Cofondator al imperiului Microsoft, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Statele Unite și din lume, filantrop decorat de Barack Obama pentru sprijinul acordat educației și sănătății prin fundația sa, Bill Gates este și un cititor împătimit.

Afaceristul american a recomandat recent 5 cărți pentru vacanța de vară. Bill Gates preferă memoriile și autobiografiile personalităților care au capacitatea de a inspira prin viețile lor și mai puțin beletristica.

Însă aceasta nu înseamnă că refuză să citească romane, mai ales dacă are încredere în gusturile persoanei care le recomandă. Propunerile de lectură ale lui Bill Gates sunt variate și interesante. Să le urmărim în rândurile de mai jos.

Unul dintre autorii favoriți ai lui Bill Gates este Yuval Noah Harari, profesor la Universitatea din Ierusalim. În vara anului trecut, magnatul american recomanda un alt volum al acestui autor, „Sapiens”, bestseller internațional tradus în 40 de limbi și considerat carte de căpătâi de nume precum Mark Zuckerberg sau Barack Obama.

Invitat să predea un curs pe care nimeni din universitate nu dorea să-l susțină – o introducere la întreaga activitate a umanității pe Pământ, profesorul Harari a acceptat. Din ideile susținute în acest curs s-a născut volumul „Sapiens”, iar „Homo Deus”, recomandarea de lectură a lui Bill Gates pentru vara aceasta, este continuarea firească a ideilor expuse în cartea precedentă.

„Homo Deus” susține că „principiile care au organizat societatea vor suferi o schimbare uriașă în secolul 21, cu consecințe majore asupra vieții așa cum o știm” explică investitorul american. Yuval Noah Harari imaginează următorul nivel al evoluției umanității, unul în care majoritatea obiectivelor au fost atinse. „Modernitatea este un târg” spune autorul.

„Întregul contract poate fi rezumat printr-o singură frază: oamenii acceptă să renunțe la semnificația vieții în schimbul puterii”

Această putere se referă la capacitatea de a prelungi durata vieții cât mai mult și chiar de a păcăli moartea, la eradicarea bolilor, crearea unor noi forme de viață și a inteligenței artificiale. Însă, autorul avertizează că această putere asupra lumii are, inevitabil și un preț. Individualitățile vor deveni doar o sumă de „subsisteme biochimice” monitorizate de rețele globale. „Ce este mai de preț?” se întreabă scriitorul „inteligența sau conștiința?”.

Putem reflecta la aceasta dacă alegem să luăm cu noi în vacanță carte recomandată de Bill Gates. Magnatul american mărturisește că nu este de acord cu toate ideile prezentate de Yuval Noah Harari, însă viziunea acestei lumi distopice și foarte posibile este o lectură cu adevărat tulburătoare.

O altă carte recomandată de Bill Gates pentru vacanța din vara aceasta este „A Full Life” a fostului președinte american Jimmy Carter. De ani de zile fundația lui Bill Gates și cea condusă de cel de-al 39-lea președinte al Statelor Unite, Jimmy Carter, colaborează pentru realizarea unor proiecte umanitare.

Afaceristul american și-a mărturisit în mai multe rânduri admirația pentru tot ce a însemnat Jimmy Carter pentru Statele Unite și omenire, în general (a fost și laureat al Premiului Nobel pentru pace, în 2002). Scriitor prolific, cu zeci de volume în palmares, fostul președinte aflat la vârsta de 92 de ani a publicat acest volum de memorii care impresionează prin franchețe și tonul cald al narațiunii.

„Această carte este o lectură utilă în orice împrejurare. La mai puțin de 250 de pagini, este un tur rapid, condensat al fascinantei vieți a lui Carter. Modul lui de a povesti este simplu și elegant, exact ca mobila din lemn pe care Carter a făcut-o toată viața cu mâinile lui” spune Bill Gates.

Fostul președinte al Statelor Unite povestește în această carte inspirațională de la copilăria petrecută în zona rurală a Georgiei, într-o casă modestă, fără electricitate și apă curentă până la perioada în care și-a câștigat faima dar și respectul lumii în calitate de reprezentant al poporului american.

Memoriile și autobiografiile se numără între genurile preferate ale lui Bill Gates așa încât omului de afaceri american nu putea să nu-i rețină atenția volumul „Born a Crime: Stories from a South African Childhood” semnat de Trevor Noah, gazda popularei emisiuni TV „The Daily Show”.

Născut în Africa de Sud dintr-o mamă de culoare și un tată elvețian, Trevor Noah a trebuit să înfrunte toată copilăria mentalitățile acestei națiuni în care căsătoriile birasiale nu erau tolerate. Bill Gates recomandă acest volum impresionat de istorisirile de multe ori tragice din copilăria lui Noah, însă recunoaște că stilul prezentatorului celebrului show de satiră politică este irezistibil și, de multe ori, a sfârșit povestea în hohote de râs.

„Pentru mama mea, primul meu fan. Îți mulțumesc că m-ai făcut bărbat”. Trevor Noah și-a închinat autobiografia mamei sale, la care apreciază în primul rând spiritul rebel și tăria de caracter. Fără aceste calități nu ar fi avut cum să răzbată în lumea ostilă, stăpânită de apartheid, din Africa de Sud.

Cartea lui D. VanceHillbilly Elegy: A Memoir of a Family and Culture in Crisis” recomandată de Bill Gates este mai mult decât o autobiografie a fostului combatant din Marina Americană și absolvent de Drept la Yale.

J.D. Vance realizează în acest volum de memorii o radiografie a problemelor cu care se confruntă o întreagă clasă socială, cea a muncitorilor americani albi, aflată în declin de peste patru decenii. Saga familiei Vance urmărește povestea a trei generații, care reușesc cu eforturi să depășească sărăcia și să se situeze la nivelul clasei de mijloc.

Faptul că J.D. Vance este absolvent de Drept la Yale ar putea însemna o marcă a succesului. Însă autorul mărturisește că aceasta este doar o aparență. Sărăcia zonei în care a copilărit lasă traume adânci. Iar abuzurile, alcoolismul, dependența de droguri sunt doar câteva dintre semnele vizibile ale acestor suferințe sufletești.

Cartea aduce în prim plan personaje foarte „colorate”, care au fost foarte apreciate de cititorii americani. În ciuda faptului că este scrisă cu umor s-a constatat însă că tema cărții este una foarte sensibilă pentru acest popor – pierderea speranței în „visul american” pentru o categorie foarte mare a populației.

Hillbilly Elegy” a condus topul New York Times al celor mai bine vândute cărți anul acesta și este considerată de jurnaliștii de la această publicație „o lectură esențială”.

Bill Gates recomandă cu căldură cel mai recent roman al scriitoarei franceze Maylis de Kerangal, „The Heart”, în care „explorarea durerii este mai aproape de poezie decât de orice altceva”, după cum îl descrie magnatul american.

Acțiunea cărții se petrece în doar 24 de ore. Tânărul Simon Limbres are un accident de mașină în momentul când se întoarce de la surf, iar medicii declară moartea cerebrală. Medicul care coordonează procedurile de transplant de organe trebuie să ceară acordul familiei pentru ca inima tânărului, care se încăpățânează să bată, deși creierul este mort să continue să puncteze ritmul vieții în trupul unei tinere aflate pe moarte.

Scriitoarea urmărește trăirile tuturor personajelor implicate în aceste evenimente, tragice pentru unii, pline de speranță pentru alții. „Călătoria unui organ transplantat explorează zona metafizică dintre viață și moarte, într-un excelent roman al scriitoarei franceze Maylis de Kerangal” scria „The Guardian”. Bill Gates a mărturisit că a fost bucuros să citească acest roman la recomandarea soției sale Melinda, cu atât mai mult cu cât cărțile sale preferate sunt, în general, cele de non-ficțiune.

Cum vi se par recomandările de lectură de la Bill Gates? V-ar interesa vreuna în mod special?