Pe 23 mai are loc premiera mondială a unuia dintre cele mai așteptate filme ale anului, Solo. Un spin-off din universul Star Wars, Solo îl are drept erou pe cel mai popular și iubit de fani personaj din celebra saga SF, Han Solo. Cu acțiunea plasată în tinerețile tumultuoase ale îndrăgitului protagonist, pelicula se anunță deja un hit în ciuda controverselor legate de regizorul ei: Phil Lord și Christopher Miller, primii aflați la cârma filmului, au fost concediați de Disney din cauza viziunii înclinate spre comedie și improvizație, care nu rima deloc cu subiectul peliculei. Legendarul Ron Howard a fost numit rapid în locul lor, acesta reușind să redreseze situația. Suntem siguri că toți fanii Star Wars vor umple sălile de cinematograf și le dedicăm tot lor (și nu numai) următorul articol: 5 cărți Star Wars pe care să le citești cât aștepți să afli ce aventuri ne mai pregătește Disney.

5 cărți din universul Star Wars pe care să le citești acumLa finalul epicului „Întoarcerea lui Jedi”, suntem lăsați cu impresia că Rebelii au câștigat și că Imperiul este pus la pământ. În realitate, ceea ce urmează în perioada dintre „Return of the Jedi” și „The Force Awakens” e un complicat război civil, în care forțele imperiale se unesc sub conducerea Amiralului Thrawn, unul dintre cele mai populare și complexe personaje din universul Star Wars. Pregătește-te pentru revenirea lui Han Solo pe marile ecrane cu „Viziuni din viitor” al lui Timothy Zahn. Unul dintre cei mai populari autori de cărți din universul Războiul Stelelor, Zahn s-a specializat în epopeea lui Thrawn, acesta devenind sub bagheta sa un personaj la fel de bine șlefuit precum Împăratul și chiar Darth Vader. În prima carte de pe lista noastră, Thrawn e mort, dar zvonurile că a fost reînviat aprind forțele rămase ale Imperiului. Luke, Han și Leia trebuie să lupte pentru a restabili pacea în Galaxie, ajutați fiind și de Mara Jade. Scrierile lui Zahn sunt complexe, punând accent pe umanitate, pe caractere complicate, dar realiste; eroilor li se conferă și trăsături negative și nu toți membrii Imperiului sunt malefici, ceea ce face ca povestea să fie și mai captivantă.

5 cărți din universul Star Wars pe care să le citești acum

Am văzut ce s-a întâmplat după ce Luke îl învinge pe Împărat, să ne ocupăm acum de intervalul de timp rămas neexplorat între Episoadele III și IV ale celebrei saga cinematografice. După ce Anakin devine Darth Vader, Palpatine preia frâiele Galaxiei, instaurând teroarea în toate colțurile ei. Bineînțeles, o scânteie de revoltă se aprinde din nou, accentul fiind pus acum pe personaje din serialul animat Star Wars Rebels. Este vorba despre Hera și Kanan, despre care abia așteptăm să aflăm cum s-au întâlnit în „A New Dawn: Star Wars” de John Jackson Miller. Miller se remarcă prin intriga abil construită, răsturnările tulburătoare de situație și personajele complexe, cu dialoguri sclipitoare și un umor ce a făcut celebră seria. Hera și Kanan au potențialul de fi la fel de îndrăgiți precum Han, Leia și Luke, așa cum a dovedit-o Star Wars Rebels și a doua carte de pe lista noastră.

5 cărți din universul Star Wars pe care să le citești acumDacă te-ai întrebat constant cum a reușit victoria fabuloasă a Rebelilor împotriva Împăratului să se transforme în situația tensionată, disperată din The Force Awakens, trilogia scrisă de Chuck Wendig este cel mai bun răspuns. Îți recomandăm azi Empire’s End, a treia și ultima carte din seria lui Wendig, ce face legătura cu Episodul VII. Planeta Jakku se află în centrul atenției acum, iar pilotul Norra Wexley și banda ei de mercenari sunt trimiși de Leia să distrugă ultimele rămășițe ale Imperiului. Însă lupta lui Norra e personală, o răzbunare pentru soțul ucis, ceea ce o face cu atât mai dificilă. De partea cealaltă se află Marele Amiral Rae Sloane, cel mai căutat criminal de război. Han și Leia așteaptă primul lor copil, viitorul Ben Solo, așa că sunt nevoiți să se retragă, lăsând spațiu de desfășurare noilor și captivantelor personaje ale lui Wendig. Cu un stil epic ce amintește mai mult de filme decât titlurile de mai sus, cu protagoniști ce cresc, ajungând aproape de inima cititorului, al treilea titlu de pe lista noastră de cărți Star Wars dovedește că există în continuare o mulțime de aventuri ce pot fi exploatate în cel mai iubit univers cinematografic.

5 cărți din universul Star Wars pe care să le citești acum

Trecerea în neființă a fantasticei Fisher a făcut din Leia un personaj chiar mai legendar, așa că o carte ce o are drept protagonistă trebuia neapărat să se regăsească pe lista noastră. „Bloodline” e ultimul pas literar înainte de a păși în plin teritoriu al „Trezirea forței”. Forțele Rebelilor au câștigat din nou în fața Imperiului în Bătălia din Endor, dar lucrurile s-au schimbat mult de atunci. Apar loialiști ai Imperiului și politicieni corupți care amenință democrația. Leia e acum Senator, luptând pentru a menține fragila pace, dar reputația sa continuă să fie tulburată de faptul că e unica fiică a temutului Darth Vader. Claudia Gray conturează în Bloodline o lume mai politizată, în care accentul nu e neapărat pus pe bătălii eroice, ci pe analiză fină și pe jocuri de culise. Ascensiunea Primului Ordin va fi explicată pe îndelete, oferindu-ne tot contextul de care avem nevoie pentru a înțelege ceea ce se întâmplă în noile filme ale seriei.

5 cărți din universul Star Wars pe care să le citești acumCum am fi putut încheia lista de cărți Star Wars dacă nu cu cel mai fascinant și mai adulat personaj din univers, Darth Vader? Imediat după „Răzbunarea Sith”, cel mai puternic cavaler Jedi, considerat a fi Alesul, speranța Galaxiei, e plâns, mort pe planeta Coruscant. Însă Anakin trăiește, deși într-o formă mutilată, plină de ură și dorință de răzbunare, în persoana lui Darth Vader. The Rise of Darth Vader de James Luceno îl poartă pe controversatul personaj pe tot cuprinsul Galaxiei, vânând ultimii Jedi și susținând astfel instalarea dominației complete a Împăratului. Întunecată, profundă, cartea spune povestea unui suflet torturat, a antieroului care a transformat Star Wars în fenomenul care este azi. Însă speranța pâlpâie fragil, dar promițător: gemenii lui Anakin și Padme Amidala trăiesc, și întreaga galaxie aflată de partea luminoasă a Forței trebuie să facă tot posibilul pentru a-i menține în viață, ascunși de ferocele lor tată.

Tu ce părere ai despre aceste cărți Star Wars? Le vei adăuga colecției tale? Te numeri printre numeroșii fani ai aventurilor dintr-o galaxie aflată departe, departe?