Pe 8 Martie, femeile sunt din nou personajele principale ale zilei. Dacă vrem să le răsfățăm pe mamele, fiicele, prietenele sau iubitele noastre o putem face, desigur, în multe feluri. Le putem dărui diverse lucruri prin care să le sugerăm cât de mult înseamnă pentru noi, dar, și mai bine, le-am putea face cadou o carte. Aceasta pentru că, dacă ne orientăm spre alegerea potrivită, o carte ne poate oferi satisfacții de multe tipuri, beneficii nemateriale și neperisabile: idei care pot schimba perspectiva asupra vieții și bucurii de ordin spiritual, adică satisfacții pe termen lung. În acest sens, iată sugestiile noastre de 5 cărți de dăruit de Ziua Femeii.

Pentru o iubitoare de literatură clasică (mai ales, dar nu neapărat) o carte care i-ar aduce bucurie este „Femeia la treizeci de ani” de Honoré de Balzac. De fapt, o reîntoarcere din când în când la clasicii literaturii universale poate fi un exercițiu util pentru fiecare dintre noi. Vom fi răsplătiți cu vârf și îndesat, iar aceasta simțim și după lectura romanului titanului literaturii franceze. Marchiza Julie d’Aiglemont este eroina acestei cărți, care ne propune să medităm la subiecte actuale în orice epocă, nu numai la începutul secolului al 19-lea, când are loc acțiunea cărții. Fiică dornică să cunoască dragostea adevărată în ciuda sfaturilor părintelui ei, soție dezamăgită de mariajul pe care chiar ea l-a dorit, amantă pasională sau mamă, Julie sintetizează în destinul ei toate posibilele ipostaze din viața unei femei. Recunoscut ca unul dintre marii creatori de tipuri umane în domeniul literar, Balzac surprinde cu finețe psihologică și în mod realist destinul unei femei de la tinerețe și până la crepuscul, trecând, bineînțeles, prin „frumoasa vârstă de treizeci de ani, culme poetică a vieții unei femei”. Romanul lui Balzac este o lectură plăcută, fie că suntem aproape de această vârstă, fie că am trecut binișor de ea.

O carte care este echivalentul unei declarații neconvenționale de dragoste este „De ce iubim femeile” a lui Mircea Cărtărescu. Carte numai bună de dăruit de 8 Martie celor care nu au citit-o încă, „De ce iubim femeile” este, prin cele 21 de povestiri conținute, cu și despre femei, o confesiune a autorului și un omagiu adus reprezentantelor sexului frumos. Fiecare povestire cuprinde imaginea unei femei așa cum a perceput-o autorul de-a lungul a diferite vârste și etape ale vieții. Sunt povestiri în care duioșia și tandrețea față de femei răzbat de dincolo de notații mai dure. Indiferent de vârstă, culoare a părului sau personalitate, femeile din povestirile lui Cărtărescu sunt un melanj de candoare și îndrăzneală și au o aură magică deși trăiesc sub teroarea concretului și a imediatului. Până la urmă, „De ce iubim femeile”? Autorul ne spune foarte clar, în povestirea cu același nume: „Pentru că sunt femei, pentru că nu sunt bărbaţi, nici altceva. Pentru că din ele-am ieşit şi-n ele ne-ntoarcem, şi mintea noastră se roteşte ca o planetă greoaie, mereu şi mereu, numai în jurul lor.”

Pentru multe cititoare o carte reprezintă oportunitatea de a descoperi lumi noi, pe care altfel nu le-ar putea cunoaște, o evadare din realitate și cotidian într-o lume plină de fascinație, unde totul este posibil. Dacă pentru o astfel de femeie căutăm un cadou potrivit de 8 Martie, atunci mai mult ca sigur ar fi încântată să citească „Din inima Africii” de Karen Blixen. „Am avut o fermă în Africa, la poalele colinelor Ngong. Ecuatorul taie de-a curmezișul peste aceste înălțimi, iar ferma se găsea la o altitudine de peste șase mii de picioare. În timpul zilei simțeai că te afli sus, aproape de soare, în schimb zorii de zi și serile erau limpezi și liniștite, iar nopțile reci.” Astfel își începe cartea Karen Blixen, autoare nominalizată în câteva rânduri la premiul Nobel pentru literatură. Volumul nu este unul de ficțiune, pentru că autoarea de origine daneză a trăit 17 ani în Kenya, unde a avut o plantație de cafea, pe care ulterior a pierdut-o. Karen Blixen este o povestitoare remarcabilă, iar cititorii acestei cărți în care autoarea dezvăluie tot ce a însemnat experienta kenyana pentru ea vor fi în primul rând seduși de imaginea Africii. Scriitura lui Karen Blixen are o încărcătură emoțională foarte puternică, ce transpare printre rânduri. Până la sfârșitul cărții cititorii se vor îndrăgosti de parfumul acestei Africi coloniale, de obiceiurile localnicilor și pitorescul șefilor de trib, de peisaje și animale exotice. Și vor suferi alături de scriitoare de tot ce a însemnat intervenția europenilor asupra acestei civilizații. „Din inima Africii” a avut parte de o ecranizare celebră, în regia lui Sydney Pollack, cu Meryl Streep și Robert Redford. Și chiar dacă am văzut filmul, cartea lui Karen Blixen, mărturie emoționantă a experienței sale africane merită citită.

Pentru pasionatele de biografii o carte pe care o putem dărui de 8 Martie fără teama că vom da greș cu alegerea făcută este Ecaterina cea mare & Potemkin. O poveste de dragoste imperială” de Simon Sebag Montefiore. Biografia așază sub ochii cititorilor două personalități istorice cu vieți de roman, doi coloși care au influențat cursul evenimentelor lumii și în a căror intimitate putem pătrunde prin intermediul lui Simon Sebag Montefiore. Grigori Potemkin și Ecaterina – Mare Ducesă a Rusiei în momentul când acesta a cunoscut-o și a intrat în grațiile ei, Țarină a Rusiei ulterior – au avut pe parcursul a trei decenii o relație uluitoare. S-au susținut reciproc în ambițiile politice, s-au iubit cu pasiune, iar Montefiore este unul dintre istoricii care susțin că au fost legați chiar și printr-o căsătorie secretă. Au avut o prietenie afectuoasă și solidă și după ce pasiunea s-a mai estompat – ceea ce era inevitabil ținând cont de apetitul sexual al Ecaterinei, despre care se vorbea destul în epocă. Simon Sebag Montefiore nu scrie însă o biografie romanțată, ci ne oferă o imagine cuprinzătoare și exactă din punct de vedere istoric a rolului pe care l-a avut Ecaterina cea Mare în extinderea Imperiului Rus și impunerea sa ca mare putere. De asemenea, Montefiore ni-l prezintă pe Potemkin cu toate calitățile sale de mare om de stat, inteligent și abil, dar totodată surprinde și viața aristocrației ruse a secolului al 18-lea.

Dacă femeia pe care dorim să o surprindem cu un cadou plăcut de 8 Martie este amatoare de romane de dragoste avem de unde alege. Oferta de carte de acest gen a fost foarte generoasă în ultima vreme. Ne-am putea orienta însă spre unul dintre cele mai frumoase romane de iubire pe care le are literatura română – „Maitreyi” de Mircea Eliade. Cine nu a citit încă acest volum va putea descoperi o poveste de dragoste inspirată de o întâmplare trăită de scriitor (deși, după ce cartea a devenit celebră nu numai în România, ci și peste granițe, Maitreyi a oferit peste timp o replică, printr-un alt roman, care lasă să se înțeleagă că ficțiunea este mai bogată decât substratul real al faptelor petrecute la Calcutta). „Maitreyi” este un roman care seduce cititorul prin erotismul profund, autenticitatea „radiografiei” pasiunii trăite de autor, cât și prin surprinderea atmosferei Calcuttei anilor 30, prin exotismul narațiunii care include notații despre lumea Indiei, tradițiile și obiceiurile ei.

Voi ce carte ați alege dintre acestea pentru a o dărui de 8 Martie?