Literatura ne oferă cărţi de care ne putem îndrăgosti, eroi ale căror exemple ne-am dori să le întâlnim în realitate, însă uneori lectura ne aduce în faţa ochilor şi alternativa unei lumi întunecate, bântuite de violențe şi orori greu de imaginat, cărţi pe care nu le putem iubi, dar nici nu le putem lasa din mână. Acestea dezvăluie o zonă a societăţii sau a psihicului uman pe care am vrea de cele mai multe ori să o lăsăm în umbră. Unii scriitori au adus însă în dezbaterea publică şi aceste aspecte prin problematica romanelor lor. Iată 5 exemple de cărţi provocatoare şi controversate care nu trebuie ratate.

  1. Romanul Parfumul al scriitorului german Patrick Suskind este cu siguranţă o carte pe care, odată ce am citit-o, cu greu o putem uita. Tradus în 47 de limbi, vândut în aproape 20 de milioane de exemplare şi ecranizat în 2006 sub titlul „Parfumul: Povestea unei crime”, romanul lui Suskind impresionează prin atmosfera Provence-ului secolului al 18-lea, redată în cele mai evocatoare detalii, dar şi prin povestea personajului principal. Protagonistul romanului, Jean-Baptiste Grenouille, ajutor de parfumier şi autorul unor crime în serie justificate de dorinţa de a găsi esenţă perfectă de parfum, este un antierou care fascinează tocmai prin faptul că este un caracter monstruos camuflat sub înfăţişarea umilă a unei victime. Romanul este şi foarte bine documentat, pentru că Suskind a studiat istoria la Aix-en-Provence, unde a aflat şi informaţii despre tehnicile secolului XVIII de extragere şi conservare a esenţelor din plante, toate acestea fiind redate şi în cartea sa.
  2. Provocator şi chiar scandalos uneori, violent, nonconformist şi caustic, Fight Club, romanul publicat de Chuck Palahniuk în 1996 este considerat deja un clasic al literaturii underground. Deşi adaptarea cinematografică a romanului de către David Fincher, cu Brad Pitt, Edward Norton şi Helena Bonham Carter în rolurile principale este foarte cunoscută şi s-a bucurat de succes, este recomandat totuşi să citim şi cartea, mai ales dacă ne-a plăcut filmul. Controversat şi acuzat că abordează teme periculoase împotriva societăţii consumeriste, lectura romanulului „Fight Club” va ajuta cititorul să înţeleagă mai bine tulburătoarea personalitate a protagonistului.
  3. Din 1969, anul publicării sale, romanul Abatorul cincial lui Kurt Vonnegut a fost de nenumărate ori interzis în Statele Unite şi scos din programele şcolare. Profesorii de la Universitatea de Stat din Missouri au acuzat limbajul folosit de scriitor, spunând că acesta „ar face până şi un marinar să roşească”. Însă dincolo de aceste controverse sau poate în ciuda lor, „Abatorul cinci” seduce cititorul prin modul în care scriitorul îmbină descrierea unui episoade dramatice dintr-o realitate la care a fost martor cu secvenţe SF, debordând de imaginaţie şi într-un stil satiric, cu accente de umor negru.
  4. Una dintre cele mai controversate cărţi ale ultimului deceniu al secolului 20 este American Psychosemnată de Bret Easton Ellis. Romanul sau a stârnit un uriaş scandal la vremea apariţiei, dezbateri ample în media, scriitorul a fost dat în judecată de o organizaţie feministă şi chiar ameninţat cu moartea. „American Psycho” a împărţit societatea americană în două tabere a căror dispută poate fi rezumată astfel – este cartea lui Bret Easton Ellis cu adevărat valoroasă sau doar produsul unei imaginaţii bolnave? Ceea ce a urmat după episoadele de revoltă iniţiale a dat însă răspunsul la această întrebare. „American Psycho”, o radiografie a violenţei dusă la extrem, a devenit un best-seller incontestabil şi un roman-cult al anilor 90.
  5. O altă carte care provoacă cititorul atât prin limbajul inedit, cât şi prin violenţa universului de coşmar descris este Portocala mecanică a lui Anthony Burgess. Povestea lui Alex, adolescentul criminal îndrăgostit de muzica clasică conduce cititorul spre o dezbatere morală. Aceasta este exprimată succint şi prin cuvintele preotului închisorii în care tânărul Alex ajunge la un moment dat: „Oare ce vrea Dumnezeu? Vrea să fii bun sau să alegi să fii bun? Oare un om care alege să fie rău ar putea fi într-un fel mai bun decât un om căruia i se impune să fie bun?” O carte şocantă şi complexă, „Portocala mecanică” a fost ecranizată de Stanley Kubrick în 1971, cu Malcolm McDowell, Patrick Magee şi Michael Bates în rolurile principale.

Voi ce alte titluri de romane provocatoare sau controversate aţi adauga la acestea?