Mai jos aveţi cinci cărţi care au şocat publicul prin limbajul explicit, scenele de amor, abuzurile psihice sau descrierea realităţii pe care, uneori, refuzăm să o acceptăm.

Toni Morrison – Preaiubită, 1987

preaiubitaÎn anul 1987, romanul a câştigat premiul Pulitzer pentru fascinantul mod în care este prezentată povestea unei mame, bântuite de moartea copilului ei. Este o poveste tulburătoare ce reaminteşte „omului modern” de greutăţile vieţii de sclav ai celor de culoare din America, in special.

Romanul are la bază povestea reală a unei sclave care îşi ucide propriul copil cu gândul că îl va scăpa de o viaţă dusă în sclavie. Câştigătoarea premiului Nobel provoacă cititorul să reziste poveştilor brutale îmbinate cu măestrie cu elemente horror. Cartea a fost adăugată pe lista cărţilor interzise ale Asociaţiei Americane a Bibliotecarilor.

Margaret Atwood – Povestea slujitoarei, 1985

povestea slujitoareiEste romanul cel mai bun al scriitoarei canadiene, din punctul de vedere al criticilor. O distopie sumbră despre instaurarea violentă a unui regim teocratic creştin şi abuzurile comise asupra femeilor, ajunse să fie private de toate drepturile şi libertate.

Ne vom aduce puţin aminte de distopia imaginată de Orwell în cartea sa “1984”. Însă, în această nouă formă de guvernământ, femeile ajung să îşi piardă identitatea, iar locul lor în societate fiind foarte bine delimitat pe postul de „slujitoare”.

În 2006 cartea a fost interzisă în mai multe şcoli din Texas după ce un părinte a depus mai multe plângeri din cauză ideilor promovate în carte. Părintele a susţinut că romanul jigneşte creştinismul.

Alice Walker – Culoarea purpurie, 1982

purpurieUn alt roman care, în anul 1983, a fost distins cu premiul Pulitzer, o carte cult recomandată pentru toate generaţiile, un clasic al literaturii feministe.  Firul narativ urmăreşte evenimente care se petrec în America anilor 1930.

Sexism, rasism, excluziune socială şi multe alte teme care au măcinat pe interior, treptat, societatea americană. Cartea este scrisă sub forma unor scrisori între două surori afro-americane, Celie şi Nettie. Celie este o fetiţă care a cunoscut abuzurile de toate formele din sânul familiei, iar sora sa fiind singura persoană în care îşi poate pune încrederea.

Cartea a fost interzisă în şcoli şi multe librării din Statele Unite din cauza libajului explicit, violent şi a abuzurilor descrise în carte.

Henry Miller – Tropicul cancerului, 1934

tropicul canceruliA fost publicată pentru prima oara în Franţa, fiind interzisă mai bine de un sfert de secol în Statele Unite. Este o combinaţie de biografie şi ficţiune, iar povestea gravitează în jurul unui tânăr scriitor american refugiat în Parisul anilor ’30. Cartea diferă complet de tot ceea ce aţi citit, limbajul deocheat depăşeşte cu mult aşteptările.

Imaginaţi-vă Parisul anilor 1930, prin ochii scriitorului american ce bântuie prin barurile cu băuturi ieftine, bordeluri cu femei uşoare, iar stilul în care sunt descrise toate scenele de sex capătă valenţe considerate de cititor dezgustătoare.

D.H. Lawrence – Amantul doamnei Chatterely, 1928

lawrencePovestea de dragoste dintre o domniţă din lumea bună şi iubitul ei, un muncitor din clasa de jos, a stârnit controverse aprinse în perioada în care a fost lansată.  Cartea a fost interzisă în Statele Unite din anul 1929 şi până în anul 1959, iar până în 1960 și în Regatul Unit a fost în mare parte cenzurată.

Sunt cărţi care au îngrozit cititorii, i-au provocat sau le-au deschis mai bine ochii asupra problemelor reale pe care le avem de înfruntat ca indivizi. Vouă care v-a atras atenţia cel mai mult?