pozitiv sau pentru distrugere” spune Dalai Lama, care în cărțile sale ne învață cu blândețe, umor și un spirit foarte persuasiv cum să punem această uriașă forță la treabă. Și nu e nevoie să fim budiști pentru a asculta cuvintele conducătorului spiritual al Tibetului, ci doar interesați de propria noastră evoluție. Iată 5 cărți de Dalai Lama care vă vor produce o adevărată revoluție interioară.

„Dacă mintea voastră rămâne calmă, plină de compasiune și deschisă, starea voastră fizică se menține sănătoasă. Dar dacă mintea voastră este plină de o frustrare constantă, furie, agitație și ură, toate acestea o vor afecta și în final vă vor șubrezi sănătatea” spune Dalai Lama în „Despre fericire, viață și multe altele”, o serie de conversații purtate pe parcursul a douăzeci de ani cu scriitorul indian și discipopul său, Rajiv Mehrotra. Am apelat la citatul de mai sus pentru a evidenția faptul că raportarea înțeleptului budist la problemele lumii moderne este una cât se poate de aplicată și practică. Dalai Lama nu ne vorbește detașat, dintr-un turn de fildeș, despre cum ar trebui să fim și nu suntem. Liderul spiritual tibetan are o perfectă înțelegere a dificultăților pe care le întâmpină omul lumii moderne și, din această perspectivă, ne prezintă calea spiritualității tibetane, puterea meditației și modul în care ne putem găsi echilibrul. Spre exemplu: „O atitudine plină de compasiune ne ajută să comunicăm mai uşor cu semenii noştri şi cu alte fiinţe importante. Ca urmare, vă faceţi mai mulţi prieteni adevăraţi; atmosfera este mai pozitivă, ceea ce vă dă putere interioară. Această putere interioară vă ajută să vă preocupaţi benevol de alte persoane în loc să vă gândiţi doar la voi înşivă” spune Dalai Lama în acest volum.

O carte foarte utilă și cu o abordare neobișnuită, „Emoții vindecătoare. Dialoguri cu Dalai Lama despre rațiune, emoții și sănătate” de Daniel Goleman reprezintă o întâlnire a gândirii orientale cu cea occidentală, într-un sclipitor schimb de idei. Oameni din mediul academic occidental, experți în psihologie, fiziologie, medicină comportamentală și filozofie s-au întâlnit cu practicanți ai meditației budiste, în prezența lui Dalai Lama, pentru a înțelege mai bine relația dintre sănătate și experiența emoțională. Dialogul dintre știință și budism s-a dovedit a avea beneficii și pentru o parte și pentru cealaltă, dar mai ales pentru cititori, care vor avea astfel o perspectivă complexă – lumea emoțiilor văzută prin prisma spiritualității tibetane. Ținând cont ca psihologii și biologii occidentali au început să înțeleagă legăturile dintre stările emoționale și sănătate abia de câteva decenii, este foarte importantă opinia gânditorilor budiști asupra acestui subiect, dat fiind că sunt conștienți de capacitatea de vindecare a minții de mai bine de două mii de ani.

Calea spre iluminare”, carte scrisă de Sanctitatea Sa Dalai Lama împreună cu profesorul emerit de studii tibetane și budiste Jeffrey Hopkins se adresează tuturor celor care vor să înțeleagă principiile budismului și modul practic de aplicare a lor în viața de zi cu zi. După ce este creionat cadrul budist al practicilor spirituale și particularitățile budismului tibetan și a celui indian, autorii descriu pașii concreți care trebuie urmați de un practicant de nivel inițial, mediu sau superior. O carte despre iluminare poate stârni suspiciune în lumea de azi, dominată de necesități imediate și concrete. Violența și haosul sunt mai exacerbate ca oricând. Iar din perspectiva autorilor „neorânduiala minții” și „insuficienta preocupare pentru iubire” sunt cauzele principale ale acestei stări de fapt. Cultivarea altruismului și a toleranței ar schimba lumea în care trăim, iar această schimbare ar porni de la fiecare om. Autorii ne arată că „fericirea nu își are sursa doar în circumstanțe externe; ea se naște, în principal, din atitudinea interioară”. Dar și sănătatea și boala, la fel ca starea generală a societății „sunt strâns legate de procesele noastre mintale” ne mai spune Dalai Lama în acest volum.

În „Forța binelui – Viziunea lui Dalai Lama pentru lumea de azi” de Daniel Goleman, liderul spiritual tibetan ne vorbește de „revoluția bunătății” și de modul în care, prin educația inimii, ne putem vindeca nu numai pe noi înșine, dar și Pământul. Aflăm din această carte că din rutina zilnică a liderului spiritual tibetan, pe lângă meditație, mai este inclus și buletinul zilnic de știri al BBC, pe care Dalai Lama îl ascultă dimineața, la ora 5.30, când ia micul dejun. „Aud știri despre crime, corupție, abuzuri, oameni violenți” se confesează Dalai Lama. Aceasta este imaginea lumii de azi. Putem însă construi o lume așa cum ne dorim, care să acționeze ca o contraforță a binelui. Rețeta înțeleptului tibetan este simplă: „Această forță se naște prin combaterea energiilor din interiorul minții umane care guvernează negativitatea. (…) Pentru a reînnoi viitorul, în ciuda proastei alcătuiri a trecutului, trebuie să ne transformăm mintea — să slăbim forţa emoțiilor distructive și, în consecință, să ne consolidăm natura mai bună”. Cartea ne arată într-un mod concret cum revoluția interioară a fiecăruia poate avea repercusiuni asupra lumii în care trăim.

Datorită progresului tehnologic, al facilităților puse la dispoziție de tot felul de device-ul moderne, nivelul de trai al multor oameni, din diferite colțuri ale lumii, a crescut. Însă confortul nu este sinonim cu fericirea, iar oamenii continuă să sufere de singurătate, frustrări și anxietate. În „Calea budismului tibetan. Sfârșitul suferinței și descoperirea fericirii”, Dalai Lama explică modul în care religia poate contribui la starea de bine a lumii, concentrându-se asupra căilor budismului tibetan. Interesant este faptul că Dalai Lama are o abordare foarte „democratică” în ce privește varietatea religiilor. Diversitatea oamenilor a impus și o diversitate a credințelor religioase, acestea având ca scop armonizarea omului cu sine însuși și cu lumea, în baza unor principii care se află cumva deasupra ei. Indiferent cărei rase îi aparțin, oamenii sunt toți membri ai aceleiași familii umane, iar necesitățile lor sunt comune: „Toate fiinţele umane caută în permanenţă să găsească fericirea, să depăşească problemele şi să evite suferinţa”. Principiile budismului tibetan detaliate de autor în acest volum pot constitui o cale pentru eliberarea minții de emoțiile negative, distrugătoare și atingerea unei stări de armonie.

Voi sunteți interesați de învățăturile lui Dalai Lama?