O vacanță mare reușită pentru cei mici are întotdeauna un „buchet” de ingrediente dintre cele mai diverse – călătorii în țară sau străinătate, mult timp de joacă și întâlniri cu prietenii. Printre aceștia din urmă se pot număra și câteva cărți alese cu grijă, de care micii cititori să-și aducă aminte cu plăcere chiar și atunci când vor fi adulți. Iată sugestiile noastre pentru 5 cărți de copii numai bune de citit în vacanța mare.

  1. O carte care va aduce multă bucurie copiilor și suntem convinși că și părinților este volumul „Aventurile lui Sacha in Castelul Fermecat
5 cărți pe care copilul tău să le citească în vacanța mare

Aventurile lui Sacha

de Iulian Tănase, cu ilustrații de Alexia Udrişte. Cartea va încânta cu fiecare pagină răsfoită, atât datorită poveștii, cât și ilustrațiilor care o completează într-un mod foarte sugestiv. Modul de a privi lumea al unui copil, imaginația sa transformă miraculos universul domestic într-unul fantastic. În compania lui Sacha, un băiețel de patru ani și a tatălui lui, micii cititori vor avea parte de aventuri incredibile, emoționante sau amuzante, care îi vor face să râdă deseori, iar uneori să plângă. Când a împlinit patru ani, Sacha a primit în dar de la tatăl său un castel fermecat. Sub privirea copilului, peisajul domestic al casei se transformă într-unul fantastic, casa devine castel, sub banala înfățișare a creioanelor colorate se ascund serpi ușor anchilozați, scaunele sunt vulpi care abia așteaptă să se joace, iar farfuriile cu supă devin lacuri și mări numai bune de explorat. În acest univers fantastic, aventurile sunt la fiecare pas, un prilej numai bun pentru micii cititori să le descopere.

 

5 cărți pe care copilul tău să le citească în vacanța mare2. O carte foarte instructivă, dar care va captiva totodată prin povestea ei este „George și luna albastră”, cea de-a cincea din seria scrisă de Lucy Hawking și tatăl ei, profesorul Stephen Hawking. George și Annie sunt doi copii pasionați de știință și spațiul cosmic, care se pregătesc pentru a deveni astronauți și a locui pe planeta Marte. Aventurile fantastice prin care trec cei doi sunt completate cu informații interesante despre sistemul solar, oceanele Pamântului, vulcani, viața pe Marte, teleportare și multe alte teme științifice. Toate aceste informații, prezentate pe înțelesul copiilor sunt redactate de profesori universitari și cercetători. Astfel, „George și luna albastră” reprezintă o modalitate de a afla informații din lumea științei într-un mod foarte plăcut – prin lectura unui roman de aventuri.

 

 

 

3. „Cum să-ți dresezi dragonul” de Cressida Cowell este deja un fenomen editorial în lumea întreagă. Seria de cărți pentru copii scrisă de 5 cărți pe care copilul tău să le citească în vacanța mareautoarea britanică se bucură deja de o popularitate impresionantă în toată lumea. Aventurile lui Sughit Strasnicul Stavrid al III-lea au captivat milioane de mici cititori din toată lumea și au fost ecranizate în filme de succes. Cartea seduce nu numai prin provocarea pe care o lansează imaginației fiecăruia dintre noi, ci și prin umorul cu care sunt descrise peripețiile simpaticilor dragoni. Considerată una dintre „cele mai mari invenții ale literaturii pentru copii”, cartea Cressidei Cowell este și câștigătoarea premiului oferit de „Philosophy Now” pentru că invită cititorii la „reflecții profunde”, îi încurajează să-și dezvolte curiozitatea și gândirea critică.

 

 

 

 

5 cărți pe care copilul tău să le citească în vacanța mare4. O poveste foarte emoționantă și cu multe lecții de viață implicite este cea a fetiței numită „Pandora”. Cartea Victoriei Turnbull dezvoltă tema unei prietenii mai puțin obișnuite. Pandora este o fetiță care trăiește singură, într-o căsuță făcută chiar de ea din lucrurile aruncate de ceilalți oameni. Niciun obiect nu este lipsit de o utilizare practică, pentru că Pandora transformă cu imaginația și creativitatea sa orice lucru stricat într-unul frumos și util. Într-o zi, o pasăre se prăbușește în curtea fetiței, târându-și o aripă frântă. Pandora o îngrijește cu devotament, până când pasărea începe din nou să zboare, fără să uite să se întoarcă de fiecare dată cu daruri pentru mica sa prietenă. Însă, așa cum a apărut din senin, într-o altă zi, pasărea nu se mai întoarce, lăsând-o pe fetiță să încerce gustul amar al pierderii unui bun prieten. Ce nu știe Pandora în acel moment este însă că a primit deja un dar prețios, de care se va bucura curând.

 

 

 

5. O carte uimitoare, scrisă și ilustrată de o autoare la fel de uimitoare, cea mai tânără scriitoare din România (are numai 9 ani) este „O zi din viața Deliei așa cum le-a povestit-o trimișilor noștri speciali” de Delia Calancia. În cartea sa de debut, 5 cărți pe care copilul tău să le citească în vacanța maredevenită chiar bestseller, tânăra autoare a cărei pasiune sunt călătoriile reale sau doar cu gândul invită cititorii să o însoțească în universul său. Acesta începe la școală, cu un surprinzător calificativ de „insuficient” luat la compunere – doar pentru că Delia dorește să povestească uneori prin intermediul imaginilor. O putem însoți apoi pe autoare la activitățile ei preferate, la sala de sport sau la piscină, îi putem cunoaște prietenii, (simpaticul Melcovici va deveni imediat preferatul nostru), orașul în care locuiește, iar în camera sa ne vom simți precum Alice în Țara Minunilor. Olanda văzută prin ochii fetiței de 9 ani seamănă cu o imensă pictură, iar stilul (care are deja în mod cert particularitățile sale) de a povesti conține un mix perfect de candoare, creativitate, umor, lirism. Ilustrată cu desenele Deliei, cartea devine o experiență completă pentru micii cititori, care vor fi, cu siguranță, inspirați de povestea Deliei.

 

Vouă v-a plăcut în mod special vreo carte pentru copii?