În lumea occidentală, cărţile de psihologie sau self help sunt de mulţi ani într-un trend ascendent, iar acest fenomen începe să fie din ce în ce mai vizibil şi în România. Fie că sunt în căutarea unor răspunsuri la problemele profunde ale existenţei, fie caută o „scurtătură” pentru rezolvarea unor impasuri în care se află, cei mai mulţi oameni au ales acest tip de lectură pentru a se înţelege mai bine pe ei înşişi, dar şi lumea din jur. În continuare, fiecare cititor poate descoperi 5 cărţi psihologice care îi vor influenţa atât modul în care percepe lumea, cât şi felul în care se înţelege pe sine.

1.Daniel Kahneman, autorul cărţii „Gândire rapidă, gândire lentă” („Thinking, fast and slow”) apărute în urmă cu patru ani în România, este considerat unul dintre cei mai influenţi psihologi contemporani, care a revoluţionat prin teoriile sale psihologia cognitivă şi socială. Câştigător al unui premiu Nobel în economie, Daniel Kahneman este, alături de Amos Tversky, un pionier în domeniul psihologiei comportamentale aplicate în mediul economic. Cum ne ajută lectura cărţii „Gândire rapidă, gândire lentă”? „Personajul” central al cărţii este chiar modul comun de a gândi al oamenilor. Daniel Kahneman atrage atenţia că lumea, aşa cum se reflectă în minţile oamenilor, nu este o reproducere fidelă a realităţii, pentru că percepţia este distorsionată de prevalenţa şi intensitatea emoţională a mesajelor primite. După ani de cercetare, Daniel Kahneman descrie cele două sisteme care guvernează modul de a gândi al oamenilor – Sistemul 1, rapid, intuitiv şi emoţional şi Sistemul 2, lent, deliberativ şi logic. Avem înclinaţia de a pune mare preţ pe propria judecată, însă aceasta ne poate juca de multe ori feste. „Gândire rapidă, gândire lentă” ne poate ajuta să înţelegem mecanismele gândirii şi modul în care luăm decizii în fiecare zi. Iar odată „demascate” capcanele minţii, şansele de a mai fi înşelaţi de propria gândire vor scădea.

2. Prin „Incognito – Vieţile ascunse ale creierului”, bestseller tradus în peste 20 de ţări, David Eagleman, specialist în neuroştiinţe inclus de revista italiană Style în Lista personalităţilor geniale, aşterne în faţa cititorilor harta unui teritoriu rămas şi astăzi cu multe zone neexplorate – modul cum operează subconştientul uman. Deciziile noastre sunt luate de mintea conştientă sau dictate într-o mare proporţie de subconştient? Ce se întâmplă în „laboratorul” tainic din care iau naştere gândurile noastre? De unde vine inspiraţia? David Eagleman oferă răspunsuri suprinzătoare multora dintre întrebările noastre şi totodată spulberă iluzia oamenilor că s-ar afla întotdeauna la „centrul de comandă” al vieţilor lor. Cum ne ajută lectura cărţii „Incognito – Vieţile ascunse ale creierului”? Preconcepţiile şi ideile şi comportamentele luate „de-a gata” sunt serios ameninţate de pledoaria lui David Eagleman, care ne scoate din zona de confort a minţii şi ne obligă să medităm la profunzimea lumii care există în interiorul nostru.

3.„Starea de flux. Psihologia experienţei supreme” a lui Mihaly Csikszentmihalyi, profesor, fost preşedinte al departamentului de psihologie de la Universitatea din Chicago, câştigător al premiului „Thinker of the Year” în 2000, descrie acea stare a minţii în care oamenii experimentează creativitatea intensă însoţită de euforie, suspendarea noţiunii timpului şi implicarea profundă, până la identificare cu activitatea pe care o fac. Considerat „arhitectul” stării de flux, Csikszentmihalyi a cercetat vieţile a peste 90 de personalităţi pentru a afla modul în care creativitatea astfel experimentată a avut puterea să transforme existenţele acestor oameni. Cum ne ajută lectură cărţii „Starea de flux. Psihologia experienţei supreme”? Aşa cum spune chiar autorul, cea mai importantă întrebare la care răspunde cartea sa este „Ce anume face o viaţă să fie senină, utilă şi demnă de a fi trăită?”. Ce înseamnă „a trăi pe deplin, fără irosirea timpului, a potenţialului şi exprimându-ne unicitatea” este o altă tema dezvoltată de Csikszentmihalyi şi de profund interes pentru fiecare dintre noi.

4.Oamenii sunt, înainte de orice, fiinţe aflate în căutarea sensului. Aceasta este principala idee a cărţii apărute la un an după cel de-al doilea război mondial, dar mai actuală azi decât oricând – „Omul în căutarea sensului vieţii” semnată de Viktor Frankl. Supravieţuitor al lagărelor de concentrare de la Auschwitz şi Dachau, neurologul şi psihiatrul austriac demonstrează câtă suferinţă poate produce vidul existenţial indus de lipsa de sens. Cum ne ajută lectura cărţii „Omul în căutarea sensului vieţii”? Indiferent de circumstanţe, omul nu poate fi niciodată pe deplin condiţionat. Pentru că, chiar şi atunci când i s-a luat totul, omul încă dispune de liberul arbitru şi poate alege ce sens să dea întâmplărilor din viaţa lui, dar şi cum să acţioneze. Iar dacă autorul cărţii „Omul în căutarea sensului vieţii” a reuşit aceasta fiind la Auschwitz, cu atât mai mult putem reuşi în impreujurari mai puţin dramatice ale vieţii.

5.De la modul în care arătăm şi ne exprimăm personalitatea şi până la cel în care vorbim, simţim şi gândim, încercăm de cele mai multe ori să ne aliniem la un ideal al perfecţiunii mai mult impus din exterior. Dar Christophe Andre, psihiatru şi psihoterapeut, ne arată cum putem fi „Imperfecţi, liberi şi fericiţi”. În cartea sa, care este un ghid practic al dezvoltării stimei de sine, psihoterapeutul explică într-un stil accesibil ce este stima de sine, cum să ne „împrietenim” cu propria persoană, cum să trăim cu ceilalţi, dar şi cum să valorizăm acţiunea. Cum ne ajută lectura cărţii „Imperfecţi, liberi şi fericiţi”? Cel mai mare câştig pentru fiecare om este acela de a reuşi să fie el însuşi şi să se exprime fără teama de eşec sau judecata celorlalţi. Putem fi liberi şi fericiţi, spune Christophe Andre, în ciuda imperfecţiunii, dar aceasta pentru că suntem mereu perfectibili.

Ce alte cărți psihologie v-au făcut să vă schimbați percepția asupra vieții și v-au ajutat să deveniți mai buni?