Fără îndoială sporturile, indiferent de natura lor, au reușit să captiveze și să fascineze milioane de oameni de-a lungul timpului. De la atleții Greciei antice și până la marii sportivi ai zilelor noastre, îi privim cu respect și admirație pe cei care reușesc performanțe în acest domeniu. Iar pasiunea cu care este trăită o competiție sportivă atinge uneori limite extreme. Să ne gandim la zecile de mii de oameni care cântă la unison imnul echipei preferate de fotbal, se îmbracă în culorile ei și transformă în sărbătoare națională o victorie. Însă ce face ca sportul să fie atât de captivant? Un posibil răspuns oferit de psihologi este că ritualul jocului din arena sportivă conține unele dintre cele mai profunde lecții ale vieții. Paddy Steinfort, fost jucător de fotbal și unul dintre antrenorii australieni de renume, este de părere că, în sport ca și în viață, este vorba despre a ieși învingător. Însă acesta este numai un aspect al lucrurilor. Sportul ne mai vorbește despre solidaritate, sacrificiu, despre rolul unui lider de a conduce spre victorie și nu în ultimul rând despre capacitatea de a transforma orice eșec în treaptă spre succes. Iată 5 cărți pentru iubitorii sportului. Să le răsfoim împreună.

  1. A alergat 50 de maratoane, în 50 de state, în 50 de zile consecutive, a câștigat un ultramaraton desfășurat în Valea Morții, la o temperatură de 49°C și a participat la primul maraton la Polul Sud. „Cel mai faimos ultramaratonist al lumii”, așa cum este numit de New York Times, americanul de origine greacă Dean Karnazes a strâns toată experiența sa de alergător pe distanțe lungi in cartea „Ultramaratonistul”. Este impresionantă și o sursă de inspirație pentru mulți – sportivi sau nu – puterea acestui atlet de a se automotiva pentru a-și depăși constant limitele. „Ultramaratonistul. Confesiunile unui alergător de noapte”, scrisă într-un stil plin de umor, poate fi citită exact ca un roman de aventuri. Niciun pasionat de sport nu o va putea lăsa din mână până nu va parcurge și ultima filă. De asemenea, cititorii pot învăța lecții importante de viață de la Dean Karnazes, izvorâte din propria sa experiență. Spre exemplu, atletul vorbește și despre necesitatea forței psihice și spune că „prima jumatate a cursei o alergi întotdeauna cu ajutorul corpului, iar cea de-a doua, cu ajutorul minții”.
  2. O altă carte impresionantă pentru toți aceia care știu ce înseamnă să înfrunți înălțimile munților este „În aerul rarefiat” a lui Jon Krakauer. Volumul tradus în 25 de limbi și ajuns pe lista scurtă pentru premiul Pulitzer descrie evenimentele care au premers deciziei autorului de a participa la una dintre cele mai dramatice expediții pe Everest, în urma căreia opt persoane și-au pierdut viața. Între acestea s-a numărat și celebrul ghid Rob Hall, cel care a condus expediția. Cartea scrisă de Jon Krakauer impresionează atât prin descrierea teribilei încercări pe care o reprezintă înfruntarea înălțimilor Everestului, mai ales pe timp de furtună, cât și fina observație a psihologiei alpiniștilor.
  3. O carte care va trezi interesul celor pasionați de sport și nu numai este „Născuți pentru a alerga” a lui Christopher McDougall. Povestea acestei cărți, care urmărește stilul de viață al tribului de indieni Tarahumara, renumiți pentru rezistența la alergări lungi pe teren accidentat, demolează multe dintre prejudecățile moderne. Autorul, căruia medicul îi interzisese să mai alerge, a reușit, învățând de la indieni, nu numai cum să practice acest sport fără să se accidenteze, dar și să înțeleagă că performanța ține mai mult de stil și nu de calitatea pantofilor de sport.
  4. O carte pe care fiecare pasionat de fotbal o va citi cu plăcere și în care probabil se va regăsi este „Febra stadioanelor”, eseul autobiografic al britanicului Nick Hornby. Autorul urmărește nașterea pasiunii sale pentru fotbal și modul cum viața sa a devenit legată aproape obsesiv de cea a echipei de fotbal Arsenal. Cartea poate fi citită și ca o „radiografie” a fenomenului „sportului-rege” din Anglia. Chiar și cei care nu sunt pasionați de fotbal vor putea descoperi în cartea semnată de Nick Hornby informații interesante despre modul în care sportul poate influența viața unei societăți, până la cele mai înalte niveluri.
  5. Una dintre cele mai apreciate biografii ale unei personalități sportive, desemnată de revista Time Cartea anului 1998 (la secțiunea nonficțiune) este „Regele lumii: Muhammad Ali, ascensiunea unui erou american” a scriitorului american David Remnick. Cu o prefață de Salman Rushdie, cartea urmărește momentele importante ale vieții uneia dintre cele mai fascinante figuri ale sportului din toate timpurile, Muhammad Ali. Volumul semnat de David Remnick și considerat de Salman Rushdie „o capodoperă a portretisticii și reportajului” conturează o imagine complexă a legendei americane Cassius Clay, cel care avea să devină regele ringului, dar și una dintre cele mai influente voci ale societății americane.

Pe voi ce cărți despre sport sau sportivi celebri v-au impresionat cel mai mult?