Ultimele luni nu au fost deloc lipsite de evenimente editoriale. Titluri importante de cărți anunțate de editori și așteptate cu nerăbdare de cititori au apărut pe rafturile librăriilor sau la târgurile de carte desfășurate recent. Numai bine, ca să avem ce citi în zilele libere de sărbători! Să descoperim 5 titluri noi de cărți pe care nu trebuie să le ratezi.

Romanovii 1613 – 1918

Un eveniment editorial al finalului de an 2017 este apariția volumului „Romanovii 1613-1918” de Simon Sebag Montefiore. Cu un incontestabil talent de romancier, istoricul britanic ne prezintă saga unei dinastii care, prin destinul ei măreț și tragic s-a aflat întotdeauna nu numai în atenția specialiștilor, ci și a cititorilor. Lumea Romanovilor, așa cum o descrie Montefiore, fascinează. Este un cumul de portrete memorabile, care au acționat pe scena istoriei, nu întotdeauna în cel mai onest mod. Istoria lor este presărată de rivalități, intrigi și comploturi, de asasinate și extravaganțe de tot felul, inclusiv sexuale.

De la ascensiunea Romanovilor, din timpul lui Ivan cel Groaznic și până la punctul terminus al acestei dinastii, pe vremea lui Rasputin, istoricul urmărește istoria celor „mai prodigioși făuritori de imperii de la mongoli încoace”. „Făurirea unui mare imperiu a fost în sângele fiecărui Romanov”, ne spune Montefiore, care analizează și modul în care puterea absolută a corupt mentalitățile acestora. Definiție a grandorii și despotismului, „parabolă a nesăbuinței și aroganței puterii absolute”, istoria Romanovilor realizată de Montefiore combină precizia datelor istorice cu atmosfera unui palpitant roman de aventuri din care nimic nu lipsește.

Fiica ascunsă

O altă carte pe care ne-a adus-o sfârșitul de an 2017 este „Fiica ascunsă” a Elenei Ferrante. Pentru fanii scriitoarei – și nu puțini la număr – acesta a fost un nou prilej de a „capitula” în fața harului ei de mare povestitoare și de a redescoperi o nouă interpretare a temelor care sunt pilonii construcțiilor sale literare – fără însă să avem sentimentul că se repetă. Maternitatea și relația mamă-fiică, încercarea de eliberare de mentalități care constrâng, transmise și acestea din generație în generație și descoperirea sensului destinului unic și irepetabil sunt teme exemplificate de autoare prin povestea Ledei, o femeie ajunsă în plină maturitate, care a trecut printr-un divorț și trăiește în prezent departe de fiicele sale.

 

Libertatea de care se bucură eroina lui Ferrante este însă numai aparentă, pentru că trecutul, cu toate rănile sale nevindecate, este încă prezent și în mintea și în sufletul protagonistei. Prin întâlnirea cu Nina, o tânără napolitană pe care Leda o cunoaște în vacanță, viața pare să-i fi așezat acesteia din urmă o oglindă în față. Nina este replica sa din tinerețe, prizonieră în propria sa viață, victimă a alegerilor pe care le-a făcut, rod al mentalităților de care nu poate să se elibereze. În stilul lui Ferrante, această întâlnire este un prilej de adâncire în reflecții asupra sensului vieții și a lecțiilor pe care le oferă trecutul.

Prințul de hârtie

Din categoria Young Adult, o apariție așteptată a fost „Prințul de hârtie”, cel de-al doilea volum din seria Familia Royal semnat de Erin Watt. Cartea merită citită de toți cei care sunt curioși să vadă ce s-a întâmplat cu frații Royal după plecarea Ellei. Cititorii vor avea o surpriză din partea lui Callum, care va dezvălui noi laturi ale personalității sale, iar Reed, vom constata, este mult mai atrăgător când lasă garda jos și, în ciuda mentalității bărbaților din familia sa, lasă să transpară sentimentele pe care le are pentru Ella.

Wild Cards

Cei care apreciază genul SF vor fi încântați de apariția unui nou volum ai cărui protagoniști sunt supereroi, mutanți ajunși să dezvolte diferite puteri datorită unei arme biologice trimise de pe altă planetă. „Wild Cards” este un volum editat de George R.R. Martin și la care au colaborat mai mult de 25 de autori de literatură SF. Acțiunea cărții se desfășoară imediat după cel de-al doilea război mondial, când un virus care modifică ADN-ul uman este eliberat deasupra New York-ului, aducând sfârșitul lumii așa cum era cunoscută până în acel moment. Galeria personajelor puse în scenă de autori este impresionantă prin imaginația fără limite a acestora. Supereroii lui George R.R. Martin au cele mai variate abilități – de la capacitatea de manipulare mentală, cea de a deveni invizibil și până la posibilitatea de a absorbi orice formă de energie și a o transforma într-o armă. Iar universul în care se mișcă, deși cu accente fantastice, violent și întunecat are totuși și elemente realiste (marca George R.R. Martin), iar pe alocuri și umor.

Trei metri deasupra cerului

O altă carte din categoria Young Adult care a cunoscut un impresionant succes internațional și care a fost publicată și în România în ultimele luni este romanul „Trei metri deasupra cerului”, de Federico Moccia. Scriitorul italian propune o versiune modernă a unei povești clasice de dragoste, cu protagoniști incompatibili din cauza claselor sociale din care provin și a mentalității pe care au deprins-o. Acesta este și motorul tensiunii narative a romanului și ceea ce asigură suspansul. Atrăgător, arogant și curajos până la limita bravadei, Step este un tânăr care poate seduce cu ușurință fetele. Nu este de mirare că Babi, o tânără care trăiește după reguli bine stabilite, fără să iasă din cuvântul părinților, se îndrăgostește de el.

Relația dintre ei pare să nu aibă la început nicio șansă, pentru că Step este insistent într-un mod agresiv și violent în mod gratuit. Descoperim ulterior că acesta este doar un scut prin care se protejează, pe care l-a dezvoltat în timp, pentru a nu fi rănit. Romanul câștigă prin ritmul alert și acțiunea intensă, prin faptul că nu este previzibil și își surprinde la final cititorii, deși unii dintre aceștia ar putea găsi stilul lui Federico Moccia un pic simplist.

Ce cărți recent lansate ați adăuga pe lista celor de neratat?