Cărțile de bucate se încadrează, de obicei, în categoria cărților practice, pe care le folosim doar atunci când avem strictă nevoie de ele – suntem în „pană de inspirație” sau nu ne amintim exact ingredientele de care avem nevoie pentru un anume preparat. Între acestea, sunt însă și volume pe care le-am putea frunzări oricând cu plăcere și interes, cărți care au depășit granițele zonei pur practice. Arta culinară reprezintă un aspect revelator al unei civilizații, pentru că ne poate vorbi, dincolo de ceea ce se află în farfurie, de tradiții și mentalități. Sunt autori, precum Păstorel Teodoreanu sau Radu Anton Roman, care ne cuceresc prin stilul lor spumos, cu o savoare aparte. Există și cărți de bucate care ne atrag atenția asupra unor aspecte care transformă simplul act de a ne hrani în ceva mult mai complex. Câteva dintre aceste tipuri de volume vă propunem să răsfoim azi, cărți pentru gurmanzi și pasionați de gastronomie.

5 cărți pentru gurmanzi și pasionați de gastronomieCine dorește să afle totul despre arta culinară, de la istoria unor feluri celebre de mâncare, la modul lor de preparare, să descopere tehnici culinare simple sau avansate, biografii ale unor chefi faimoși și să afle tainele bucătăriilor lumii nu trebuie să rateze volumul „Larousse Gastronomique: The World’s Greatest Culinary Encyclopedia”. Cartea se adresează în egală măsură celor care sunt mari chefi doar în bucătăria proprie, cât și celor care au deja o carieră în domeniu. Enciclopedia gastronomică Larousse este o lucrare de referință pentru pasionații artei culinare. De la prima sa apariție pe piața internațională a cărții, în 1938 și până astăzi, „Larousse Gastronomique” a oferit celor care iubesc să gătească informații dintre cele mai diverse și mai utile. Enciclopedia a fost completată cu cele mai noi informații din domeniu astfel încât trendurile care abia se profilează au un spațiu dedicat lor în volum. Deși o bună parte a cărții se referă la bucătăria franceză (pentru că de la descrierea acesteia s-a pornit inițial), în ultima ediție a enciclopediei gastronomice Larousse, cititorii vor găsi rețete sau informații despre ingrediente din cele mai diverse culturi gastronomice ale lumii. Beneficiind și de ilustrații deosebite, „Larousse Gastronomique” este o carte care ne poate inspira și nu numai în ce privește arta culinară.

5 cărți pentru gurmanzi și pasionați de gastronomieO carte cu un concept interesant, pe care o vom „savura” pentru informațiile ce țin de zona culinară, dar și pentru cele referitoare la tradiții și mentalități ale comunităților de diferite etnii care trăiesc în spațiul românesc este „Ghidul gastronomic al României. Bucătăriile comunităților etnice” de Valentina Iordan. Acesta este cel de-al patrulea volum din seria „Ghidul gastronomic al României”, după ce autoarea a publicat volumele referitoare la „Bucătăria modernă”, „Bucătăria tradițională” și „Dulciuri de casă”. „Ghidul gastronomic al României. Bucătăriile comunităților etnice” alătură rețete savuroase specifice minorităților de pe teritoriul României cu date despre istoria și particularitățile culturale ale acestora, într-un volum care devine astfel o bună sursă de inspirație în bucătărie, dar și o carte instructivă. Rețete ale albanezilor, cehilor și evreilor, bunătăți cu specific armean, bulgăresc sau maghiar, mâncăruri tradiționale ale polonezilor, lipovenilor ori tatarilor sunt integrate în această savuroasă simfonie a aromelor.

5 cărți pentru gurmanzi și pasionați de gastronomieConsiderată una dintre cele mai bune cărți ale ultimului deceniu din domeniul culinar, „The Flavor Bible” scrisă de soții Karen Page și Andrew Dornenburg este un ghid foarte folositor în bucătărie, care ne învață cum să obținem cea mai intensă aromă prin combinația potrivită de ingrediente. Uneori rămânem surprinși că, deși am respectat rețeta, rezultatul nu este tocmai cel așteptat. Unii chefi echilibrează aromele intuitiv, însă mare parte a celor care vor să petreacă timp cu folos în bucătărie poate nu au nativ această calitate, dar pot să o cultive cu ajutorul acestui volum. Cartea ne învață care sunt rolurile pe care-l joacă în arta culinară cele patru gusturi de bază (sărat, dulce, acru și amar) și cum putem să le armonizăm. Cititorii sunt ghidați să lucreze mai intuitiv în bucătărie și să descopere care sunt aromele care au afinitate unele cu altele, dar și cum să le intensifice folosind diferite tehnici. Mai mult, autorii ne învață să echilibrăm aspectele fizice, emoționale, mentale și spirituale implicate în arta gastronomică astfel încât să ajungem să-i servim pe cei din jur cu preparate excepționale. „The Flavor Bible” este câștigătoarea premiului James Beard pentru cea mai bună carte în domeniul gastronomic, în 2009.

5 cărți pentru gurmanzi și pasionați de gastronomie„Să-nchinăm paharul/ Pentru Păstorel!/ N-a fost nici Cotnarul/ Mai spumos ca el!“. Epigrama îi aparține lui Mircea Ionescu-Quintus și este dedicată unui epigramist celebru al literaturii române, gurmand rafinat și oenolog desăvârșit – Păstorel Teodoreanu. Fie că ne place să gătim sau nu, volumul „Gastronomice” este o desfătare pentru oricine iubește o carte care împletește savoarea unei mâncăruri rafinate cu umorul spumos al stilului său. De la Păstorel Teodoreanu ne-a rămas și unica odă din literatura română dedicată sarmalei: „Cum s-ar defini sarmaua? Vis înaripat al verzei ce-l avu cât a durat/ somnul lung metamorfozat în butoiul de murat…/ Potpuriu de porc şi vacă, simfonia tocăturii, imn de laudă mâncării,/ înălţat în cerul gurii. (…) O prozaică’nnăscută, cum s-o prinzi în prozodie că, de când e lumea, porcul n-a citit o poezie. Un aducător de sete, de bei vinul cu ocaua. Iată-n câteva cuvinte, cum s-ar defini .. sarmaua!”.

5 cărți pentru gurmanzi și pasionați de gastronomieDin ce în ce mai multe persoane sunt preocupate de o alimentație cât mai sănătoasă. Ne dorim ca mâncarea să fie proaspătă, bine preparată și gustoasă. Dar cum ar fi să o folosim și pentru a ne îmbunătăți starea de sănătate? O carte care ne-ar putea ajuta să facem pasul spre alimentația care ne menține în formă este „Healing Herbs and Spices” de Lee Anne Dobbins. Autoarea americană ne învață ce ingrediente să alegem și cum să le folosim astfel încât să-i surprindem pe cei dragi cu feluri de mâncare savuroase și care, în același timp, le optimizează sănătatea și starea de spirit. Cele peste 70 de rețete din carte folosesc ingrediente care întăresc sistemul imunitar, pot îmbunătăți memoria, digestia și starea de spirit. De la salate, supe și până la deserturi, cartea lui Lee Anne Dobbins surprinde prin combinația ingenioasă de ingrediente și prin produsul final – preparate apetisante, care nu ne vor lăsa un sentiment de vinovăție după ce le consumăm, pentru că, de fapt, ne îngrijim de propria sănătate.

Voi folosiți cărți de bucate? Ce autori ai acestui gen preferați?