Valentine’s Day este o sărbătoare cu tradiție în lumea occidentală, importată și la noi de câteva decenii, în ciuda autohtonului și mult mai vechiului Dragobete. Dacă Valentine’s Day oferă un prilej de celebrare a iubirii multor cupluri de îndrăgostiți, alții se declară iritați de inflația de inimioare, dulciuri tematice sau accesorii care constituie partea comercială a Zilei Îndrăgostiților. Dacă vă încadrați în ultima categorie (deși nu neapărat) iată 5 cărți pentru cei care nu serbează Valentine’s Day.

5 cărți pentru cei care nu serbează Valentines DayDacă avem impresia în această zi că ni s-a servit o supradoză de iubire romantică vă propunem să medităm la alte tipuri de iubire. Spre exemplu, la cea propusă de scriitorul australian Markus Zusak în atât de popularul său roman „Hoțul de cărți”. Cei care nu au citit încă această carte vor descoperi, cu plăcere, suntem convinși, un roman cu o structură neobișnuită, un mod liric de a spune povestea și niște personaje care rămân în memorie printr-o candoare care are puterea de a se opune unei lumi aflate în haos. Acțiunea cărții se petrece pe fundalul celui de-al doilea război mondial, în Germania nazistă, iar naratorul poveștii este unul mai puțin obișnuit – Moartea. O cunoaștem și pe Liesel Meminger, protagonista cărții, a cărei viață este marcată de tragedii cutremurătoare. Nu numai orașele sunt în ruine în acea perioadă istorică, ci și viețile oamenilor. Sub aceste ruine însă, cu ajutorul tatălui ei adoptiv, Liesel descoperă ceva ce se mai poate încă salva – nu vieți ale oamenilor, ci cuvinte ale lor strânse în paginile cărților. Un roman despre prietenie, iubirea de cuvânt și cărți este propunerea noastră pentru cei care nu serbează Valentine’s Day.

5 cărți pentru cei care nu serbează Valentines DayFaptul că dragostea nu este întotdeauna roz și decorată cu inimioare colorate ne-o dovedește unicul, însă celebrul roman al lui Emily Bronte, „La răscruce de vânturi”. Pasiunea nu naște numai fericire. Forța sentimentelor în fața cărora intervin obstacole poate fi deviată către zone mai întunecate ale spectrului emoțiilor. Ne-o demonstrează povestea clasică a lui Catherine și Heathcliff, protagoniștii romanului „La răscruce de vânturi”. Cei doi sunt ceea ce s-ar putea numi suflete-pereche. „El e mai mult eu însămi decât sunt eu – eu însămi” mărturisește la un moment dat Catherine. Însă chiar și cele mai intense sentimente trebuie să treacă testul înfruntării prejudecăților, tentațiile confortului și asumării unui anumit statut. Suferințele din iubire degenerează în ură și dorință de răzbunare, observate și descrise de scriitoarea britanică într-un mod care a făcut-o celebră.

5 cărți pentru cei care nu serbează Valentines DayPentru cei care nu serbează Valentine’s Day o carte potrivită pentru ziua aceasta din an este „Iubita locotenentului francez”, roman semnat de John Fowles. Ar putea fi considerat un roman de dragoste, dacă interludiile scriitorului, comentariile și reflecțiile sale pe diferite teme nu ne-ar sugera ca este vorba despre mult mai mult. Charles Smithson şi Sarah Woodruff sunt protagoniștii acestui roman celebru. Charles este un gentleman cu o anumită prestanță în societate, logodit cu fiica unui om cu stare, iar Sarah, o femeie care nu are un loc anume în societate. Este deasupra clasei sociale din care face parte, însă sub nivelul celor privilegiați. În plus, poartă eticheta de fostă iubită a locotenentului francez ca pe un stigmat. Aerul misterios și tragismul poveștii ei de viață îl seduc pe Charles. Dar într-atât încât să renunțe la tot pentru ea? Formula inovatoare a romanului ne propune mai multe variante de final. „Poate că totul nu-i decât un joc. Femei asemenea lui Sarah există şi în epoca noastră – eu, unul, nu le-am înţeles însă niciodată” spune autorul. Rămâne să dăm noi credit uneia sau alteia dintre variante.

5 cărți pentru cei care nu serbează Valentines Day„Citește-l și rămâi celibatar” se spunea în „Financial Times” despre romanul „Fata dispărută” de Gillian Flynn. Thriller psihologic care exploatează ideea jocului aparențelor într-un cuplu și „condimentează” din belșug cu suspans intriga elaborată, „Fata dispărută” oferă destule argumente celor care nu serbează Valentine’s Day. Căsnicia nu este mereu în nuanțe de roz. Aparența unui cuplu perfect poate ascunde o relație ce devine în timp monstruoasă. Nick și Amy, doi tineri care aniversează cinci ani de căsnicie, sunt protagoniștii cărții. Însă, chiar în această zi, care trebuia să fie una a celebrării iubirii, Amy dispare, iar suspiciunile tuturor se îndreaptă asupra soțului. Cartea ne prezintă pe de-o parte versiunea lui Amy asupra vieții de cuplu, iar în jurnal descoperim începuturile relației sale cu Nick. Acesta aduce acțiunea în prezent, unde îl aflăm într-o luptă cu toți din jur, pentru a-și dovedi nevinovăția. Cine este călăul și cine victima în această relație va descoperi fiecare cititor, urmărind această poveste cu nenumărate răsturnări de situație.

5 cărți pentru cei care nu serbează Valentines DayUn roman din categoria Young Adult care ne arată cât de iluzorii pot fi uneori iubirile adolescentine este volumul „Orașe de hârtie” de John Green. Fascinat încă din copilărie de Margo, Quentin ajunge la vârsta adolescenței să se îndrăgostească de fata cu spirit rebel, extravagantă și frumoasă. Însă, într-o zi Margo dispare, iar Quentin pornește în căutarea ei, urmând indicii lăsate chiar de fată. Dar realitatea este chiar ceea ce pare sau uneori ne place să credem că este real doar ceea ce ne dorim?

Voi obișnuiți să serbați Valentine’s Day? Ce carte v-ar plăcea să citiți sau recitiți dintre cele recomandate fie că serbați sau nu Ziua Îndrăgostiților?