Unele romane, povești sau poezii ale copilăriei vor avea întotdeauna un loc special în sufletele noastre, indiferent cât timp ar fi trecut de la lectura lor. Impactul unor asemenea opere asupra copiilor nu este deloc de neglijat. Cei din generațiile mai vechi probabil că vor recunoaște, măcar în sinea lor, cât au plâns când au citit pentru prima dată poezia „Gândăcelul” de Elena Farago sau „Mizerabilii” de Victor Hugo.  „Black Beauty” de Anna Sewell este o poveste care se înscrie și ea în aceeași serie. Multe dintre cărțile copilăriei ne impresionează în aceeași măsură și astăzi, când putem să înțelegem, în subtext și sensurile lor mai profunde, pe care, eventual, să le discutăm cu cei mici. Mai jos, sunt 5 cărți pentru copii care fac și adulții să plângă. Să le răsfoim împreună.

5 cărți pentru copii care fac și adulții să plângăUna dintre cele mai emoționante și mai populare povești pentru copii, tristă, e adevărat, însă cu un splendid mesaj despre solidaritate și iubire este „Fetița cu chibrituri” a celebrului autor danez Hans Christian Andersen. Povestea a fost publicată prima dată în 1845 și de-atunci, generații la rând au purtat în minte impresionanta istorie a fetiței care, în ajun de An Nou, pe un frig cumplit, încearcă să vândă trecătorilor chibrituri pentru a se întoarce cu bani, acasă, la tatăl ei. „Fetița cu chibrituri” este o poveste evergreen, al cărei mesaj va fi potrivit în orice timpuri. Pentru că, dincolo de linia narativă ușor de urmărit (care ne prezintă diferitele viziuni pe care le are fetița atunci când încearcă să se încălzească la flacăra chibriturilor), povestea ne vorbește despre calități indispensabile vieții sociale și familiale sănătoase. Empatia și altruismul sunt doar două dintre acestea. Regretele trecătorilor care găsesc trupul înghețat al fetiței a doua zi sunt tardive, de vreme ce toată noaptea au trecut pe lângă ea fără să o observe. Nici zâmbetul de pe fața ei nu-l vor înțelege cu ușurință. Iubirea pe care fetița i-o poartă bunicii ei – singura care i-a arătat vreodată afecțiune – este cea care îi încălzește și îi luminează ultimele clipe ale vieții.

5 cărți pentru copii care fac și adulții să plângăO carte care a cunoscut numeroase adaptări pentru scena de teatru sau cinematografie (dintre care celebru este filmul regizat de Steven Spielberg, cu șase nominalizări la premiul Oscar) este „Calul de război” de Michael Morpurgo. Narațiunea, construită dintr-o perspectivă neobișnuită, spune o poveste despre prietenie, devotament și curaj care emoționează cititorii, indiferent de vârsta lor. Relația dintre Albert, fiul unui fermier și Joey, superbul cal cu cruce albă pe frunte constituie pivotul emoțional al cărții, care s-a bucurat de un succes uluitor în toată lumea. Vândut unui tânăr ofițer, Joey devine martorul ororilor din primul război mondial, al groazei care stăpânea soldații, în tranșee, dar și o sursă de inspirație (oricât ar părea de paradoxal) pentru mulți. Albert și Joey sunt despărțiți de un război la scară planetară și de sute de kilometri. Cititorii – și cei mari și cei mici – vor citi cu sufletul la gură cartea pentru a descoperi dacă o reunire a celor doi este încă posibilă.

5 cărți pentru copii care fac și adulții să plângăAutoarea americană de origine britanică Margery Williams a lăsat literaturii universale o poveste devenită clasică și iubită în egală măsură de copii și de adulți. „Iepurele de catifea” a cunoscut numeroase adaptări în teatrele pentru copii, dar și în cinematografie sau la televiziune. Sensibilitatea poveștii despre un băiețel care primește de Crăciun un iepure de catifea a cărui dorință fierbinte este să fie iubit atât de mult încât să devină real i-a cucerit pe cititorii de toate vârstele. Fiecare copil va recunoaște în poveste „năravul” de a abandona o jucărie mai veche imediat ce a primit una nouă. Dar, urmărind firul narațiunii construite cu atâta emoție de autoare, va descoperi ce valoare capătă un obiect în care se investește sentimental. Și mai ales, va învăța ce putere de transformare are iubirea.

5 cărți pentru copii care fac și adulții să plângăCâștigătoare a unui număr impresionant de premii literare, printre care și „Christopher Award” pentru cea mai bună carte pentru copii, „Tuck pentru totdeauna” al autoarei americane Natalie Babbitt a dobândit renumele de roman clasic al literaturii moderne pentru copii. De altfel, stilul plin de mistere și secrete și tema principală a imortalității sunt pe gustul copiilor. Winnie Foster, o fetiță de 10 ani, sătulă de propria familie, se trezește rătăcind printr-o pădure, după ce a hotărât să plece de acasă. Acolo îl cunoaște pe Jesse Tuck, un băiat de șaptesprezece ani, care îi împărtășește secretul său – datorită proprietăților miraculoase ale unui izvor cu apă vie, el și familia sa au devenit nemuritori. Winnie primește de la Tuck o mostră din izvorul nemuririi pentru a putea, dacă vrea, să trăiască veșnic. Pe lângă personajele principale bine conturate, romanul câștigă în tensiune și suspans prin personajele secundare foarte colorate. Vom afla, până la sfârșitul narațiunii, dacă Winnie a băut sau nu din apa nemuririi. În orice caz, mesajul cărții, care ne spune că nu lungimea vieții e importantă, ci intensitatea cu care este trăită, e vrednic de ținut minte atât de cei mici, cât și de cei mari.

5 cărți pentru copii care fac și adulții să plângăPentru cititorii care iubesc stilul SF și fantasy o carte emoționantă și plină de suspans este „O buclă în timp” a autoarei americane Madeleine L’Engle. Inclusă în topul celor „50 de cărți pe care orice copil ar trebui să le citească” și considerată una dintre cele mai bune cărți pentru copii scrise vreodată, „O buclă în timp” a avut deja două adaptări cinematografice, iar anul următor, va apărea o nouă ecranizare a cărții, cu  Chris Pine, Reese Witherspoon, Michael Pena și Oprah Winfrey în rolurile principale. Cartea clasică a lui Madeleine L’Engle urmărește povestea lui Meg și Charles Wallace, doi frați care pornesc în căutarea tatălui lor, un fizician care a dispărut cu ceva timp în urmă. Călătoria nu este tocmai una facilă, pentru că tatăl celor doi copii lucra la un proiect guvernamental care permitea călătoria în spațiu și timp. Fizicianul s-a angajat într-o bătălie periculoasă cu o entitate al cărei plan este să stăpânească tot universul. Ajutați de prietenul lor Calvin și de simpaticele domane Cine, Ce și Care, copiii vor trece printr-o mulțime de aventuri pentru a atinge visul de a-și reîntâlni tatăl. Finalul cărții este foarte impresionant și va fi citit „pe nerăsuflate” atât de micii cititori, cât și de cei mai mari.

Pe voi ce cărți pentru copii vă fac și astăzi să plângeți?